Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Θεσσαλονίκη, Οκτώβριος 2010.
Μια διαθήκη, μια αναπάντεχη κληρονομιά, ένα χαμένο παιδί και η ατέρμονη αναζήτησή του.
Ερμιόνη, Ευγενία, Δάφνη.
Μητέρα, κόρη, εγγονή. Τρεις γυναίκες που δεν μπόρεσαν να αλλάξουν τη μοίρα τους.
Σε δρόμους παράλληλους, ένας μοναχικός συγγραφέας που μετουσίωσε τις απώλειες της ζωής του σε έμπνευση και έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο.
Μια τραγική ιστορία που αρχίζει το 1950, σ’ ένα χωριό στο Δέλτα του Αλιάκμονα, με τον θάνατο μιας νέας γυναίκας πάνω στα γινωμένα στάχυα των απέραντων χωραφιών του άντρα της, ενός απ’ τους τελευταίους εναπομείναντες τσιφλικάδες. Μια πορεία που τελειώνει στο ίδιο μέρος, εβδομήντα χρόνια αργότερα, οδηγώντας στη δικαίωση και τη λύτρωση.
Στο προσκήνιο η Ειρήνη, η κληρονόμος, θα συνθέσει τα κομμάτια της ζωής των τριών γυναικών και όσων βρέθηκαν δίπλα τους, αποκαλύπτοντας, μέσα απ’ αυτές, την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπου η φτώχεια, η υπερπόντια μετανάστευση, η βία πάνω στον αδύναμο και η ατιμωρησία του ισχυρού δείχνουν να είναι κυρίαρχες στο μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας.
Οι ηρωίδες πονούν, αγωνιούν, παλεύουν, ερωτεύονται, μα κυρίως ελπίζουν πως μέσα από τις στάχτες της ζωής τους θ’ ανακαλύψουν το δικό τους παράθυρο στο φως, ακριβώς όπως η Ελλάδα, μέσα απ’ τον όλεθρο του πολέμου και τα συντρίμμια του Εμφυλίου, βρήκε τον δρόμο προς το μέλλον, ένα μέλλον που επιφυλάσσει ποιος ξέρει τι άραγε…
Ίσως έναν νέο όλεθρο... Ίσως ένα παράθυρο προς την ελπίδα…

Προσωπική άποψη:
Η Κατερίνα Γκούνα, έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια αποχής από τα συγγραφικά δρώμενα, επανήλθε με ένα νέο κοινωνικό μυθιστόρημα, λίγο πριν το 2021 μάς αποχαιρετήσει. Ένα μυθιστόρημα που έχει σκοπό να μας ταξιδέψει πίσω στον χώρο και στον χρόνο, στην Ελλάδα μιας άλλης εποχής, που στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο μακρινή όσο νομίζουμε, που τη γνωρίζουμε καλύτερα απ' όσο πιστεύουμε -ακόμα και όσοι δεν την έχουμε γνωρίσει ζώντας τα χρόνια εκείνα, αλλά βιώνοντάς την μέσα από εικόνες, αφηγήσεις, συναισθήματα άλλων ανθρώπων που πέρασαν σε εμάς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- και που έχει αφήσει κατάλοιπα τα οποία αναβιώνουν μέχρι και σήμερα.

Τρεις γυναίκες που έζησαν σε διαφορετικούς χρόνους, δέσμιες των ηθικών και κοινωνικών κανόνων της εποχής του, που κλήθηκαν ν' ακολουθήσουν τα μονοπάτια μιας μοίρας που δεν ήταν σε θέση να αλλάξουν. Ερμιόνη, Ευγενία και Δάφνη. Μητέρα, κόρη κι εγγονή. Εγκλωβισμένες μέσα σε έναν φαύλο κύκλο, να πρέπει να υπηρετήσουν τους ρόλους που τους κληροδοτήθηκαν, υποταγμένες σε αυτούς, πνίγοντας τις όποιες προσωπικές τους επιθυμίες, φέροντας μαζί τους το βάρος των ευθυνών εκείνων που ποτέ δεν επέλεξαν να φορτωθούν, αλλά που δεν μπόρεσαν να διώξουν από πάνω τους. Ευθύνες που κληροδοτήθηκαν στην Ειρήνη, μαζί με το βάρος αυτών.

Η συγγραφέας καταφέρνει ν' αποτυπώσει όλη την πραγματικότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας σε όλες τις διαστάσεις αυτής. Το πως αυτή εξελίχθηκε με τα χρόνια, επηρέασε ανθρώπινες ζωές, καθόρισε συνειδήσεις, δημιούργησε κόσμους παράλληλους που, όμως, οδηγούνταν με μαθηματική ακρίβεια στον ίδιο τελικό προορισμό. Οι καταστάσεις δεν ωραιοποιούνται, αλλά αντίθετα προβάλλονται με ρεαλισμό και αληθοφάνεια, στοιχεία που αντικατοπτρίζονται και στους χαρακτήρες που εμπλέκονται στην ιστορία αυτή, είτε έχουν πρωταγωνιστικό είτε δευτερεύοντα ρόλο. Και φυσικά όπως συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, δεν μπορείς να ταυτιστείς με όλους ούτε να τους αγαπήσεις ισάξια, αλλά σίγουρα έχεις την ευκαιρία να διεισδύσεις στην καρδιά, στην ψυχή και στο μυαλό τους προσπαθώντας να τους κατανοήσεις.

Φτώχεια, μετανάστευση, κοινωνικός περιορισμός και βία απέναντι στις γυναίκες που δεν είχαν άλλη επιλογή παρά να σκύβουν το κεφάλι σε εκείνους που ασκούσαν πάνω τους την εξουσία και είχαν τα ηνία της ζωής τους στα χέρια τους, η επιβολή του δυνατού πάνω στον ισχυρό ακόμα κι αυτό σήμαινε κατάφωρη αδικία για τον δεύτερο, στην οποία όμως δεν μπορούσε ν' αντισταθεί, είναι μόνο ορισμένα από τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο αυτό. Και κάπου ανάμεσά τους, ο έρωτας, δυνατός, σαρωτικός, μα καταδικασμένος, μέχρι τη στιγμή τουλάχιστον που θα βρεθεί αυτός ο ένας που χρειάζεται προκειμένου να γίνει η αρχή προς την ελευθερία, που μαζί της φέρει την ελπίδα εκείνη που μόνο στις καρδιές όσων ρισκάρουν μπορεί να γεννηθεί. Γιατί η ζωή δεν είναι μόνο πεπρωμένο. Πάνω απ' όλα, είναι επιλογές, κι αυτές δεν μπορεί να μας τις στερήσει κανείς.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γκούνα Κατερίνα
Εκδόσεις: Κάκτος
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-960-382-104-5