Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η οικογένεια Μάρκαμ ονειρεύεται μια νέα ζωή σε μια αφρικανική φάρμα κι έτσι αφήνει τις ανέσεις του σπιτιού της στην Αγγλία και πηγαίνει στην Κένυα. Εκεί, η Μπέριλ, η κόρη των Μάρκαμ, μεγαλώνει με τρόπο αντισυμβατικό, διαμορφώνοντας μια ισχυρή προσωπικότητα αλλά και μια μεγάλη αγάπη για οτιδήποτε άγριο. Όταν διαλύονται όλα όσα γνωρίζει και εμπιστεύεται, η ξεροκέφαλη νεαρή Μπέριλ ρίχνεται σε μια σειρά από καταστροφικές σχέσεις, πριν μπλεχτεί σ’ ένα παθιασμένο ερωτικό τρίγωνο με τον ακαταμάχητο κυνηγό σαφάρι Ντένις Φιντς Χάτον και τη συγγραφέα βαρόνη Κάρεν Μπλίξεν. Γενναία, τολμηρή και αντιφατική, η Μπέριλ θα διακινδυνεύσει τα πάντα για να κατακτήσει τον Ντένις, προτού συνειδητοποιήσει ότι το πεπρωμένο της είναι ένα και μοναδικό: να πετάει.
Ένα δυνατό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στον μαγευτικό κόσμο του «Πέρα από την Αφρική», την Κένυα της δεκαετίας του 1920, και αποκαλύπτει τις συναρπαστικές περιπέτειες της Μπέριλ Μάρκαμ, μιας γυναίκας πολύ πιο μπροστά από την εποχή της.

Προσωπική άποψη:
Μετά το "Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ", η Paula McLain επιστρέφει με ένα ακόμα μυθιστόρημα, η καρδιά του οποίου χτυπάει στον πυρήνα μιας αληθινής ιστορίας. Αυτή τη φορά πρωταγωνίστριά της είναι η Μπέριλ Μάρκαμ, μια γυναίκα θρύλος που το όνομά της έχει γραφτεί με χρυσά γράμματα στη σύγχρονη ιστορία, όχι τόσο γιατί ήταν πολυπράγμων -υπήρξε εκπαιδεύτρια αλόγων, συγγραφέας και πιλότος-, αλλά γιατί ήταν ο πρώτος άνθρωπος που πέταξε μόνος του με αεροπλάνο από τη Βρετανία ως τη Βόρειο Αμερική, διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό και χωρίς να κάνει, φυσικά, καμία στάση. Πέραν όλων αυτών, όμως, η Μπέριλ υπήρξε και μια γυναίκα με πολύ έντονη προσωπική ζωή, ένας άνθρωπος παθιασμένος, γεμάτος "θέλω", που δεν μπόρεσε ποτέ της να μπει σε καλούπια και στεγανά. Κι αν αυτό σήμερα δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη, στα χρόνια της ήταν μοναδικό.

Η McLain, λοιπόν, παντρεύει για μια ακόμα φορά την Ιστορία με τη μυθιστορία και μας προσφέρει ένα βιβλίο που μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο, συστήνοντάς μας μια Μπέριλ Μάρκαμ που δεν γνωρίζαμε, αλλά και που εμβαθύνει σε αυτή που μας ήταν ήδη γνωστή λόγω των επιτευγμάτων της, κάνοντάς μας να καταλάβουμε ακόμα περισσότερο πόσο σημαντική υπήρξε η πορεία της και τι σήμαινε αυτή για το μέλλον. Πάνω απ' όλα, όμως, μας κάνει να καταλάβουμε βαθύτερα και ουσιαστικότερα τη γυναίκα, τον άνθρωπο πίσω από τον θρύλο, καθώς και το τι σήμαινε να είσαι εκείνη σε μια εποχή όπου το διαφορετικό δεν ήταν καλοδεχούμενο, πόσο μάλλον αν φορούσε φουστάνια -ή αν θα έπρεπε να τα φοράει, τουλάχιστον.

Η συγγραφέας μάς μεταφέρει στην Κένυα και με τις μαγικές περιγραφές της ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας ένα τοπίο εξαιρετικής ομορφιάς, άγριας και γεμάτες κινδύνους μεν, αλλά που την ίδια στιγμή καθιστά αδύνατο το να μην αιχμαλωτίσει την καρδιά σου. Και κάπως έτσι αιχμαλωτίζει και την καρδιά της Μπέριλ, που μεγαλώνει στο πλευρό του πατέρα της, εγκαταλελειμμένου από τη μητέρα της όπως και η ίδια, με τον οποίο αναπτύσσει έναν πολύ ισχυρό δεσμό. Τόσο ισχυρό όσο και με τον τόπο που έγινε η δεύτερη πατρίδα της και που της επέτρεψε ν' ανοίξει τα φτερά της, να μεγαλώσει με έναν τρόπο αντισυμβατικό, έξω από τα πρότυπα της βρετανικής κοινωνίας, που δεν την περιόρισε σε κανόνες και "πρέπει", αλλά που την άφησε ελεύθερη ν' ακολουθήσει την καρδιά της.

Φυσικά, όπως συμβαίνει στη ζωή όλων κάποια στιγμή, όσα είχε χτίσει, όλα όσα είχε επενδύσει πάνω τους κατέρρευσαν, με την ίδια να αναλώνεται από σχέση σε σχέση σαν ν' αναζητούσε ένα μέρος όσων είχε χάσει. Στην πραγματικότητα, όμως, δεν αναζητούσε τίποτα περισσότερο από την πραγματική της ταυτότητα, που κάπου στην πορεία της διαδρομής της την είχε χάσει. Γιατί είναι πολύ συνηθισμένο όταν χάνουμε τον δρόμο μας να χανόμαστε κι εμείς μαζί του, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο να επιστρέψουμε στο μονοπάτι που θα έπρεπε εξ' αρχής να διαβαίνουμε, όχι για να φτάσουμε στην δόξα ή στην αναγνώριση, αλλά για ν' αγκαλιάσουμε όσα ποθούμε, όσα είμαστε, όσα λαχταρήσαμε, ζώντας όπως το είναι μας ορίζει, χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις.

Το "Σε γη και ουρανό" είναι ένα μυθιστόρημα εμπνευσμένο από την ίδια τη ζωή, από την πραγματικότητα μιας γυναίκας που όσο καταστροφική υπήρξε για τον εαυτό της, άλλο τόσο μοναδική ήταν. Μια γυναίκα που έγινε σύμβολο και πηγή έμπνευσης για πολλές άλλες γυναίκες και όχι άδικα. Μια ιστορία που η αφήγησή της έχει την στόφα του κλασσικού και που μας θυμίζει την λογοτεχνία μιας άλλης εποχής, πιο ρομαντικής, πιο συναισθηματικής, όχι λόγω της υπερφίαλης γλαφυρότητάς της, αλλά γιατί καταφέρνει με τη δύναμη της περιγραφικότητας και των συναισθημάτων της να μας μεταφέρει, όχι όλα όσα πρέπει, αλλά όλα όσα χρειάζεται για να νιώσουμε την αλήθεια της, να βιώσουμε τη δύναμή της και τελικά να εμπνευστούμε από αυτήν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paula McLain
Μεταφραστής: Πίπη Φωτεινή
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-618-01-3742-2