Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η πρώτη συλλογή διηγημάτων του Stephen King.
Από ερεβώδη βάθη, όπου αποκρουστικοί αρουραίοι υπερασπίζονται το βασίλειό τους, έως ιλιγγιώδη ύψη, όπου ένα όμορφο κορίτσι κρέμεται από μια κλωστή πάνω από μια διαβολική μοίρα, αυτή η συλλογή είκοσι διηγημάτων θα βυθίσει τον αναγνώστη στον υποχθόνιο λαβύρινθο της πιο ανατριχιαστικής και απόκοσμης φαντασίας της εποχής μας.
Ο μετρ της αγωνίας Στίβεν Κινγκ, στα καλύτερά του, σε μια ανθολογία που περιλαμβάνει διηγήματα με τίτλους όπως «Νυχτερινή βάρδια», «Το μάγκανο», «Μερικές φορές επιστρέφουν» ή «Τα παιδιά στις καλαμποκιές», τα οποία έχουν όλα μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο.

Προσωπική άποψη:
Έχει περάσει αρκετός καιρός απ' όταν διάβασα τελευταία φορά κάποια συλλογή διηγημάτων και όπως ίσως θυμάστε, δεν θα έλεγα πως πρόκειται για το αγαπημένο μου είδος λογοτεχνίας. Θεωρώ αρκετά δύσκολο το να μπορέσει κάποιος, μέσα σε λίγες μόλις σελίδες, ν' αφηγηθεί μια ολοκληρωμένη ιστορία που θα έχει να προσφέρει κάτι στον αναγνώστη. Ωστόσο, οι ιστορίες τρόμου, πάντα αποτελούσαν εξαίρεση, για μένα, σε ό,τι έχει να κάνει με την ευρύτερη προκατάληψή μου απέναντι στο είδος. Μπορείς να προκαλέσεις φόβο σε κάποιον χωρίς να χρειαστεί να το προσπαθήσεις πολύ, αρκεί να βρεις στόχο στην προσωπική του αδυναμία και να παίξεις με τις εσωτερικές του φοβίες, και όσον αφορά τη λογοτεχνία, αυτό μπορεί να γίνει χωρίς πολλές λέξεις, παρά μονάχα με έντονα συναισθήματα.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και η συγκεκριμένη συλλογή διηγημάτων του μάστορα του τρόμου, Stephen King, είκοσι στο σύνολο, που το καθένα απ' αυτά έχει ως κεντρικό άξονα και από ένα διαφορετικό είδος φόβου, τον οποίο χειρίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να παίξει με το δικό μας υποσυνείδητο και, κυρίως, να προκαλέσει πανικό σε όσους έχουν μια μεγαλύτερη ευαισθησία πάνω στο εκάστοτε θέμα. Φυσικά, δεν είναι δυνατόν και οι είκοσι ιστορίες να είναι εξίσου δυνατές κι έντονες, όχι τουλάχιστον για όλους, αφού ο καθένας μας έχει διαφορετικές ευαισθησίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι καλοδουλεμένες και εξαιρετικά στοχευμένες, χωρίς να χάνουν τον προσανατολισμό ή τον στόχο τους, παρά μένοντας εστιασμένες ακριβώς εκεί που πρέπει. Στο να αφηγηθούν μια ιστορία ολοκληρωμένη και άρτια που θα είναι ικανή να τρομάξει κάποιον.

Έχω αναφέρει στο παρελθόν πολλές φορές στο έργο του King, συνολικά, και ίσως ορισμένοι να θυμάστε πως αν και παραδέχομαι πως είναι εξαιρετικά χαρισματικός κι ευφυής, υπάρχουν ορισμένες του λογοτεχνικές στιγμές που δεν τις θεωρώ ιδιαίτερα επιτυχημένες -μάλλον το ακριβώς αντίθετο-, ενώ τον βρίσκω αρκετά φλύαρο σε στιγμές που θα μπορούσε να είναι πιο περιεκτικός και ουσιώδης χωρίς πολλά και περιττά λόγια που απλά αυξάνουν τον όγκο του κειμένου, αλλά δεν εξυπηρετούν ούτε τη δράση της πλοκής ούτε την συναισθηματική ένταση αυτών. Τα διηγήματά του αυτά, λοιπόν, αποδεικνύουν ακριβώς όλα τα παραπάνω. Πως καμιά φορά μπορείς να μεταδώσεις πληροφορία και συναίσθημα χωρίς να πεις πολλά, αλλά εστιάζοντας στην ουσία και στον εκρηκτικό πυρήνα μιας πραγματικότητας ή μιας φαντασίας που μπορεί να σε τρομοκρατήσει σχεδόν με το τίποτα, παρά μόνο παίζοντας με το μυαλό σου.

Όπως προανέφερα, δεν είναι δυνατόν να αρέσουν σε κάποιον εξίσου και τα είκοσι διηγήματα, πράγμα που ισχύει και για μένα, φυσικά, ωστόσο, δεν υπάρχει κάποια ιστορία ανάμεσά τους που να με κούρασε ή να με έκανε να βαρεθώ -και σε αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο η έκτασή τους. Στον αντίποδα, υπήρξαν ιστορίες που έκαναν το αίμα μου να παγώσει και που έστειλαν ρίγη ανατριχίλας στη ραχοκοκαλιά μου, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που ασυναίσθητα έπιασα τον εαυτό μου να ρίχνει μια ματιά πίσω από την πλάτη του, έτσι, για κάθε ενδεχόμενο, γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στον κόσμο. Και εδώ βρίσκεται η επιτυχία του βιβλίου αυτού, οι ιστορίες του οποίου καταφέρνουν να γίνουν χειριστικές απέναντι στο υποσυνείδητό μας και να μας θέσουν σε μια κατάσταση ασυνείδητης αγωνίας. Και ναι, μπορεί αυτή η συνθήκη να φτάνει τα όρια της παράνοιας κάποιες στιγμές, αλλά εκεί βρίσκεται η πραγματική ουσία του τρόμου, δε νομίζετε;
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stephen King
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 528
ISBN: 978-960-461-941-2