Το Φεστιβάλ ΛΕΑ – Λογοτεχνία εν Αθήναις, η επιθεώρηση αστυνομικής λογοτεχνίας ΠΟΛΑΡ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν σε μια βραδιά αφιερωμένη στον εμβληματικό Ισπανό συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας που θεωρείται πρόδρομος του μεσογειακού νουάρ


την Τρίτη, 02 Νοεμβρίου 2021, στις 19.00μ.μ., ζωντανά από την πλατφόρμα Zoom, το κανάλι YouTube και τη σελίδα Facebook του Φεστιβάλ ΛΕΑ – Λογοτεχνία εν Αθήναις.

Οι συγγραφείς Ανδρέας Αποστολίδης και Κώστας Καλφόπουλος θα μιλήσουν για το έργο του Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν και τον διάσημο πρωταγωνιστή του, τον απολαυστικό Πέπε Καρβάλιο. Συντονίζει ο συγγραφέας Γρηγόρης Αζαριάδης.

Στα αστυνομικά βιβλία του Μονταλμπάν πρωταγωνιστεί η Βαρκελώνη και φυσικά το άλτερ έγκο του, ο απολαυστικός Πέπε Καρβάλιο, ένας ιδιόρρυθµος ιδιωτικός ντετέκτιβ, πρώην κοµµουνιστής και πρώην πράκτορας της CIA, λάτρης του καλού φαγητού και των ωραίων γυναικών, που συνηθίζει να καίει στο τζάκι του τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα έργα της παγκόσµιας λογοτεχνίας. Μέσω της σειράς με πρωταγωνιστή τον Καρβάλιο ο Μονταλμπάν χάρισε στη λογοτεχνία ένα ευρύ κοινωνικοπολιτικό, ιστορικό και πολιτισμικό χρονικό του τελευταίου τρίτου του 20ού αιώνα. Κάθε μέρος της σειράς έχει άμεση σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της εποχής στην οποία διαδραματίζεται, όντας παράλληλα το όχημα της έκφρασης των γαστρονομικών τάσεων του συγγραφέα.

«Kανείς στη Βαρκελώνη δεν αναφέρει τον Μονταλµπάν µε το επίθετο ή το πλήρες όνοµά του. Όλοι τον λένε Μανόλο, ακόµα και σήµερα, χρόνια µετά τον θάνατό του. Ο Μανόλο συµβολίζει για τους Βαρκελωνέζους την ψυχή της Βαρκελώνης…»
Πέτρος Μάρκαρης

Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση, πατήστε το παρακάτω κουμπί ή το σύνδεσμο:
https://zoom.us/j/95289626980

Με παράλληλη προβολή στο κανάλι YouTube και τη σελίδα Facebook του Φεστιβάλ ΛΕΑ – Λογοτεχνία εν Αθήναις.