Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
«Μα όταν σου τα εξηγώ, mon ami, δεν είναι πάντοτε όλα απλούστατα;»
Πώς ακριβώς έγινε διάσημος ο Ηρακλής Πουαρό; Ο φίλος του, ο Άρθουρ Χέιστινγκς, αφηγείται δεκαοκτώ από τις υποθέσεις που έλυσε στα πρώτα χρόνια της καριέρας του και λίγο λίγο έχτισαν τη φήμη του.
Είναι υποθέσεις κάθε είδους, από μικροκλοπές και ληστείες, μέχρι απαγωγές και φόνοι, και ο Πουαρό τις λύνει πάντα με τον τρόπο που προτιμά: όχι τρέχοντας πίσω από αποδεικτικά στοιχεία, αλλά βάζοντας το μυαλό του –τα «μικρά φαιά κύτταρα», όπως λέει ο ίδιος– να δουλέψει.
Δεκαοκτώ ιστορίες, δεκαοκτώ μυστήρια που αποδεικνύουν ότι ο μικροκαμωμένος Βέλγος με το πάντα περιποιημένο μουστάκι είχε δίκιο να συστήνεται ως ο καλύτερος ντετέκτιβ στον κόσμο… 

Προσωπική άποψη:
Παρόμοιο σε αισθητική και διάθεση με το "Ο Πουαρό ερευνά", το "Οι πρώτες υποθέσεις του Πουαρό", το 41ο στην πραγματικότητα βιβλίο της σειράς, παρά που το όνομά του σε παραπλανεί, είναι όλα όσα προμηνύει -και εμμέσως υπόσχεται- ο τίτλος του. Μικρές ιστορίες από τα πρώτα χρόνια δράσης του Πουαρό, δεκαοχτώ στον αριθμό, με την κάθε μία από αυτές ν' ασχολείται και με μια διαφορετική υπόθεση, από απλές ληστείες μέχρι απαγωγές και δολοφονίες, που αποδεικνύονται εξαιρετικά ευχάριστες στην ανάγνωσή τους, παρά που είναι αρκετά εύκολο το να προβλέψει κανείς το που αυτές θα καταλήξουν.

Ουσιαστικά, μέσα από αυτή τη σειρά μικρών ιστοριών, ερχόμαστε να γνωρίσουμε τον Πουαρό τα πρώτα χρόνια της καριέρας του, τότε που έκανε τα πρώτα βήματα στο δρόμο του να μεταμορφωθεί σε έναν από τους σπουδαιότερους και διασημότερους ντετέκτιβ όλων των εποχών. Αυτό θα τολμούσα να πω πως είναι πιο ενδιαφέρον από τις ίδιες του τις περιπέτειες, αφού μας επιτρέπει να διεισδύσουμε ακόμα περισσότερο στον κόσμο του, μα και στην προσωπικότητά του, και να κατανοήσουμε ακόμα βαθύτερα το ποιος ήταν, πως εξελίχθηκε με το πέρασμα των χρόνων, μα και το ποιος είναι πραγματικά στο τώρα και γιατί. Άλλωστε, το παρελθόν μας καθορίζει σημαντικά το παρόν και το μέλλον μας και στην προκειμένη έχουμε μια τρανή απόδειξη αυτού.

Όπως προανέφερα, οι ιστορίες από μόνες τους δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν να σταθούν μόνες τους, ωστόσο, όλες μαζί συνθέτουν ένα ενδιαφέρον σύνολο διηγημάτων που σκοπός τους δεν είναι άλλος από το να μας ψυχαγωγήσουν χωρίς να μας προβληματίσουν ιδιαίτερα -πράγμα το οποίο και πετυχαίνουν-, αλλά και το να μας δείξουν την αρχική πορεία της εξέλιξης της μεγαλοφυΐας του Πουαρό, της πίστης του Χέιστινγκς σε αυτόν, αλλά και της δεσποινίδας Λέμον και του ιδιαίτερου τρόπου αρχειοθέτησής της που πολλές φορές προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε, αλλά που ποτέ δεν τα καταφέραμε απόλυτα. Ε, αυτή τη φορά, λοιπόν, έχετε μια εξαίσια ευκαιρία.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστής: Μπαρουξής Χρήστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 320
ISBN: 978-618-01-3003-4