"Αδύνατος δεσμός" της Σοφίας Στεφανίδου

Ποια είναι αυτή που δεν ονειρεύτηκε ότι ζει τον απόλυτο έρωτα; Ποια δε θα ήθελε να βιώσει το «ζήσανε αυτοί καλά και εµείς καλύτερα»; Αλλά η µοίρα παίζει τα δικά της παιχνίδια και αλλάζει τις ζωές – όπως άλλαξε και η ζωή της Αντιγόνης.
Παντρεµένη για χρόνια, έρχεται αντιµέτωπη µε έναν απροσδόκητο έρωτα. Είναι γυναίκα, αλλά θα τολµήσει να κάνει αυτή το πρώτο βήµα. Τίποτα δεν αντιµετωπίζεται µε τη λογική. Η ακίνδυνη καθηµερινότητα, οι συνήθειες, τα λόγια των ανθρώπων είναι όλα σε ένα θολό σύννεφο. Η αναζήτηση της ευτυχίας όµως προέχει. Αυτό άλλωστε δεν αξίζει κάθε άνθρωπος; Και το ταξίδι της αναζήτησης θα οδηγήσει την Αντιγόνη σε νέα µονοπάτια.

"home body - το σώμα μου είναι το σπίτι μου" της Rupi Kaur

βουτάω στο πηγάδι του σώματός μου
και φτάνω σ’ έναν άλλο κόσμο
όλα όσα έχω ανάγκη
υπάρχουν ήδη μέσα μου
δε χρειάζεται
να κοιτάξω πουθενά αλλού
– σπίτι

 
"Μια πόλη σαν όνειρο" του Νίκου Ροή

Ένας νέος άνθρωπος, στην αρχή της µεταπολίτευσης, αποφασίζει να σπουδάσει εκτός Ελλάδας, χωρίς να είναι προετοιµασµένος πνευµατικά και µαθησιακά, χωρίς οικονοµικές δυνατότητες και σε ηλικία που άλλοι βρίσκονται στο τέλος των σπουδών τους.
Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, η διαφορετική νοοτροπία των κατοίκων του τόπου διαµονής, ο νέος τρόπος ζωής, αντί να τον αποθαρρύνουν, από την πρώτη µέρα γίνονται όχηµα εσωτερικών αλλαγών, νέων γνώσεων και βίαιων προσαρµογών στα δεδοµένα της πόλης και µια ονειρική περιπλάνηση στην ίδια την πόλη και τους κατοίκους της.
Γίνεται µάρτυρας µιας κοινωνικής και οικονοµικής µετάλλαξης που συγκλονίζει όλο το πολιτικό οικοδόµηµα της Ιταλίας. Παράλληλα εισβάλλει στη ζωή του η απλόχερη φιλία των κατοίκων της πόλης, που την αποδέχεται σαν την κορυφαία πράξη της παραµονής του, µαθαίνοντας πώς είναι η συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων σε µια κοινή πορεία ζωής.
Βρίσκεται σε αντιπαράθεση µε το Θηλυκό, ως ερωµένη, ως φίλη, ως ανεκπλήρωτη επιθυµία, ως µάνα, ως αιώνιο αντίπαλο. Ανακαλύπτει έναν νέο κόσµο σε ό,τι βλέπει, ό,τι ακούει, ό,τι τρώει και ό,τι πίνει, απορροφώντας και αφοµοιώνοντας τις νέες επιρροές. Τέλος, φεύγει από την πόλη, όπως είχε αποφασίσει εξαρχής, αναγνωρίζοντας τη µοναδικότητα των στιγµών που έζησε.
Ποιος ονειρεύτηκε κόκκινα άγρια άλογα σε γαλάζιο λιβάδι να τρέχουν αράθυµα, να ’ναι µόνος σε γέφυρα πλοίου, µε µαύρη θάλασσα να τον κυκλώνει από παντού;
Ένα τεράστιο πλήθος αγριεµένων ανθρώπων να κάνουν επίθεση σε χειµερινά ανάκτορα, µια µαρµάρινη πλατεία γεµάτη άσπρα αγάλµατα και στη µέση ορχήστρα πολύχρωµη να παίζει ταγκό και βαλς;
Ακόµα και τώρα, µετά από τόσα χρόνια, τα βράδια, όταν διαβαίνω µε τα όνειρα την πόλη, δεν περπατώ, αλλά πετώ.

"Ο ευεργέτης" του Μιχάλη Ε. Μεσοχωρίτη

Ένα καλά κρυµµένο µυστικό, το οποίο παρέµενε στο σκοτάδι για αρκετές δεκαετίες, έρχεται στο φως, ανατρέποντας τη ζωή του Δηµήτριου Μακρή για πάντα. Η ιστορία του βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο λίγα χρόνια αργότερα, όταν ο Ράσελ, συντάκτης του BBC, και η Τζέσικα επισκέπτονται το µαγευτικό νησί της Σκιάθου για καλοκαιρινές διακοπές.
Η συνεχής αναφορά του ονόµατός του ως ευεργέτη του νησιού κεντρίζει το ενδιαφέρον του ζευγαριού, το οποίο επιδιώκει να µάθει τα πάντα γύρω από το έργο και τη ζωή του. Μια ζωή που η κόρη του Δηµήτριου Μακρή επιθυµεί να κρατήσει µακριά από τα φώτα της δηµοσιότητας, προκειµένου να διαφυλάξει το οικογενειακό µυστικό και να το καταδικάσει στη λήθη.
Ποιο είναι το σκοτεινό µυστικό της οικογένειας; Γιατί ο Μακρής άφησε όλη την περιουσία του στο νησί; Μπορεί να απαλλαγεί κανείς από τις σκιές του παρελθόντος;

"Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή – Η αθέατη συγκλονιστική διακυβέρνηση" του Μανώλη Κοττάκη

Το αόρατο νήµα που συνδέει τις υποκλοπές, τη διπλωµατία των αγωγών, το φυσικό αέριο, τις φονικές πυρκαγιές του 2007, τις απειλές κατά του πρώην πρωθυπουργού, το βέτο στο Βουκουρέστι, το Βατοπέδι και τον Δεκέµβρη του 2008 ξετυλίγεται για πρώτη φορά µέσα από πλήθος ντοκουµέντων και νοµικών κειµένων, φωτίζοντας τους πραγµατικούς πρωταγωνιστές αλλά και κάθε µορφής επιδιώξεις στη διάρκεια της διακυβέρνησης του Κώστα Καραµανλή.
Οι Απόρρητοι Φάκελοι Καραµανλή επιχειρούν µια δεύτερη ανάγνωση στους καθοριστικούς σταθµούς της διακυβέρνησης 2004-2009, αποτυπώνοντας συγκλίνουσες και αποκλίνουσες στρατηγικές, στάσεις και αντιστάσεις εγχώριων και µη πολιτικών δυνάµεων, στόχους και προοπτικές για την Ελλάδα και την Ευρώπη, τοποθετώντας στο επίκεντρο της ανάγνωσης τον νέο ενεργειακό χάρτη και την αναδιανοµή των φυσικών πόρων στην ευρωρωσική ζώνη και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Άγνωστα ντοκουµέντα, µαρτυρικές καταθέσεις, νοµικά και διπλωµατικά κείµενα έρχονται για πρώτη φορά στο φως, συνθέτοντας το ψηφιδωτό της διακυβέρνησης Καραµανλή, µιας περιόδου που «σφράγισε» την ελληνική πολιτική στις αρχές του 21ου αιώνα. Πρόσωπα, δυνάµεις, θεσµικά και µη κέντρα αναδύονται µέσα από µια συγκλονιστική αφήγηση, η οποία φωτίζει τις αθέατες πτυχές της κυβερνητικής περιόδου του Κώστα Καραµανλή, αποκαλύπτοντας τις αιτιώδεις σχέσεις και τα ισχυρά κίνητρα για την επιταχυνόµενη αποδροµή της.