Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν ο κόσμος όπως τον γνωρίζεις έχει καταρρεύσει, όταν όλα όσα αγαπούσες έχουν εξαφανιστεί, πού βρίσκεις τη δύναμη;
Όταν ο νέος κόσμος στον οποίο μπήκες είναι τόσο απομονωμένος, όταν η καρδιά σου έχει πληγωθεί ανεπανόρθωτα και το μέλλον σου είναι αβέβαιο, πού βρίσκεις την ελπίδα;
Η Ψυχή του Υδροχόου είναι μια ιστορία δύναμης, ανακάλυψης, συγχώρεσης και αγάπης. Είναι μια ιστορία πίστης στο πεπρωμένο και στο μονοπάτι εκείνο που οδηγεί στην ειρήνη.
Δύο άνθρωποι, που θα σε κάνουν να πιστέψεις πραγματικά στην αγάπη άνευ όρων, καλούνται να δώσουν άλλη μία ευκαιρία, να ανακαλύψουν ο ένας τον άλλον και να ξεπεράσουν το παρελθόν. Θα τα καταφέρουν;
Η Ψυχή του Υδροχόου είναι η συνέχεια και το συγκλονιστικό τέλος του βιβλίου Η Καρδιά του Υδροχόου.

Προσωπική άποψη:
Το "Η καρδιά του υδροχόου" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που με συγκλόνισαν και που χαράχθηκαν βαθιά μέσα στην ψυχή, στο μυαλό και στην καρδιά μου. Γιατί η ιστορία της Ίντεν και του Κάλντερ είναι από εκείνες που όχι μόνο δεν της ξεχνάς, αλλά που σε σημαδεύουν, που σε κάνουν να βλέπεις κάποια πράγματα μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα, που σε παροτρύνουν να αναθεωρήσεις κάποιες ιδέες σου για τη ζωή, τις ανθρώπινες σχέσεις, τον έρωτα, για τη δύναμη που μπορούν να έχουν συναισθήματα των ανθρώπων και για το πως αυτά μπορούν να εξελιχθούν και να φτάσουν να αγγίξουν το απόλυτο. Ναι, με το βιβλίο της αυτό η Sherdian κατάφερε ν' αγγίξει το απόλυτο σε όλα τα επίπεδα, κάτι που θα πίστευε κανείς πως δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει και όμως, ήρθε η συνέχεια και το φινάλε αυτής της τόσο μοναδικής ιστορίας για να μας αποδείξει ακόμα περισσότερα, μα και για να φτάσει σε ένα επίπεδο τελειότητας που δύσκολα φτάνει κανείς.

Αν και μπαίνω στον πειρασμό να το κάνω, αφού το μυαλό μου είναι γεμάτο από εικόνες, σκέψεις και συναισθήματα που είναι ικανά να με παρασύρουν σε έναν παραληρηματικό μονόλογο, δεν θα σας πω πολλές λεπτομέρειες σχετικά με την υπόθεση του βιβλίου, αφού θεωρώ πως είναι ένα ταξίδι που όχι μόνο αξίζει να κάνει κανείς, αλλά που οφείλει να το κάνει, έχοντας όσο το δυνατόν λιγότερες γνώσεις γύρω από αυτό, πράγμα που θα καταστήσει τη διαδρομή του αυτή μέχρι το τέλος ακόμα πιο ξέφρενη, ακόμα πιο έντονη, ακόμα πιο ανατρεπτική, μένοντας για πάντα στο μυαλό του ως μια απ' τις πιο συγκλονιστικές αναγνωστικές εμπειρίες που είχε ποτέ. Κι αν όλα όσα λέω τώρα σας ακούγονται υπερβολικά, τότε πολύ πιθανόν να μην έχετε γνωρίσει την Sheridan και τις μοναδικές της ιστορίες, πολύ περισσότερο την ιστορία των δύο αυτών παιδιών που κατάφεραν να ξεπεράσουν δεκάδες εμπόδια, που άλλοι ούτε καν θα φαντάζονταν πως ίσως να συναντούσαν κάποια στιγμή στη ζωή τους, καταφέροντας στο τέλος να βγουν νικητές.

Μετά το συνταρακτικό φινάλε, λοιπόν, του "Η καρδιά του υδροχόου", που μας άφησε να κρεμόμαστε από μια κλωστή και να είμαστε συναισθηματικό ράκος, μην μπορώντας να βγάλουμε για μέρες την ιστορία του από το μυαλό μας, έφτασε η ώρα για τους δύο ερωτευμένους νέους να δώσουν τις τελικές τους μάχες, όχι μόνο να κερδίσουν στον έρωτα και στο δικαίωμά τους να είναι μαζί, αλλά στο να κερδίσουν την ίδια τη ζωή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Γιατί η ζωή είναι μια ατελείωτη μάχη, ένας καθημερινός αγώνας, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο σε δεσμεύει έτσι που δεν μπορείς να ξεφύγεις από τα δίχτυα και τις παγίδες της, αλλά που την ίδια στιγμή δεν σημαίνει πως αυτές μπορούν να σε κερδίσουν σε κάθε πιθανότητα. Το να τα ξεπεράσεις όλα αυτά σαφέστατα και δεν είναι πάντα εύκολο, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι και ακατόρθωτο, αρκεί να έχεις δύναμη, θέληση και πίστη, πρώτα απ' όλα σε σένα και μετά σε εκείνους με τους οποίους θες να μοιραστείς όσα τολμάς να διεκδικήσεις.

Πολλοί αναγνώστες σκέφτονται, και είναι κάτι που έχω ακούσει πολλές φορές σε διάφορες συζητήσεις, πως το να γράψει κανείς ένα σύγχρονο ρομαντικό μυθιστόρημα δεν είναι κάτι το δύσκολο. Και πράγματι, το να το γράψεις ίσως να μην είναι τόσο δύσκολο, αλλά το να το γράψεις με τρόπο συγκλονιστικό μέσα σε μια αφηγηματική απλότητα που δεν καταντάει απλοϊκή, είναι κάτι το εξαιρετικά δύσκολο. Με τέτοιον τρόπο γράφει η Sheridan, που σε κάθε βιβλίο της αφήνει και ένα κομμάτι της ψυχής της, συστήνοντάς μας ήρωες, που μόνο μονοδιάστατοι δεν είναι, και που δεν διστάζει να εμβαθύνει στον ψυχισμό τους, να αναλύσει την συναισθηματική τους κατάσταση, να φτάσει τα ψυχογραφήματά τους σε ένα δεύτερο -ή και τρίτο- επίπεδο και τελικά να ξεδιπλώσει μπροστά στα μάτια μας ένα εύρος χαρακτηριστικών, στοιχείων και λεπτομερειών που το καθένα έχει τη δική του σημαντικότητα και μοναδικότητα, που και με αυτό με τη σειρά του μπορεί να υποδιαιρεθεί σε ακόμα περισσότερα κομμάτια και να αναλυθεί από την αρχή, και δεν υπάρχει τίποτα πιο συναρπαστικό από το ανακαλύπτεις την αλήθεια των ηρώων σου και να παίρνεις κομμάτια τους μαζί σου, συντροφιά στα δικά σου ταξίδια της ζωής.

Αν κάτι ακόμα κάνει τη Sheridan να ξεχωρίζει από άλλες συγγραφείς του είδους της, πράγμα που ίσως να το έχουμε ξαναπεί αλλά που δεν είναι κακό να το επαναλάβουμε, είναι το πέραν των ηρώων της που έχουν πολλά να μας πουν και ακόμα περισσότερα να μας δώσουν, κάτι ανάλογο ισχύει και για τις ίδιες τις ιστορίες τους. Δεν είναι απλά μια ακόμα σειρά δραματικών ερωτικών ιστοριών που προσπαθούν να μας συγκινήσουν, αλλά πραγματικές ιστορίες, με όλο το δράμα και την τρυφερότητα που μπορεί να τις συνοδεύει, μα πάνω απ' όλα ιστορίες που κρύβουν μέσα τους αλήθειες που μπορούν να να διδάξουν στον αναγνώστη πράγματα και να λειτουργήσουν ως φάρος στη ζωή του. Γιατί μέσα από τις αλήθειες αυτές δεν γινόμαστε απλά μάρτυρες μιας ακόμα εξιστόρησης, αλλά αντίθετα βιώνουμε την αλήθεια της κάθε ιστορίας, άλλοτε χαμογελώντας, άλλοτε με δάκρυα στα μάτια, αλλά με την απόλυτη βεβαιότητα και πεποίθηση πως κάτι έχει αλλάξει μέσα μας. Και το δίχως άλλο, η Ίντεν και ο Κάλντερ κάτι άλλαξαν μέσα μου και ανέστησαν την πεποίθησή μου πως όλα είναι πιθανά και πως η αγάπη μπορεί να επιβιώσει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, αρκεί να το θέλουμε πραγματικά βαθιά μέσα μας και να πιστεύουμε πως μπορούμε να πετύχουμε ακόμα και αυτό που φαντάζει ακατόρθωτο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mia Sheridan
Μεταφραστής: Παναγιώτου Χριστίνα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 360
ISBN: 978-618-5394-74-5