Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Κάνε αυτό που γεννήθηκες για να κάνεις. Η δόξα θα είναι δική σου.
Αυτά είναι τα λόγια που επαναλαμβάνονται στο μυαλό της αγαπητής δασκάλας Κόρα Γκάντερσαν λίγο πριν αυτοκτονήσει, αλλά και πολλών άλλων, σ’ ένα απίστευτο σκηνικό σφαγής.
Όταν ανακαλύπτεται το μυστικό ημερολόγιό της, όλοι θεωρούν, βέβαια, πως είχε χάσει τα λογικά της.
Όχι, όμως, και η Τζέιν Χοκ.
Ύστερα από την ανεξήγητη αυτοκτονία του άντρα της και τους εξίσου μυστηριώδεις θανάτους άλλων υποδειγματικών πολιτών, η Τζέιν βρίσκεται στα ίχνη μιας μυστικής ελίτ ισχυρών συνωμοτών που θεωρούν ότι είναι υπεράνω νόμου και τιμωρίας.
Δεν έχουν υπολογίσει, όμως, το πείσμα και τη θέληση μιας εκπαιδευμένης πράκτορα του FBI, η οποία είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να ακυρώσει τα σχέδιά τους, που επιβουλεύονται το μέλλον της Αμερικής.
Η Τζέιν Χοκ, οδηγούμενη από την αγάπη για τον άντρα της και τον φόβο για τη ζωή του πεντάχρονου γιου της, έχει μετατραπεί σ’ έναν ασταμάτητο διώκτη.
Και τα υποψήφια θύματά της δε θα έχουν πού να κρυφτούν όταν τους συναντήσει στο διάβα της. 

Προσωπική άποψη:
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου βιβλίου της σειράς με πρωταγωνίστρια την Τζέιν Χοκ, "Τυφλή γωνία", και με την υπογραφή του αγαπημένου του κοινού -ειδικά αυτού που αρέσκεται στον τρόμο- Dean Koontz, οι εκδόσεις Ψυχογιός μάς φέρνουν το δεύτερο βιβλίο της με τίτλο "Ψίθυροι θανάτου" το οποίο, στην πορεία της ανάγνωσής του, αποδεικνύεται πολύ ανώτερο των ήδη υψηλών προσδοκιών που είχαμε από αυτό, κυρίως εξαιτίας του πολύ δυνατού προκατόχου του, προσφέροντάς μας μία ιστορία που διαβάζεται χωρίς σταματημό -ειλικρινά, πολύ δύσκολα το αφήνεις από τα χέρια σου, έστω και για μια στιγμή- και που σε αφήνει χωρίς ανάσα εκπλήσσοντάς σε συνεχώς, μα και φέρνοντάς σε αντιμέτωπο με καταστάσεις που δεν θα μπορούσες καν να προβλέψεις. 

Η Τζέιν εξακολουθεί να παραμένει πιστή στη θεωρία της πως τόσο ο άντρας της όσο και μια μεγάλη σειρά άλλων ανθρώπων -αξιόλογο και υποδειγματικά μέλη της κοινωνίας- που έδωσαν τέλος στη ζωή τους για αδιευκρίνιστους λόγους δεν ήταν τίποτα περισσότερο από θύματα μιας μυστικής ελίτ συνωμοτών, με ισχυρές θέσεις στον κόσμο της πολιτικής και των επιχειρήσεων -και ίσως όχι μόνο-, οι οποίοι μπορούν να δρουν ανεπηρέαστοι και να κάνουν ό,τι θέλουν χωρίς να φοβούνται πως κάποιος θα τους ανακαλύψει, πόσο μάλλον πως θα τιμωρηθούν γι' αυτό. Έτσι, η Τζέιν, είναι αποφασισμένη αν τους ξεσκεπάσει και να αποκαλύψει την αλήθεια καθαρίζοντας το όνομα του άντρα της, που έχει στιγματιστεί άδικα από μια αυτοκτονία που ποτέ δεν συνέβη, μα και δικαιώνοντας και όλα τα υπόλοιπα θύματα ανθρώπων που προφανώς δεν έχουν ηθικές αξίες και φραγμούς προκειμένου ν' αποκτήσουν αυτό που θέλουν. 

Όπως είχα αναφέρει και στο κείμενό μου σχετικά με την "Τυφλή γωνία", εκτιμώ απεριόριστα το γεγονός πως ο Koontz έχει επιλέξει μια γυναίκα ηρωίδα ως κεντρική πρωταγωνίστρια, η οποία μπορεί να διαθέτει κάποιες ευαισθησίες που συνάδουν με το φύλο της, αλλά αυτές δεν τις στερούν σε καμία περίπτωση τη δυναμικότητα, το πάθος και την ευστροφία που απαιτείται σε περιπτώσεις όπως η συγκεκριμένη, προκειμένου να είναι εκείνη που θα σηκώσει στις πλάτες της, όχι μόνο το προσωπικό συναισθηματικό της βάρος, αλλά και την υποχρέωση και το καθήκον της τόσο ως γυναίκα και μάνα, όσο και ως εκπρόσωπος μια δικαιοσύνης που μοιάζει να χωλαίνει και να στέκεται αδύναμη μπροστά σε αυτό που δεν έχει καν τη διάθεση να προσπαθήσει να του αντιταχθεί. Στο βιβλίο αυτό, ο Koontz αναπτύσσει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα της Τζέιν, μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε ακόμα βαθύτερα στα άδυτα της ψυχής της και κατ' επέκτασιν να την κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο, μα και να την θαυμάσουμε για όλη τη δύναμη που κρύβει μέσα της.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που αγάπησα στο δεύτερο μέρος των περιπετειών της Τζέιν, που εξελίσσονται με τρόπους που ούτε καν διανοούμαστε και που μας παρασύρουν σε ένα γαϊτανάκι γεγονότων που λειτουργούν αλυσιδωτά επιφέροντας συνέπειες και αποτελέσματα που μπορούν ν' αλλάξουν τα πάντα από τη μία στιγμή στην άλλη, είναι ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας χειρίζεται τη διπλή ταυτότητα αυτής. Η Τζέιν είναι θηρευτής, μα την ίδια ακριβώς στιγμή είναι και θήραμα. Βρίσκεται εν μέσω ενός παιχνιδιού γάτας-ποντικιού, στο οποίο οι ρόλοι συνεχώς εναλλάσσονται και που το να βρεθείς πιασμένος στην ίδια σου την παγίδα είναι πολύ πιο εύκολο απ' όσο φαντάζει, μα και πολύ πιο επικίνδυνο απ' όσο ίσως να υποθέτεις. Ωστόσο, και παρά τον κίνδυνο στον οποίο έχει βρεθεί, και παρά τις αποφάσεις που είναι εξαναγκασμένη να πάρει ορισμένες στιγμές, η Τζέιν δεν χάνει την ανθρωπιά της ούτε τυφλώνεται από το μίσος της, με την ίδια και τον στόχο της να διαβρώνονται και να αλλοιώνονται. 

Το πλέον τρομακτικό στοιχείο στην ιστορία αυτή του Koontz, όπως και σε πολλές άλλες που φέρουν την υπογραφή του, είναι το ότι όλα όσα αποτελούν τον πυρήνα της, θα μπορούσαν να αποτελούν τον πυρήνα μιας πραγματικότητας που ίσως να βρίσκεται πιο κοντά απ' όσο φανταζόμαστε -ή απ' όσο θέλουμε να σκεφτόμαστε. Η τεταμένη αφήγηση ενός οδοιπορικού που ποτέ δεν μπορείς να είσαι βέβαιος για το τι σου επιφυλάσσει στην επόμενη γωνία, η ένταση της οποίας συνεχώς κλιμακώνεται στέλνοντας ρίγη ανατριχίλας σε όλο σου το σώμα και κάνοντας το στομάχι σου να σφίγγεται από μια αγωνία που την αισθάνεσαι σχεδόν προσωπική. Ένα βιβλίο που αναμφίβολα θα καθηλώσει όποιον το διαβάσει, που θα τον παρασύρει με τη ροή του σε ένα τρομακτικό κι επικίνδυνο παιχνίδι εξουσίας, μα και που θα τον προσκαλέσει να ταυτιστεί με τη Τζέιν και να μπει στα παπούτσια της, προκαλώντας τον, παράλληλα, να παραμείνει ίδιος μέχρι και μετά το τέλος αυτής της διαδρομής.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Dean Koontz
Μεταφραστής: Μπαρουξής Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 544
ISBN: 978-618-01-3184-0