Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος. Από τη στιγμή που θα εμφανιστεί αυτή η σκέψη, παραμένει. Κολλάει. Αντέχει στον χρόνο. Κυριαρχεί. Ως προς αυτό, δεν μπορώ να κάνω και πολλά. Πιστέψτε με. Δεν φεύγει. Είναι εκεί, άσχετα αν μ’ αρέσει ή όχι. Είναι εκεί όταν τρώω. Όταν ξαπλώνω στο κρεβάτι. Είναι εκεί όταν κοιμάμαι. Εκεί κι όταν ξυπνάω. Είναι εκεί διαρκώς. Διαρκώς.
Ο Τζέικ και η φίλη του –που αφηγείται την ιστορία και σκέφτεται να βάλει ένα τέλος στη σχέση τους, αλλά δεν του το έχει πει– πηγαίνουν στην απομονωμένη αγροικία όπου ζουν οι γονείς του. Ύστερα από μια άβολη, και κάπως τρομακτική, βραδιά, παίρνουν τον μακρύ δρόμο της επιστροφής. Όμως, μια παράκαμψη, και ξαφνικά ο εφιάλτης ξεκινά – εκείνη καταλήγει αποκλεισμένη σε ένα έρημο σχολείο από όπου προσπαθεί να ξεφύγει. Με συνεχείς ανατροπές κι ένα τέλος που σου κόβει την ανάσα, ο Ίαν Ριντ σε αυτό το ατμοσφαιρικό ψυχολογικό θρίλερ διερευνά την έννοια της ταυτότητας, βουτά στην άβυσσο του ανθρώπινου ψυχισμού και θέτει ερωτήματα για την ελεύθερη βούληση, την αξία των σχέσεων, τον φόβο και τα όρια της μοναξιάς.

Προσωπική άποψη:
Το φετινό καλοκαίρι μού έδωσε την ευκαιρία να διαβάσω πολλά βιβλία, αλλά η περίοδος των διακοπών μου αποδείχτηκε η καλύτερη όλων, όχι μόνο για την ποσότητα των βιβλίων που κατάφερα να ολοκληρώσω, αλλά γιατί μετά από πολλά χρόνια επέλεξα πολύ προσεκτικά τα βιβλία που θα έπαιρνα μαζί μου, ώστε να ικανοποιούν κυρίως τα δικά μου γούστα και θέλω, παρά να εξυπηρετούν τις ανάγκες της δουλειάς. Και πράγματι, οι επιλογές μου αποδείχτηκαν εξαιρετικά καλές, μα την ίδια ακριβώς στιγμή καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το να μιλήσω γι' αυτές, τουλάχιστον στην πλειοψηφία τους. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το "Σκέφτομαι να βάλω ένα τέλος", το οποίο ήταν κάτι πολύ διαφορετικό απ' αυτό που περίμενα, αλλά και πολύ καλύτερο συνάμα.

Ξεκινώντας να διαβάζεις την ιστορία του Τζέικ και της φίλης του, έρχεσαι αντιμέτωπος με ό,τι πιο καθημερινό και συνηθισμένο θα μπορούσε ν' αφορά ένα ζευγάρι. Μια σχέση που φαίνεται να έχει φτάσει σε τέλμα και που τουλάχιστον ο ένας από τους δύο σκέφτεται να την τερματίσει γιατί αυτό φαντάζει ως η καλύτερη επιλογή. Ωστόσο, εκείνη δεν έχει τολμήσει ακόμα να του εκφράσει τις σκέψεις της και τον ακολουθεί μέχρι την αγροικία που ζουν οι γονείς του, μακριά από τον πολιτισμό, περνώντας ένα βράδυ άγριο και τρομακτικό. Όμως κανείς δεν μπορούσε να γνωρίζει πως η επιστροφή στο σπίτι θα αποδεικνυόταν ακόμα πιο τρομακτική και πολύ περισσότερο, με τρόπους που δεν θα φανταζόταν κανείς, γιατί δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από μια διαδρομή που σε φέρνει αντιμέτωπο με την αλήθεια.

Θα ήθελα να αναλύσω περισσότερο την πλοκή του βιβλίου, αλλά φοβάμαι πως δεν μπορώ να το κάνω γιατί είναι τόσο περίτεχνα δομημένο ώστε να μην αντιληφθεί ο αναγνώστης τι πραγματικά συμβαίνει μέχρι να φτάσει στο τέλος, που η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να καταστρέψει τα πάντα. Απλά κρατήστε στην άκρη του μυαλού σας την σκέψη πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και πως υπάρχουν οπτικές που καμιά φορά δεν αναλογιζόμαστε ή που παριστάνουμε πως δεν υφίστανται. Οι λόγοι... πολλοί και διάφοροι, αλλά σίγουρα ο καθένας από αυτούς είναι καθόλα προσωπικός. Και με αυτούς τους λόγους "παίζει" σε μεγάλο βαθμό ο συγγραφέας στην αφήγησή του, η οποία θα μπορούσε να έχει και αντίστροφη ροή, πράγμα που αν το αναλογιστεί κανείς του προσφέρει μία ακόμα εναλλακτική οπτική που δίνει απαντήσεις στο πως και στα γιατί.

Η αφήγηση γίνεται σε πρώτο πρόσωπο, από τα χείλη της κοπέλας του Τζέικ, αλλά παρά το γεγονός της πρωτοπρόσωπης φύσης της, δεν θα λέγαμε πως αφήνει εκείνον εκτός, ούτε όσον αφορά την εξέλιξη της ροής, αλλά ούτε και σε ό,τι έχει να κάνει με το συναισθηματικό σκέλος της όλης ιστορίας, το οποίο παίζει τελικά πολύ μεγαλύτερο ρόλο απ' όσο αρχικά φανταζόμαστε και σίγουρα πολύ πιο πέρα απ' το το σενάριο της προβληματικής σχέσης που βαδίζει σε αδιέξοδο και που αρχικά σε οδηγεί σε λάθος σκέψεις και συμπεράσματα, για να βρεθείς πολύ σύντομα αντιμέτωπος με μια καταιγιστική πορεία πραγμάτων που ανατρέπουν συνεχώς τα πάντα, σε μπερδεύουν, σε κάνουν να αναθεωρείς, μα πάνω απ' όλα να αναρωτιέσαι: Τι στο καλό συνέβη τώρα εδώ; Εκτός, όμως, από τα μικρά και ευέλικτα αφηγηματικά κεφάλαια που η αφήγηση είναι καθήκον της ηρωίδας μας, έχουμε και μια σειρά ακόμα μικρότερων ενοτήτων που παρεμβάλλουν στη βασική ροή και μαρτυρούν ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Και μπορεί να φαντάζει άσχετο, αλλά φτάνοντας στο τέλος αιτιολογεί πολλά, αλλά και μας κάνει να συνειδητοποιούμε πως κάποιες στιγμές δεν ήμασταν όσο παρατηρητικοί έπρεπε.

Το βιβλίο έλαβε πολλές και αμφιλεγόμενες κριτικές, πράγμα που κατανοώ σε έναν βαθμό ίσως γιατί ο κόσμος στις μέρες μας δεν διαθέτει την απαιτούμενη υπομονή προκειμένου να φτάσει να καταλάβει ορισμένα πράγματα, αλλά όλοι έμειναν άφωνοι με το τέλος του βιβλίου, πράγμα που επίσης καταλαβαίνω και συμφωνώ απόλυτα. Ο Reid έχει δημιουργήσει ένα εξαιρετικό ψυχολογικό θρίλερ με έντονα στοιχεία δράματος, καταφέρνοντας να ισορροπήσει ανάμεσα στο χτίσιμο μια πλοκής που δεν στερείται έντασης και αγωνίας, μα και σε ενδιαφέροντες χαρακτήρες που ο καθένας έχει να αφηγηθεί μια δικιά του ιστορία και που μέσα από την αλληλεπίδρασή τους μας οδηγούν στο να σκεφτούμε λιγάκι παραπέρα. Ένα βιβλίο που αναμφίβολα παίζει παιχνίδια με το μυαλό σου, αλλά και που σου προσφέρει τροφή για σκέψη και σε κάνει να δεις μια συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων με μεγαλύτερη ευαισθησία και καλύτερη διάθεση. Ελπίζω η μεταφορά του Netflix, που μόλις κυκλοφόρησε, να αποδειχθεί εξίσου υπέροχη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Iain Reid
Μεταφραστής: Καλοκύρης Αντώνης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 254
ISBN: 978-960-16-8756-8