Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένας αρχιτέκτονας διαφεύγει από την πολιορκούμενη από τους Οθωμανούς Κωνσταντινούπολη με τα σχέδια για τη δημιουργία μιας μυθικής βιβλιοθήκης, που δε θα την αγγίζει η φθορά του χρόνου. Ένα αγόρι αποφασίζει να γίνει συγγραφέας, όταν ανακαλύπτει πως οι ιστορίες του τραβούν το ενδιαφέρον του όμορφου πλουσιοκόριτσου που του έχει κλέψει την καρδιά. Ένας παράξενος άντρας δελεάζει τον Θερβάντες να γράψει ένα μοναδικό βιβλίο, κι εκείνος νιώθει πως με κάθε του σελίδα θα παρατείνει τη ζωή της αγαπημένης του. Και ο λαμπρός Καταλανός αρχιτέκτονας Αντόνι Γκαουντί δέχεται απρόθυμα να επισκεφθεί τη Νέα Υόρκη, ένα ταξίδι που θα καθορίσει τη μοίρα ενός ανολοκλήρωτου αριστουργήματος.
Αυτές είναι μερικές από τις έντεκα σαγηνευτικές ιστορίες που περιλαμβάνονται στην ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΧΝΙΑΣ. Εμπνευσμένες από το λογοτεχνικό σύμπαν της κοσμαγάπητης τετραλογίας Το Κοιμητήριο των Λησμονημένων Βιβλίων, οι ιστορίες αυτές συμπυκνώνουν τη μαγεία της γραφής του σπουδαίου δημιουργού.

Προσωπική άποψη:
Ο Carlos Ruiz Zafón είναι ένας συγγραφέας που λατρεύω. Ερωτεύτηκα την πένα του από την πρώτη στιγμή που ήρθα σ' επαφή μαζί της και νομίζω πως αυτό το συναίσθημα θα διαρκέσει για πάντα και πως τίποτα δεν θα μπορέσει ποτέ να το επισκιάσει. Γιατί, έτσι είναι ορισμένοι συγγραφείς, σε κερδίζουν με κάθε τους λέξη, σε ταξιδεύουν με κάθε τους φράση, σου συστήνουν νέους κόσμους και προοπτικές με κάθε τους ιστορία. Και μπορεί πλέον να μην βρίσκεται στη ζωή, όμως για μένα είναι σαν να βρίσκεται ακόμα εδώ και θα συνεχίσει να είναι έτσι, όχι μόνο γιατί χάρη στα σπουδαία έργα του δεν θα ξεχαστεί ποτέ, αλλά γιατί κάθε τόσο θ' ανατρέχω σε αυτά, όταν θα νιώθω πως μου λείπει να διαβάσω κάτι δικό του. Γιατί κάθε φορά, ακόμα κι αν πρόκειται για επαναληπτική ανάγνωση, έχει πάντα κάτι καινούργιο να μου προσφέρει.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός το τελευταίο πόνημα του συγγραφέα, το "Η πόλη της καταχνιάς", μια συλλογή έντεκα διηγημάτων, με το καθένα απ' αυτά να έχει εκδοθεί και στο παρελθόν, σε άλλες συλλογές ή έντυπα, αλλά ποτέ όλα μαζί σε ένα συγκεντρωτικό έργο με την υπογραφή εξ' ολοκλήρου του Zafón. Έντεκα μικρές σε έκταση ιστορίες, αλλά πολύ μεγάλες στο βάθος του, με την κάθε μία απ' αυτές να διακρίνεται για την υποβλητική ατμόσφαιρα, την αγωνία, το νεφελώδες μυστήριο, τα βαθιά συναισθήματα, στοιχεία που χαρακτηρίζουν το σύνολο του έργου του Zafón και που, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν θα μπορούσαν ν' απουσιάζουν και στην προκειμένη περίπτωση.

Τα διηγήματα που εμπεριέχονται στη συγκεκριμένη συλλογή, περιστρέφονται γύρω από το σύμπαν της τετραλογίας του "Κοιμητηρίου των λησμονημένων βιβλίων" και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που τα καθιστά τόσο ξεχωριστά και ιδιαίτερα. Συναντάμε ξανά χαρακτήρες που μας είναι ήδη γνώριμοι και μας παίρνουν απ' το χέρι για μια ακόμη φορά μεταφέροντάς μας σε χώρους ατμοσφαιρικούς, και τρομακτικούς ενίοτε, που όμως μας παρασύρουν σε μια μυστηριακή δίνη και σε άλλες εποχές, απόκοσμες και σκοτεινές, χωρίς να σταματούν λεπτό ν' ασκούν επιρροή πάνω μας, τόσο όσον αφορά το αισθητικό αποτέλεσμα που δημιουργούν, αλλά πολύ περισσότερο όσον αφορά την ουσία τους και όλα όσα έχουν να πουν.

Οι ιστορίες του βιβλίου αυτού μπορεί να μην είναι τέλειες στον απόλυτο βαθμό -ο Zafón υπήρξε συγγραφέας "μεγάλων αποστάσεων" και σε αυτές ήταν εξαιρετικός-, αλλά αυτό δεν μειώνει διόλου την αξία τους, τόσο συγγραφικά όσο και σε επίπεδο επικοινωνίας της αλήθειας τους. Πιστές στη γοτθική αισθητική του συγγραφέα, μας ταξιδεύουν στη Βαρκελώνη μιας άλλης εποχής, πολύ πιο σκοτεινής, που τόσο λατρεύουμε να χανόμαστε μέσα της και αυτό δε νομίζω ν' αλλάξει ποτέ. Και σίγουρα, η παρακαταθήκη που άφησε πίσω του ο Zafón σίγουρα είναι τεράστιας κι ανεκτίμητης αξίας και είμαι βέβαιη πως το έργο του θα συνεχίσει να εμπνέει και ν' αγαπιέται από συγγραφείς και αναγνώστες εις τους αιώνες των αιώνων, κι αν αυτό δεν είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός συγγραφέα, δεν ξέρω ποιο άλλο θα μπορούσε να είναι.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Carlos Ruiz Zafón
Μεταφραστής: Παλαιολόγου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 208
ISBN: 978-618-01-4054-5