Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μέσα σε μια θύελλα αλλαγών, υπάρχει αγάπη που μπορεί να μείνει όρθια;
Την ημέρα που η Στεφανία επαναπροσλαμβάνεται, για ένα καλοκαίρι, στην παλιά της δουλειά στην τηλεόραση ως εκφωνήτρια του καιρού, ο άντρας της ο Θοδωρής χάνει τη δική του. Τώρα οι ρόλοι αντιστρέφονται. Εκείνη φέρνει τα λεφτά στο σπίτι, ενώ εκείνος σιδερώνει, μαγειρεύει μπιφτέκια και πηγαίνει τα παιδιά στη στάση για να περάσει το σχολικό να τα πάρει.
Στο μεταξύ, η Βάλια, εκπαιδευόμενη στην εταιρεία όπου δούλευε ο Θοδωρής, έχει βάλει στο μάτι τον γοητευτικό πρώην συνάδελφό της. Την ίδια εποχή, ξαναγυρίζει, διεκδικώντας την αγάπη του γιου του, ο πατέρας του Θοδωρή, που είχε φύγει από το σπίτι, εγκαταλείποντας γυναίκα και γιο, τεσσάρων ετών τότε.
Αλλά και ο οικονομικός διευθυντής στο κανάλι όπου εργάζεται η Στεφανία θεωρεί αυτονόητο πως κάθε εργαζόμενη πρέπει να ανταποκρίνεται στις ερωτικές του διαθέσεις. Η δε προϊσταμένη της θέλει να τη βγάλει από τη μέση για να βάλει στη θέση της τη βαφτισιμιά της.
Οι πειρασμοί, οι δυσκολίες και τα μυστικά εμφανίζονται από παντού. Η αντιστροφή των ρόλων κινδυνεύει να διαλύσει τον γάμο του ζευγαριού. Πόσο ευάλωτοι είναι στις αλλαγές; Άραγε, θα επαναλάβουν τα λάθη των γονιών τους ή θα προχωρήσουν στη ζωή τους μέσα από ισχυρούς δεσμούς αγάπης;
Ένα δυνατό, συναρπαστικό μυθιστόρημα για την εύθραυστη ισορροπία των σχέσεων.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο πολύ προβληματίζομαι: Τι σημαίνει σύγχρονο μυθιστόρημα; Προφανώς κι έχω την άποψή μου, όμως, πολλές φορές, μπλέκοντας σε συζητήσεις πάνω στο θέμα, με άλλους αναγνώστες, συνειδητοποιώ πως οι απόψεις μας απέχουν έτη φωτός. Ίσως επειδή εγώ έχω κουραστεί από το επαναλαμβανόμενο μοτίβο ορισμένων συγγραφέων, που κάθε νέα τους ιστορία είναι σαν να διαβάζω την προηγούμενό της... Ίσως επειδή σύγχρονο θεωρείται το ρομαντικά ακραίο, που σε κανένα φυσιολογικό σύμπαν δεν θα μπορούσε να σταθεί... Ίσως επειδή, για μένα, σύγχρονες είναι οι ιστορίες που μιλάνε ξεκάθαρα και που τολμούν να πουν την αλήθεια τους, με την καλή και την κακή της πλευρά, και που μας συστήνουν και την άλλη πλευρά, αυτή που ίσως δεν είχαμε σκεφτεί πως υπάρχει, ή που το γνωρίζουμε και απλά αδιαφορούμε... Ποιος ξέρει!

Αυτό που ξέρω με βεβαιότητα, είναι πως η Κατερίνα Τσεμπερλίδου με εξέπληξε, εξαιρετικά ευχάριστα, με ένα μυθιστόρημα που δεν είναι ακριβώς ευχάριστο, αλλά που αποτυπώνει την σύγχρονη πραγματικότητα, σε επαγγελματικό, οικογενειακό, διαπροσωπικό, ερωτικό επίπεδο, όπου όλα βρίσκονται μπερδεμένα σε ένα κουβάρι, και που αν τραβήξεις τα άκρα του για να το ξεμπερδέψεις, δεν είναι σίγουρο το που θα βρεθείς. Γιατί έτσι όπως τεντώνεται το κορδόνι, έτσι ακριβώς μπορούν να τεντωθούν και οι ισορροπίες ανάμεσα στους ανθρώπους, είτε αυτοί είναι συνεργάτες, συνάδελφοι, φίλοι, σύζυγοι, εραστές, ακριβώς επειδή η εποχή που ζούμε είναι βυθισμένη στο άγχος, στο χάος, στην ανασφάλεια, στις εντάσεις.

Κάπως έτσι είναι και η ζωή της Στεφανίας και του Θοδωρή, με τα πάνω της και τα κάτω της, η οποία, όμως, θα φτάσει στα άκρα από ένα γαϊτανάκι γεγονότων που θα τους ταράξουν συθέμελα, με τους ίδιους να πρέπει να παλέψουν για να κρατήσουν τη ζωή τους, τον γάμο τους, την αγάπη τους, και να μην λυγίσουν κάτω από το βάρος των αλλαγών που, καμιά φορά, ίσως να μην έρχονται απλά για να μας αναστατώσουν, αλλά για να δούμε τα πράγματα αλλιώς, από μια διαφορετική σκοπιά, για να αναθεωρήσουμε τις απόψεις και τις προτεραιότητές μας, να ξεκαθαρίσουμε τα πρέπει και τα θέλω μας, να βρούμε τον εαυτό μας, εκεί που δεν είχαμε συνειδητοποιήσει αρχικά πως τον είχαμε χάσει. 

Οι αντιστροφή των παραδοσιακών ρόλων μέσα σε μια οικογένεια, ανάμεσα στον πατέρα και στη μητέρα, αποτελεί ένα πολύ συχνό φαινόμενο των καιρών, επειδή κάθε σπίτι πρέπει κάπως να επιβιώσει. Όμως, πόσο εύκολη μπορεί να είναι αυτή; Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί μια γυναίκα το ότι έχει αναλάβει όλα τα οικονομικά βάρη μόνη της, πόσο μάλλον όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα διευθυντή που την παρενοχλεί σεξουαλικά και μια προϊσταμένη που της κάνει τη ζωή δύσκολη θέλοντας στη θέση της να βάλει μια συγγενή της; Πόσο εύκολα μπορεί να διαχειριστεί ένας άντρας το ότι από κουβαλητής και κύρης του σπιτιού έγινε η παραδουλεύτρα αυτού και η νταντά των παιδιών του, και πόσο μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά σε μια γυναίκα που τον διεκδικεί, στην πιο ευάλωτη στιγμή της ζωή του, κι ενώ ο πατέρας του που τον είχε εγκαταλείψει ως παιδί, έχει επιστρέψει αποζητώντας τη συγχώρεσή του, κάνοντας τη ζωή του ακόμα πιο δύσκολη;

Άμεσο, με έντονο, σχεδόν κινηματογραφικό ρυθμό, χωρίς φλυαρίες και ωραιοποιήσεις καταστάσεων, η κυρία Τσεμπερλίδου, μέσα από τους δύο ήρωές της και την ιστορία τους, αποτυπώνει την ψυχολογία μιας τεράστιας μερίδας της ελληνικής κοινωνίας, όπου η οικονομική κρίση της έχει τσακίσει, τόσο σε επίπεδο προσωπικότητας, όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Με άρτια ψυχογραφήματα, εστιάζοντας την ουσία των γεγονότων, η συγγραφέας αναλύει τις λεπτές κι εύθραυστες ισορροπίες των ανθρώπινων σχέσεων, μα και το πως αυτές μπορούν να διαλυθούν για πάντα, ή να σωθούν, ακόμα και την τελευταία στιγμή, αρκεί να είμαστε πρόθυμοι να προσπαθήσουμε για το καλύτερο, μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος και όχι επαναλαμβάνοντάς τα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσεμπερλίδου Κατερίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-01-3378-3