Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας δολοφόνος σπάνια ικανοποιείται μ’ ένα και μόνο έγκλημα.
Ένας λόρδος που εξαφανίζεται μυστηριωδώς… μια νιόπαντρη γυναίκα που φοβάται τον πρώην αγαπημένο της… μια παράξενη συνάντηση σ’ ένα τρένο… μια αλλόκοτη δολοφονία όπου αναζητείται ο ένοχος… ένας άντρας που αλλάζει συμπεριφορά… μια πραγματικά πανούργα γυναίκα… ένα κολιέ κρυμμένο σ’ ένα καλάθι με κεράσια… μια νέα γυναίκα που παριστάνει τη δούκισσα… μια σύλληψη για φόνο ενός συγγραφέα ιστοριών μυστηρίου… μια εντυπωσιακή πρόταση γάμου… το σμαράγδι ενός μαχαραγιά… μια σοπράνο που μισεί θανάσιμα έναν βαρύτονο…
Δώδεκα αριστοτεχνικές ιστορίες μυστηρίου, ανάμεσά τους και η Αγροικία Φιλομήλα, που υπήρξε για χρόνια το διήγημα της Κρίστι με τις περισσότερες διασκευές. Δώδεκα αινίγματα για δυνατούς λύτες, με την υπογραφή της απόλυτης βασίλισσας του αστυνομικού μυθιστορήματος.

Προσωπική άποψη:
Όσο δεν είμαι λάτρης των συλλογών διηγημάτων, τόσο αυτές έρχονται στα χέρια μου. Βέβαια, όταν μια συλλογή φέρει την υπογραφή της Agatha Christie, τα πράγματα είναι λιγάκι διαφορετικά και οι όποιες ενστάσεις που μπορεί να έχω απέναντι στο είδος εξαλείφονται. Αυτή η συλλογή διηγημάτων, λοιπόν, πρωτοεκδόθηκε το 1934 και περιλαμβάνει δώδεκα μοναδικά διηγήματα, το καθένα από αυτά με την ολόδική του ταυτότητα, μα και με το προσωπικό του ύφος και χαρακτήρα -ενώ πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν και στη μικρή οθόνη τα χρόνια που ακολούθησαν και πιο συγκεκριμένα στις αρχές της δεκαετίας του '80.

Φυσικά, δεν μπορώ να ισχυριστώ πως όλες οι ιστορίες μού άρεσαν εξίσου, αλλά δεν υπήρξε και κάποια που να μου πέρασε αδιάφορη. Όπως προανέφερα, η κάθε μία έχει ξεχωριστό ύφος και χαρακτήρα, με ορισμένες από αυτές να διαθέτουν μια πιο μυστηριακή αισθητική, από κάποιες άλλες που φαντάζουν κάπως πιο γήινες, θα τολμούσα να πω, οπότε και εξετάζονται μέσα από διαφορετικά πρίσματα. Ωστόσο, στο σύνολό τους, διαθέτουν όλα τα απαραίτητα συστατικά για να σου κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον, προσπαθώντας να δώσεις σε κάθε μία από αυτές τις απαντήσεις που απαιτούνται προκειμένου να φτάσεις στην αλήθεια που αποκαλύπτει τα πάντα.

Συνολικά, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή δώδεκα διηγημάτων που έχουν λίγο απ' όλα: κατασκοπευτική δράση, περιπέτεια, αγωνία, ανατροπές, καλά κρυμμένα μυστικά που πρέπει να έρθουν στο φως, μηχανορραφίες και δολοπλοκίες, μα και αρκετές παρεξηγήσεις ή και λάθος ερμηνείες γεγονότων και καταστάσεων που οδηγούν με τη σειρά τους στη δημιουργία νέων. Το κάθε ένα στοιχείο από αυτά και όλα μαζί ως ένα σύνολο, δημιουργούν ένα έργο που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες του είδους, μα και να καλύψουν ένα πολύ μεγάλα φάσμα γούστων και προτιμήσεων χωρίς ν' αφήσουν κανέναν παραπονεμένο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Agatha Christie
Μεταφραστές: Δεληγιάννη Αναστασία & Μακρόπουλος Μιχάλης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 978-618-01-3569-5