"Παγωμένα μονοπάτια" της Βαλέριας Β. Κάλφα

Πανεπιστήμιο… Το όνειρο κάθε εφήβου… Ή μήπως όχι; Η Μισέλ παλεύει να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες της μητέρας της, μη γνωρίζοντας ακόμα τι πραγματικά θέλει η ίδια.
Μια εξαφάνιση, ένας έρωτας και ένα μεγάλο μυστήριο θα τη βοηθήσουν να βρει τον δρόμο της. Ή μήπως πάλι όχι;
Πολύ σύντομα το σκηνικό αλλάζει, βρίσκεται σε άγνωστα μέρη βαδίζοντας φοβισμένη σε μονοπάτια σκοτεινά, τα ερωτήματα αυξάνονται. Κάθε της βήμα, κάθε της απόφαση, την μπερδεύουν όλο και περισσότερο. Την μπλέκουν σε έναν κόσμο που δε γνωρίζει καθόλου και για καιρό δεν κατανοεί.
Αποφασίζει να γίνει κομμάτι του. Άραγε είχε και άλλη επιλογή;
Πόσο από τον εαυτό μας είμαστε έτοιμοι να θυσιάσουμε στο όνομα του έρωτα; Μέχρι πού θα φτάναμε για να βοηθήσουμε έναν φίλο; Πότε μια πράξη αντικειμενικά και κοινωνικά λάθος και κατακριτέα, έως και παράνομη, μπορεί να φαντάζει υποκειμενικά σωστή;
Μια ιστορία βγαλμένη από έναν μακρινό και παγερό κόσμο. Αλήθεια όμως, είναι πράγματι τόσο μακρινός…;

"Μπάσταρδος πολίτης" του Άγγελου Καλαμούτσου

Στην Αθήνα της οικονομικής κρίσης, την ώρα που ο παλιός κόσμος γκρεμίζεται και οι κοινωνικές ανισότητες φουντώνουν, όλοι βρίσκουν αφορμή για να βγάλουν τον χειρότερό τους εαυτό. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Φίλιππος, ένας νέος με χαμηλή αυτοεκτίμηση ενώ μάταια ψάχνει να βρει δουλειά καταλήγει στον υπόκοσμο. Οι ηθικές του σταθερές καταρρέουν μπροστά στον θυμό που νιώθει και κάθε μέρα βυθίζεται όλο και περισσότερο στην παρανομία. Η θετική επιρροή που δέχεται από έναν ηλικιωμένο παλαιοβιβλιοπώλη τον κάνει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται. Προλαβαίνει όμως να επανορθώσει; Η δύσκολη οικονομική συγκυρία, τα κοινωνικά ταμπού και ο φόβος για την επόμενη μέρα τον κρατούν δέσμιο μιας αρρωστημένης κατάστασης από την όποια ελάχιστοι καταφέρνουν να επιστρέψουν.