"Για σένα, ακόμα μια ζωή" της Εμμανουέλας Γαβαλά

Κλείσε τα μάτια σου και σκέψου. Ποια βήματα σε έφεραν εδώ; Οι αποφάσεις σου; Η μοίρα; Ή μήπως το πεπρωμένο κάποιων πριν από εσένα; Ένας αέναος χορός γεμάτος ανθρώπινες ιστορίες και μέρη που φαντάζουν τόσο μακρινά αλλά και τόσο οικεία, όπως η Πάτρα του 1939, εκεί όπου η Μαίρη και ο Τάσος γνωρίστηκαν.
Και όσο ο δικός τους καρμικός έρωτας εξελίσσεται, η μοίρα πλέκει τις ζωές όσων ακολουθούν μετά από εκείνους, συμπαρασύροντάς τους σε τέτοιον βαθμό που πλέον η Μαίρη και ο Τάσος δεν είναι απλώς δύο βασικοί ήρωες, αλλά ο λόγος που έγιναν όλα.
Οι ζωές τους θα προχωρούν παράλληλα, μέσα από πρόσωπα κοντινά και μακρινά. Κι εσένα, αναγνώστη, ο Άνεμος θα σε ταξιδέψει από την κατοχική Ελλάδα ως τα γκρεκάνικα χωριά της νότιας Ιταλίας, η φωτιά θα σε κάψει από την κοσμοπολίτισσα Κέρκυρα μέχρι τη Φλωρεντία και η πολύβουη Νέα Υόρκη θα σε συνεπάρει με τους γρήγορους ρυθμούς της, ώσπου να έρθει η ώρα που το ταξίδι θα τελειώσει εκεί όπου όλα άρχισαν. Όμως τελειώνει, άραγε; Ή μήπως ο Τάσος και η Μαίρη θα χρειαστούν Ακόμα μια ζωή, προκειμένου να ζήσουν όλα αυτά που δεν πρόλαβαν;