Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο Γκρεγκ Χέφλι και τα αθλήματα απλώς δεν ταιριάζουν. Η μαμά του, ωστόσο, τον πιέζει να κάνει μια προσπάθεια και να γραφτεί σε μια ομάδα μπάσκετ. Στα δοκιμαστικά ο Γκρεγκ τα πηγαίνει χάλια και είναι σίγουρος ότι δε θα τον επιλέξουν, όμως, εντελώς αναπάντεχα, τελικά παίρνει μια θέση στη χειρότερη ομάδα.
Καθώς ο Γκρεγκ και οι νέοι του συμπαίκτες ξεκινούν τη σεζόν, οι πιθανότητες να κερδίσουν έστω και σε ένα παιχνίδι είναι μικρές. Αλλά στον αθλητισμό τα πάντα μπορεί να συμβούν. Τη στιγμή που παίζονται όλα για όλα και η μπάλα είναι στα χέρια του Γκρεγκ, θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή θα χάσει τη μεγάλη του ευκαιρία;

Προσωπική άποψη:
Όλοι οι άνθρωποι νομίζουμε πως θα έρθει κάποια στιγμή στη ζωή μας που θα σοβαρευτούμε και θα ωριμάσουμε. Κάποιοι πράγματι το πετυχαίνουν, συνήθως σκοτώνοντας το παιδί μέσα τους και μην κάνοντας τίποτα άλλο απ' το να μιζεριάζουν χειρότερα κι απ' τον Σκρουτζ, ενώ κάποιοι άλλοι -σαν εμένα, καλή ώρα- όχι απλά προσπαθούμε να το διατηρήσουμε, αλλά φροντίζουμε να το τροφοδοτούμε όσο περισσότερο μπορούμε. Όταν, μάλιστα, έχεις κι εσύ ο ίδιος παιδιά, τότε έχεις και μια πολύ καλή κάλυψη, ή και πρόφαση, πείτε το όπως θέλετε, για να χάνεσαι σε μικρές απολαύσεις που θεωρητικά έχουν όριο ηλικίας. Αλλά κατά πως φαίνεται, οι περιπέτειες του Σπασίκλα δεν υπακούν σε όρια και κανόνες.

Στη δέκατη έκτη περιπέτειά του, λοιπόν, ο Γκρεγκ έρχεται ν' αντιμετωπίσει τον εφιάλτη που καλούνται ν' αντιμετωπίσουν πολλά παιδιά στη ζωή τους, το: Πρέπει ν' ασχοληθείς με κάποιο άθλημα γιατί θα σου κάνει καλό! Κι εντάξει, αν είσαι αθλητικός τύπος, παίζει και να μην βρεις την πρόταση αυτή τραγική, αν δεν έχεις ήδη γραφτεί από μόνος σου σε κάποιον αθλητικό σύλλογο. Αν, όμως, έχεις δύο δεξιά ποδάρια και είσαι ανίκανος να τα συγχρονίσεις με τα χέρια σου, ενώ το σώμα σου ουρλιάζει από την ταλαιπωρία που προσφέρει η εκγύμναση, τότε έχεις μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει στην προκειμένη περίπτωση και ο Γκρεγκ, όταν η μητέρα του τον πιέζει να δοκιμάσει ν' ασχοληθεί με το μπάσκετ κι εκείνος, χωρίς να το περιμένει, βρίσκεται να είναι μέλος της χειρότερης ομάδας που υπάρχει.

Άλλο ένα βιβλίο της σειράς που έχει απόλυτα ρεαλιστικό πυρήνα, αφού πολλοί μπορούν να ταυτιστούν με τον ήρωά μας, ειδικά αν ανατρέξουν στα παιδικά τους χρόνια, αστείο, χιουμοριστικό και διασκεδαστικό, σατιρίζοντας τον ίδιο του τον εαυτό, αλλά με τέτοιον τρόπο που δεν μπορεί να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση. Σίγουρα, μετά από τόσα βιβλία, δεν έχει να σου προσφέρει κάτι που θα σε ξαφνιάσει ή θα σε εκπλήξει ιδιαίτερα, αλλά σε κάθε περίπτωση απολαμβάνεις τη διαδρομή από την αρχή μέχρι και το τέλος, παίρνοντας και τα μηνύματα εκείνα που μπορούν ν' αποτελέσουν μαθήματα ζωής για τους μικρότερους όπως: κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς κι ας μην φέρεις τη νίκη γιατί αυτή δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία ή τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να προσπαθήσεις γι' αυτό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jeff Kinney
Μεταφραστής: Γαβρηιλίδου Πετρούλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Παιδική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 240
ISBN: 978-618-01-4175-7