Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Τίγκι, ζωολόγος και λάτρης της φύσης, θα δεχτεί μια πρόταση να εργαστεί στο κτήμα Κινέρντ στα Χάιλαντς από τον γοητευτικό γαιοκτήμονα Τσάρλι Κινέρντ. Θα τον ερωτευτεί κεραυνοβόλα, όμως εκείνος είναι παντρεμένος και αντιμετωπίζει ένα σωρό προβλήματα στη ζωή του, έτσι εκείνη θα αναγκαστεί να πνίξει τον έρωτά της.
Στο κτήμα θα γνωρίσει έναν γέρο Τσιγγάνο, τον Τσίλι, που θα της αποκαλύψει ότι έχει το χάρισμα της ενόρασης, το οποίο έχει κληρονομήσει από τους Τσιγγάνους προγόνους της. Ένας πυροβολισμός και ο χωρίς ελπίδα έρωτάς της για τον Τσάρλι θα αναγκάσουν την Τίγκι να φύγει σαν την κλέφτρα από τη Σκοτία και να πάει στην Ισπανία για να αναζητήσει τις ρίζες της…
Από τα σκοτσέζικα Χάιλαντς και την Ισπανία, στη Νότια Αμερική και τη Νέα Υόρκη, η Τίγκι ακολουθεί τα ίχνη του εξωτικού αλλά και περίπλοκου παρελθόντος της.

Προσωπική άποψη:
Το πέμπτο βιβλίο της αγαπημένης σειράς του αναγνωστικού κοινού, "Οι κόρες των αστεριών", με την υπογραφή της εξίσου αγαπημένης Lucinda Riley, κυκλοφόρησε στα ελληνικά πριν από περίπου δύο μήνες, με την υπογραφή των εκδόσεων Διόπτρα και σήμερα έφτασε η στιγμή να σας το παρουσιάσω. Ο λόγος που αυτή τη φορά η παρουσίαση καθυστέρησε λίγο, συγκριτικά με τις προηγούμενες φορές, οφείλεται σε δύο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τον όγκο του βιβλίου, που μπορεί να φαντάζει τεράστιος όταν το παίρνεις στα χέρια σου, αλλά κατά την διάρκειά της ανάγνωσής του αποδεικνύεται πως δεν είναι τίποτα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με την προσωπική μου απόλαυση. Γιατί, κακά τα ψέματα, όταν λαχταράς ν' αποκτήσεις κάτι, οφείλεις να του αφιερώσεις τον χρόνο και την αμέριστη προσοχή σου, πράγμα που δεν μετάνιωσα λεπτό.

Αυτή τη φορά, η Riley, αφηγείται την ιστορία της Τίγκι, της πέμπτης αδερφής της γνωστής σε όλους μας πλέον οικογένειας, η οποία, όμως, διαφέρει αρκετά από τις προηγούμενες. Η Τίγκι, που έχει μεγάλη αγάπη για τη φύση και τα ζώα, και η οποία την έχει οδηγήσει στο ν' ασχοληθεί επαγγελματικά μαζί τους, δέχεται μια πρόταση που δεν μπορεί ν' αρνηθεί. Έτσι, θα ταξιδεύσει μέχρι τα Χάιλαντς της Σκοτίας προκειμένου να εργαστεί στο κτήμα Κινέρντ, του ομώνυμου γαιοκτήμονα Τσάρλι Κινέρντ, για τον οποίο θα αισθανθεί από την πρώτη κιόλας στιγμή αισθήματα που ξεπερνάνε κατά πολύ την ιδέα της απλής έλξης. Όμως η ζωή του Τσάρλι είναι ήδη πολύ μπερδεμένη για να του εκφράσει η Τίγκι τον ερωτά της και έτσι αποφασίζει να τον πνίξει. Η γνωριμία της με τον Τσίλι, έναν Τσιγγάνο που έχει χάρισμα να βλέπει το μέλλον, ο απέλπιδος έρωτάς της για τον Τσάρλι και ένας πυροβολισμός, θα την σπρώξουν στην απόφαση να φύγει για την Ισπανία, θέλοντας ν' ανακαλύψει τις ρίζες της.

Η αλήθεια είναι πως στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, η Riley, είχε επιλέξει ν' ακολουθήσει λίγο πιο περπατημένα αφηγηματικά μονοπάτια, με την ιστορία της, όχι ακριβώς να δυσαρεστεί, αλλά να προσφέρει στο κοινό της κάτι λιγότερο απ' αυτό που περίμεναν απ' αυτήν. Βέβαια, για να μην είμαστε άδικοι, όταν μιλάμε για μια σειρά εφτά βιβλίων και μάλιστα αυτού του μεγέθους, δεν είναι δυνατόν όλα να αρέσουν εξίσου σε όλους, ούτε καν σε 'μας τους ίδιους, που προφανώς με κάποιες αφηγήσεις θα ταυτιστούμε περισσότερο ή με κάποιους ήρωες θα δεθούμε λίγο παραπάνω. Αυτό το βιβλίο, λοιπόν, έρχεται για να αποζημιώσει όλους αυτούς, μα και για να συνεχίσει να συντηρεί την καλή, σταθερή παράδοση για όλους τους υπόλοιπους, αλλά μόνο σε ότι έχει να κάνει με επίπεδο έντασης, αφού όπως προείπα, η ιστορία της Τίγκι διαφέρει πολύ από των αδερφών της και όχι μόνο στα σημεία. Πράγμα εξαιρετικά καλό και που προσωπικά θεωρώ πως έδωσε έναν άλλον αέρα στο όλο εγχείρημα.

Μπορεί η Riley να μας έχει ξαναταξιδεύσει σε πολλές γωνιές της γης, όμως, πρώτη φορά με τόσο έντονο και πολυδιάστατο τρόπο όπως στην "Κόρη της Σελήνης". Από τη Σκοτία, στην Ισπανία και από εκεί στη Νότια Αμερική, για να καταλήξει στη Νέα Υόρκη, η ιστορία της Τίγκι και της οικογένειάς της μας ταξιδεύει όχι μόνο από χώρα σε χώρα, αλλά και σε αλλοτινές εποχές, συστήνοντάς μας ήρωες που άλλους τους αγαπάς κι άλλους τους μισείς θανάσιμα, ωστόσο, ο καθένας από αυτούς έχει να αφηγηθεί τη δικιά του, προσωπική ιστορία, συμβάλλει στο να χτιστεί ο μύθος τριών ολόκληρων γενεών, ενώ κληροδοτεί Ιστορία, συναισθήματα, μαθήματα ζωής από γενιά σε γενιά, ακόμα κι αν αυτές δεν το γνωρίζουν -όπως παραδείγματος χάριν η Τίγκι. Άνθρωποι πολύπλοκοι, όπως πολύπλοκες είναι και οι σχέσεις τους, κρύβοντας μέσα τους όλα τα καλά και τα άσχημα, μα και τις αλήθειες της ζωής, αυτές που μας γαλουχούν και που πολλές φορές μας οδηγούν στο να ακροβατούμε πάνω σε τεντωμένο σκοινί. Πράξεις κι αποφάσεις όχι πάντα καλοπροαίρετες ή ηθικές, μα κατευθυνόμενες από συναισθήματα που ακόμα κι αν δεν αποδεχόμαστε, μπορούμε να τα κατανοήσουμε.

Λάτρεψα τον τρόπο με τον οποίο η Riley χειρίστηκε τις δύο διαφορετικές χρονικές αφηγήσεις της -αν και μας έχει αποδείξει και στο παρελθόν πως η αμφίδρομες αφηγήσεις είναι κάτι που έχει μελετήσει πολύ καλά, ως προς τη δομή τους, και πως ξέρει να τις φέρνει στην ισορροπία που απαιτείται προκειμένου η μία να μην καταπιεί την άλλη. Λάτρεψα τα ψυχογραφήματα των ηρώων της, ακόμα και αυτών που δεν κατάφεραν να κερδίσουν με τον χαρακτήρα τους μία θέση στην καρδιά μου, όχι απλά επειδή είναι άρτια, αλλά γιατί έχει εμβαθύνει τόσο πολύ σε αυτά που δεν υπάρχουν κενά σημεία. Οι περιγραφές της, ζωντανές και παραστατικές, όπως πάντα, μας μεταφέρουν στον χώρο και στον χρόνο κι αν κλείσουμε και ξανανοίξουμε τα μάτια μας, νιώθουμε σαν να έχουμε βρεθεί κι εμείς στους δρόμους περπάτησαν και βίωσαν με τόσο πάθος, το κάθε τι, οι ήρωές της. Μια ιστορία για τη δύναμη της αγάπης, της συγχώρεσης, μα πάνω απ' όλα της ανθρώπινης θέλησης για ζωή, όπως κι αν αυτό το μεταφράσει κανείς.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lucinda Riley
Μεταφραστής: Τάπα Σοφία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 808
ISBN: 978-960-605-782-3