Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
30 Ιουλίου του 1994. Η Όρφια, µια µικρή πόλη στην επαρχία Χάµπτονς της πολιτείας της Νέας Υόρκης, αναστατώνεται από ένα τραγικό γεγονός: ο δήµαρχος της πόλης και η οικογένειά του δολοφονούνται µέσα στο ίδιο τους το σπίτι, καθώς και µια γυναίκα που περνούσε τυχαία από εκεί, αυτόπτης µάρτυρας του εγκλήµατος. Την έρευνα της Πολιτειακής Αστυνοµίας αναλαµβάνουν δυο νέοι αστυνοµικοί, ο Τζέσσι Ρόζενµπεργκ και ο Ντέρεκ Σκοτ. Φιλόδοξοι κι επίµονοι, ακολουθώντας αδιάσειστα στοιχεία, βρίσκουν τον ένοχο, λαµβάνουν επαίνους και παράσηµα – όµως έχουν ενοχοποιήσει τον λάθος άνθρωπο.
Είκοσι χρόνια αργότερα, στις αρχές του καλοκαιριού του 2014, η δηµοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ αποκαλύπτει στον Τζέσσι πως ο δράστης ήταν άλλος. Στη συνέχεια τα ίχνη της χάνονται υπό µυστηριώδεις συνθήκες. Τι απέγινε η Στέφανι Μέιλερ; Τι είχε ανακαλύψει; Και, κυρίως, τι συνέβη στ’ αλήθεια το µοιραίο βράδυ της 30ής Ιουλίου του 1994;

Προσωπική άποψη:
Συμβαίνουν πράγματα στη ζωή μας που δεν τα περιμένουμε. Κανείς δεν περίμενε να είμαι η πρώτη της παρέας μου που θα παντρευτώ, αλλά να 'μαι στα 36 μου παντρεμένη ήδη 12 χρόνια με έναν γιο 11 χρόνων, την ίδια ώρα που οι παιδικοί μου φίλοι ταχταρίζουν μωρά. Κανείς δεν το είδε να έρχεται, αλλά συνέβη. Κάπως έτσι κι εγώ, ποτέ μου δεν περίμενα πως θα επέλεγα να διαβάσω γαλλικό θρίλερ μυστηρίου, με την υπογραφή Ελβετού συγγραφέα, αλλά το έκανα, και ξέρετε κάτι... Αν δεν ήθελα ν' ακουστώ υπερβολική θα έλεγα πως το λάτρεψα, οπότε θα αρκεστώ να πω πως όχι απλά ξεπέρασε τις προσδοκίες μου, αλλά μου προσέφερε αναγνωστικές στιγμές που με πήγαν ένα βήμα παραπέρα από 'κει που περίμενα, προκαλώντας με να συλλέξω τα στοιχεία, να τα επεξεργαστώ και να γίνω μέλος της ομάδας που προσπαθεί να επιλύσει τον μυστηριώδη γρίφο που θα φέρει τις πολυπόθητες απαντήσεις.

Στην καρδιά του καλοκαιριού, το 1994, σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, πραγματοποιείται ένα φρικτό έγκλημα. Ο δήμαρχος της πόλης και η οικογένειά του βρίσκονται νεκροί μέσα στο ίδιο τους το σπίτι, όπως και μια γυναίκα που έγινε τυχαία μάρτυρας του περιστατικού, οπότε κάποιος έπρεπε να σιγουρευτεί πως δεν θα μιλήσει. Δύο νέοι αστυνομικοί αναλαμβάνουν την υπόθεση και πολύ σύντομα, βέβαιοι για τα συμπεράσματα στα οποία έχουν οδηγηθεί μέσω στων στοιχείων που έχουν συλλέξει, βρίσκουν τον δράστη και τον συλλαμβάνουν και δοξάζονται γι' αυτό, από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο. Είκοσι χρόνια περνούν από τότε και η δηµοσιογράφος Στέφανι Μέιλερ επισκέπτεται έναν από τους δύο αστυνομικούς για να τον ενημερώσει πως ο άνθρωπος που συνέλαβαν δεν ήταν ο πραγματικός δράστης και πως είχαν κάνει λάθος. Κατόπιν, τα ίχνη της εξαφανίζονται μυστηριωδώς και ο Τζέσσι μένει με δεκάδες ερωτηματικά, όπως τι απέγινε η Στέφανι, αν πράγματι είχε ανακαλύψει κάτι και τι μπορεί να ήταν αυτό, μα και τι πραγματικά συνέβη εκείνη τη νύχτα του 1994.

Αν και έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορήσει στη χώρα μας δύο ακόμα βιβλία του συγγραφέα, αυτό είναι το πρώτο που παίρνω στα χέρια μου και δηλώνω απίστευτα χαρούμενη γι' αυτή τη γνωριμία. Γιατί παρά που το βιβλίο του Dicker είναι εξαιρετικά ογκώδες, πράγμα που θα μπορούσε για άλλους να είναι αποτρεπτικό στοιχείο για να το επιλέξουν, ειδικά εφόσον μιλάμε για αστυνομικό μυθιστόρημα μυστηρίου που δεν είναι εύκολο να κρατήσει τον αναγνώστη για 700 και πέρα σελίδες, είναι πολυδιάστατο και εξαιρετικά καλοδουλεμένο σε όλα του τα επίπεδα. Συνδυάζοντας όλα τα στοιχεία του κλασσικού αστυνομικού μυθιστορήματος, αλλά ενισχύοντάς το με έντονες δόσεις ανθρωποκεντρικού δράματος και μυστηρίου που θα μπορούσε να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους, ο Dicker μάς προσφέρει μια ιστορία με χαρακτήρα και εκεί είναι που νομίζω πως κερδίζει το στοίχημα.

Παρά που φαινομενικά έχουμε να κάνουμε με μια πολύ συγκεκριμένη υπόθεση, πολύ σύντομα διαπιστώνουμε πως τα επίπεδα εξέλιξης και δράσης αυτής είναι πολύ περισσότερα και πως αυξάνονται όλο και περισσότερο όσο αυξάνονται και οι εμπλεκόμενοι, με έμμεσο ή άμεσο τρόπο, σε αυτή. Καθένα από τα πρόσωπα που περνάνε από την αφήγηση, έχει τη δική του προσωπική ιστορία, που ακόμα και αν φαντάζει άσχετη με τον κεντρικό άξονα, τελικά ανακαλύπτουμε πως δεν είναι και τόσο. Ορισμένα πράγματα αλληλοσυνδέονται ακόμα και αν αυτό δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε με μια πρώτη ματιά, πράγμα στο οποίο βοηθάει, στην προκειμένη τουλάχιστον περίπτωση, η επιλογή της αμφίδρομης αφήγησης από μεριάς του συγγραφέα, η οποία και μας ταξιδεύει στο παρελθόν των χαρακτήρων και μας επιτρέπει να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πως και του γιατί, που με τη σειρά τους θα μας οδηγήσουν στις μεγαλύτερες απαντήσεις αυτής της ιστορίας.

Όλα τα παραπάνω συνηγορούν στο να έχουμε πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες, με προσωπικές ιστορίες που δεν μας περνούν αδιάφορες αλλά μας προκαλούν ν' ασχοληθούμε μαζί τους, ειδικά εξαιτίας της αληθοφάνειας και του ρεαλισμού τους, ενώ την ίδια στιγμή εξελίσσεται ένα αστυνομικό δράμα που μας προσφέρει όχι μόνο έντονες συγκινήσεις, αλλά και πολλές εκπλήξεις και ανατροπές στην πορεία της εξέλιξής του και που μας οδηγεί σε ένα αμφιλεγόμενο φινάλε που άλλους θα τους ικανοποιήσει και κάποιους άλλους όχι και τόσο. Όσον αφορά εμένα, μάλλον θα έλεγα πως ανήκω στους πρώτους και αυτό όχι γιατί έχω μικρότερες απαιτήσεις, αλλά γιατί το βρήκα έξυπνο και αξιοπρεπές για να κλείσει ένας τόσο ιδιαίτερος κύκλος ενός εγκλήματος που μέσα σε μια εικοσαετία άλλαξε μορφές και σχήματα και μέσω αυτών άλλαξαν πορεία και οι ίδιοι οι άνθρωποι που έπαιξαν ρόλο στην εξέλιξή του και που έγιναν κάτι άλλο απ' αυτό που ίσως να προορίζονταν αρχικά. Ίσως πάλι και όχι, αλλά αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσετε εσείς, όταν διαβάσετε το βιβλίο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Joël Dicker
Μεταφραστής: Καλοφωλιά Μυρτώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 736
ISBN: 978-960-16-8446-8