Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Υπάρχει ένα μέρος στη σύγχρονη Αμερική χωρίς ηλεκτρισμό, χωρίς ύδρευση και χωρίς καμία από τις ανέσεις που οι περισσότεροι θεωρούμε δεδομένες. Σε αυτό το μέρος δεν υπάρχει χώρος για όνειρα, δεν υπάρχει χώρος για να εκφράσεις τον εαυτό σου, δεν υπάρχει καμία ανοχή στη φιλοδοξία.
Σε αυτό το μέρος ζει ένα αγόρι με την καρδιά ενός μαχητή. Είναι δυνατό και πιστό, και φροντίζει την οικογένειά του με αξιοπρέπεια και τιμή. Κανονικά αυτά θα ήταν αρκετά για να έχει μια φυσιολογική ζωή. Αυτό το αγόρι όμως τολμά να ονειρευτεί πέρα από τον ορίζοντα.
Σε αυτό το μέρος υπάρχει κι ένα κορίτσι με την καρδιά του γεμάτη κουράγιο. Για την οικογένειά της, η Ίντεν είναι η ενσάρκωση της υποταγής και της καρτερικότητας, άρα η ενσάρκωση της τελειότητας. Ωστόσο εκείνη τολμά να θελήσει όσα της έχουν πει ότι ποτέ δεν μπορούν να γίνουν δικά της.
Η Καρδιά του Υδροχόου είναι η ιστορία του καλού ενάντια στο κακό, του φόβου ενάντια στη γενναιότητα και της αλήθειας ότι η αγάπη πάντα θα φωτίζει ακόμα και το πιο σκοτεινό μέρος.

Προσωπική άποψη:
Πριν λίγες μέρες είχα μια συζήτηση με μια φίλη, η οποία μου έλεγε πως δεν μπορεί τις ιστορίες που οι ήρωες αντιμετωπίζουν συνεχώς προβλήματα. Εγώ πάλι, ανήκω στην εντελώς αντίπερα όχθη! Λατρεύω τις ιστορίες που οι ήρωες περνούν από χίλια δυο κύματα και που κολυμπάνε ενάντια στο ρεύμα προκειμένου να φτάσουν στον στόχο τους, ακόμα κι αν κατά την διάρκεια της προσπάθειάς τους λαβωθούν, πληγωθούν και γεμίσουν σημάδια που θα φέρουν για πάντα μαζί τους. Ίσως τις λατρεύω γιατί, ως βαθιά ρεαλίστρια, στην καρδιά μου ξεχωρίζουν οι ιστορίες που κρύβουν μέσα τους αλήθειες της ζωής και των ανθρώπων, στη θέση των οποίων θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι. Ίσως τις λατρεύω γιατί πιστεύω πως μετά την καταιγίδα βγαίνει ο ήλιος, αλλά και πως εκτιμάς κάτι περισσότερο όταν έχεις παλέψει σκληρά γι' αυτό, γιατί διαφορετικά δεν υπολογίζεις και τόσο πολύ την αξία του.

Τέτοιες είναι και οι ιστορίες της Mia Sheridan, γι' αυτό και ξεχωρίζουν μέσα στην καρδιά μου. Γιατί δεν προσπαθεί να μας πείσει για την ομορφιά των πραγμάτων, ούτε μας τα παρουσιάζει όλα ονειρικά και ρόδινα, μα μας τα συστήνει με το πιο σκληρό τους πρόσωπο, αυτό που πηγάζει μέσα από την ίδια τη ζωή και την αλήθεια της που βρίσκεται στον πυρήνα της ύπαρξή της, και που μονάχα εμείς μπορούμε να καθορίσουμε, με τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τις αποφάσεις και τις πράξεις μας, αν αυτή θα μεταμορφωθεί σε ένα τέρας που θα μας καταπιεί και θα μας παρασύρει μαζί της στα άδυτα του σκοταδιού της, ή αν θα ανθίσει και θα μας πλημμυρίσει με ευωδιές, αρώματα και χρώματα, θυμίζοντάς μας πως η ζωή, ακόμα κι αν είναι δύσκολη, μπορεί να είναι όμορφη, αρκεί να ξέρεις να την διεκδικήσεις.

Η ιστορία της Ίντεν και του Κάλντερ είναι μοναδική, πρωτότυπη -για το είδος της- και ιδιαίτερη σε πολλά επίπεδα, αλλά αυτό δεν την καθιστά απαραίτητα ευχάριστη. Όχι πως σκοπός της Sheridan ήταν αυτός, αλλά οφείλω να το αναφέρω. Μέσα σε μια κοινωνία που μαστίζεται από θρησκοληπτική παράνοια και που το ιδανικό της καθορίζεται από τα υποτακτικά πλαίσια μέσα στα οποία οφείλει ο καθένας να κινείται να υποστηρίζει τον ρόλο που του έχει ανατεθεί, μα και σε μια κοινωνία που όλα αυτά που θεωρούνται απαραίτητα και αυτονόητα για να ζήσει κανείς δεν είναι και τόσο, δύο παιδιά τολμάνε ν' ακούσουν την καρδιά και τα θέλω τους και ν' αντιταχθούν σε όλα αυτά που οι άλλοι προσπαθούν να τους επιβάλλουν, ακολουθώντας το μονοπάτι εκείνο που αν και δύσβατο, μπορεί να τους οδηγήσει στην πραγμάτωση των ονείρων τους.

Με την αφήγηση να εναλλάσσεται ανάμεσα στους δύο νέους, γινόμαστε μάρτυρες της ιστορίας της, αλλά και όλων όσων κρύβει ο καθένας μέσα στην καρδιά και στην ψυχή του. Σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες, όλα ξεδιπλώνονται μπροστά μας, με φόντο έναν κόσμο μέσα στον οποίο δεν φαίνεται να ταιριάζουν, αλλά ούτε και να μπορούν να βρουν τη θέση τους σε αυτόν, σαν να έχουν γεννηθεί για κάτι άλλο, μεγαλύτερο, σπουδαιότερο. Και βήμα το βήμα, κεφάλαιο το κεφάλαιο, όλο και περισσότερο εμπόδια συναντούν, μα όλο και περισσότερο φουντώνει και η πεποίθησή τους πως αν είναι μαζί και πιστοί στα όνειρά τους, θα μπορέσουν αν φτάσουν εκεί που θέλουν, όχι μόνοι τους πλέον, αλλά μαζί, κόντρα στα στατιστικά και στις προβλέψεις.

Η Ίντεν και ο Κάλντερ μεγάλωσαν μέσα σε ένα περιβάλλον, τόσο κοντά στο δικό μας μα τόσο εξωφρενικά διαφορετικό, χωρίς ποτέ να αμφισβητήσουν τους ρόλους που τους ανατέθηκαν. Μέχρι που συνάντησαν ο ένας τον άλλον και όλα αυτά άλλαξαν, με την συγγραφέα να ξετυλίγει τόσο όμορφα και τρυφερά το κουβάρι της ιστορίας της, δίνοντας στους ήρωές της τον χρόνο να αλλάξουν, να αναπνεύσουν ελεύθεροι, μα και ελεύθεροι να πορευτούν στη ζωή τους, όχι όπως επιβάλλον τα παράλογα πρέπει με τα οποία γαλουχήθηκαν, αλλά τα θέλω που σπαράζουν μέσα τους και διεκδικούν το μερίδιο εκείνο της ευτυχία που μέχρι τώρα δεν ήξεραν πως δικαιούνται. Μια ιστορία σκληρή στα σημεία της, σπαρακτική σε κάποια άλλα, μα βαθιά συναισθηματική, ανθρώπινη και στο τέλος, αισιόδοξη, με έναν τρόπο που σε κάνει να μην μπορείς να μην την αγαπήσεις.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Παναγιώτου Χριστίνα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 408
ISBN: 978-618-5394-59-2