Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

1940, Μπλέτσλεϊ Παρκ, Μπάκιγχαμσαϊρ.
Τρεις εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες επιλέγονται για να εργαστούν στο μυστηριώδες Μπλέτσλεϊ Παρκ, εκεί που τα καλύτερα μυαλά της Βρετανίας ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδίκων.
Η ζωηρή ντεμπιτάντ Όσλα έχει στα πόδια της τον γοητευτικό πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας, όμως καίγεται να αποδείξει ότι είναι κάτι παραπάνω από μια κοσμική νεαρή, δουλεύοντας ως μεταφράστρια των αποκωδικοποιημένων μυστικών του εχθρού. Η αυτοδημιούργητη Μαμπ γίνεται άριστη στον χειρισμό των μηχανών αποκρυπτογράφησης, κρύβοντας τα παλιά της τραύματα και την καταγωγή της από τις φτωχογειτονιές του Ιστ Εντ του Λονδίνου. Και η συνεσταλμένη Μπεθ από το κοντινό χωριό είναι το αουτσάιντερ που εκπαιδεύεται ως μία από τις ελάχιστες κρυπταναλύτριες του Μπλέτσλεϊ Παρκ.
1947, Λονδίνο.
Τις παραμονές του βασιλικού γάμου της πριγκίπισσας Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο, επτά χρόνια αφότου πρωτογνωρίστηκαν οι τρεις γυναίκες, προμηνύεται καταστροφή. Η Όσλα, η Μαμπ και η Μπεθ έχουν αποξενωθεί, η φιλία τους έχει διαλυθεί από μυστικά και προδοσίες, αλλά τώρα πρέπει να δώσουν αγώνα δρόμου ενάντια στον χρόνο για να σπάσουν έναν τελευταίο κώδικα, προτού να είναι πολύ αργά γι’ αυτές και την πατρίδα τους.

Προσωπική άποψη:
Η Kate Quinn είναι μια συγγραφέας που, με το πρώτο της βιβλίο που κυκλοφόρησε στη χώρας μας, κατάφερε αμέσως να κερδίσει το αναγνωστικό κοινό. "Η κυνηγός του Χίτλερ" ήταν ένα ιστορικό μυθιστόρημα απ' αυτά που είχαμε συνηθίσει έως τότε, αν και λίγο παραπάνω φλύαρο απ' όσο θα έπρεπε κατά την ταπεινή μου άποψη, ενώ έναν χρόνο αργότερα ήρθε το δεύτερο βιβλίο της, "Το δίκτυο Alice", που όχι μόνο είχε να προσφέρει μια πολύ ιδιαίτερη ιστορία, δοσμένη με ρεαλισμό και τρυφερότητα συνάμα, αλλά κατάφερε να κερδίσει ολοκληρωτικά ακόμα και τους πιο δύσπιστους αναγνώστες. Στη δύση του 2021, οι εκδόσεις Κλειδάριθμος, έφεραν ακόμα ένα βιβλίο της για να προστεθεί στη συλλογή μας, πιστό στο ύφος και στη θεματική όπου μας συστήθηκε η συγγραφέας, αλλά και με λίγο... άρωμα Ελλάδας, θα λέγαμε, που ίσως κάνει αυτή την ιστορία ακόμα πιο οικεία σε εμάς.

Για μια ακόμα φορά, η συγγραφέας επικεντρώνεται στη γυναίκα, αναδεικνύοντας τη δύναμη και την πολυπλοκότητα της φύσης της, μέσα από το κείμενό της, και ειδικά δε υπό καθεστώς πίεσης, όπου παίζεται κορώνα γράμματα η ίδια τους η ζωή, αλλά και μοίρα της πατρίδας τους. 1940 και τρεις γυναίκες, πολύ διαφορετικές όλες μεταξύ τους, όπου ασχολούνται με την αποκρυπτογράφηση των γερμανικών στρατιωτικών κωδικών για λογαριασμό της Βρετανίας, θ' ανταμώσουν, θα έρθουν κοντά, θα γίνουν φίλες, θ' αγαπηθούν, θα προδώσουν και θα προδοθούν, και τελικά θ' απομακρυνθούν οριστικά η μία απ' την άλλη, και εντελώς αποξενωμένες. Εφτά χρόνια αργότερα, και όντας εντελώς αποξενωμένες τώρα πια, θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις και τις ικανότητές τους, προκειμένου να φέρουν εις πέρας μια τελευταία αποστολή, γιατί αν δεν τα καταφέρουν, οι συνέπειες θα είναι πιο ολέθριες απ' όσο φαντάζονται.

Η Μαμπ δεν έχει άλλη επιθυμία απ' το να βρει και να παντρευτεί έναν άντρα που θα ανήκει σε μια ανώτερη τάξη από εκείνη, καταφέροντας να την βγάλει από τη μιζέρια και τη φτώχεια μέσα στην οποία μεγάλωσε. Αντ' αυτού, καταλήγει ως μια έμπειρη τεχνίτρια μηχανημάτων αποκωδικοποιητών. Έτσι, δεν θα έχει λόγο ν' ανησυχεί κάθε μέρα για το αν θα καταφέρει να τα βγάλει πέρα. Η Όσλα προέρχεται από μια οικογένεια της καλής κοινωνίας, βγαίνει εδώ και χρόνια με τον Φίλιππο, με τον οποίο έχει μια σχέση που ακροβατεί ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα, ενώ βαθιά μέσα της έχει την επιθυμία να βοηθήσει τον αγώνα της χώρας της, όχι παριστάνοντας τη νοσοκόμα, αλλά κάνοντας κάτι πιο σημαντικό, κι ως άριστη γνώστρια γερμανικών, καταλήγει μεταφράστρια για λογαριασμό του στρατού. Τέλος, η Μπεθ, χαμηλών τόνων, ήσυχη και συνεσταλμένη, καταπιεσμένη από τη μητέρα της, με τους γονείς της πάντα να την υποβαθμίζουν και να την κάνουν να νιώθει χωρίς αξία, απαγορεύοντάς της ακόμα και το τελειώσει το σχολείο. Κι όμως, έχει ένα τεράστιο ταλέντο στα μαθηματικά και στην επίλυση γρίφων, γίνεται κορυφαία κρυπταναλύτρια μα πάνω απ' όλα βρίσκει ένα μέρος ν' ανήκει, μια οικογένεια.

Όπως όλα τα μυθιστορήματα της Quinn, έτσι και το συγκεκριμένο, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ογκώδες, γεμάτο άγνωστες πληροφορίες και γνώσεις, ταξιδιάρικο και απολαυστικό, ένα από τα αναγνωστικά εκείνα ταξίδια που σίγουρα απαιτούν να τους αφιερώσεις όσο χρόνο χρειάζονται χωρίς να πιέσεις καταστάσεις, αλλά αποφεύγοντας την ίδια στιγμή να γίνει φλύαρο ή κουραστικό. Σαφέστατα, σε ορισμένα σημεία της πλοκής υπάρχει μια κάποια υπερανάλυση γεγονότων και καταστάσεων, αλλά αντί να κουράζουν, θα έλεγα πως περισσότερο βοηθάνε τον αναγνώστη να εμβαθύνει στις μεγάλες αλήθειες της ιστορίας αυτής, μα και στον ψυχισμό και στον συναισθηματικό κόσμο των ηρωίδων, ενώ δημιουργούν εικόνες που τον κάνουν να εγκλιματιστεί ακόμα περισσότερο, τόσο με την εποχή όπου αυτή τοποθετείται όσο και με τις υπάρχουσες κοινωνικοπολτικές συνθήκες.

Όμως, αυτό που με άγγιξε πάνω απ' όλα, είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται οι σχέσεις, τόσο των τριών κεντρικών ηρωίδων, όσο και με τους ανθρώπους του Μπλέτσλεϊ Παρκ, το οποίο δεν είναι γι' αυτούς απλά ο χώρος που εργάζονται, αλλά ένα άλλο σπιτικό για εκείνους, το οποίο μπορούν να μοιράζονται με ανθρώπους που κατανοούν ο ένας τον άλλον, στις καλές και στις άσχημες στιγμές του, και που μπορούν να βασιστούν ο ένας στον άλλον. Και μέσα από τις σχέσεις αυτές και την καθημερινότητά τους, έτσι όπως αυτή εξελίσσεται στις εκάστοτε συνθήκες, έχουμε στιγμές βαθιάς συγκίνησης, ανησυχίας, αγωνίας, αλλά και γέλιου -γιατί όλα είναι κομμάτι της ζωής, πόσο μάλλον όταν ένα μέρος και οι άνθρωποί του δεν αποτελούν απλά μια σελίδα στο βιβλίο αυτής, αλλά το σημαντικότερο κεφάλαιό της.

Η αφήγηση είναι, ουσιαστικά, μοιρασμένη στα δύο. Στη ζωή των τριών γυναικών πριν την τραγωδία που θα τις κάνει να πάρουν χωριστούς δρόμους και ν' απομακρυνθούν η μία από την άλλη, και στη ζωή μετά, με την Μπεθ να σηκώνει το βαρύτερο φορτίο απ' όλες, αιχμάλωτη σε ένα άσυλο για ψυχικά ασθενείς ανθρώπους. Μόνο που η Μπεθ δεν είναι ούτε ασταθής, ούτε τρελή, ούτε τα έχει χαμένα. Αντίθετα, γνωρίζει πολύ καλά τι γίνεται, μα και το ότι στο Μπλέτσλεϊ Παρκ υπήρχε ένας προδότης και αυτή γνωρίζει πολύ καλά την ταυτότητά του. Αλλά για να μπορέσει να ξεφύγει από τη φυλακή της και να δράσει έγκαιρα, θα χρειαστεί τη βοήθεια της Μαμπ και της Όλσα, αρκεί να βρουν όλες τους τη δύναμη ν' αφήσουν πίσω τους το παρελθόν, να ξεχάσουν όσα τις χωρίζουν και να εστιάσουν σε όλα όσα τις ενώνουν. Κι ενώ είναι που η ιστορία αποκτά μια έντονα κατασκοπική δράση με ισχυρή δυναμική, μυστήριο, αγωνία και δραματουργική κορύφωση που σε αφήνει με κομμένη την ανάσα.

"Ο κώδικας του ρόδου" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει στον χρόνο και στον χώρο, που μας προσφέρει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την περίοδο εκείνη και τις συνθήκες πόλεμου ανάμεσα στις δύο χώρες, αξιοποιώντας τα πραγματικά γεγονότα με τέτοιον τρόπο, ώστε να χτίσει μια δικιά της μυθοπλαστική ιστορία, που αποδίδεται όμως με τόσο ρεαλισμό, που εύκολα θα μπορούσαμε να πιστέψουμε πως είναι αληθινή. Πάνω απ' όλα, όμως, είναι μια ιστορία που αφορά τους ανθρώπους της και τις σχέσεις μεταξύ τους, τους δυνατούς δεσμούς που αναπτύσσονται κάτω απ' τις πιο αντίξοες συνθήκες, τις φιλίες που μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τους μεγαλύτερους σκοπέλους, όχι μόνο για το κοινό καλό, αλλά γιατί την αγάπη και την αποδοχή δεν της συναντάς πάντα τόσο εύκολα κι αν τις βρεις είναι κρίμα να χάσεις, όσο και να τις προδώσεις, ακόμα κι αν αισθανθείς πως πρώτα το έχει κάνει κάποιος άλλος στη θέση σου.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kate Quinn
Μεταφραστής: Αρβανίτη Γωγώ
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 788
ISBN: 978-960-645-226-0