Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Διακεκριμένη, ευπώλητη, μυστικοπαθής… Ποια στ’ αλήθεια είναι η Μοντ Ντίξον;
Η Φλόρενς Ντάροου θέλει να γίνει συγγραφέας. Διόρθωση: η Φλόρενς Ντάροου ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να γίνει συγγραφέας. Όταν την απολύουν από την πρώτη της δουλειά στον εκδοτικό χώρο, αρπάζει την ευκαιρία να γίνει βοηθός της διάσημης Μοντ Ντίξον, μιας ευπώλητης συγγραφέως που κρατά κρυφή την αληθινή της ταυτότητα. Υπάρχουν όμως κάποιες προϋποθέσεις για να πάρει τη δουλειά: απόλυτη μυστικότητα και διαμονή σε ένα απομονωμένο σπίτι στην εξοχή.
Ύστερα από λίγο καιρό, η συγγραφέας και η βοηθός της θα ταξιδέψουν στο Μαρόκο για να κάνουν έρευνα για το πολυαναμενόμενο δεύτερο βιβλίο της Μοντ Ντίξον. Βόλτες στις αμμουδιές, υπέροχα ηλιοβασιλέματα και λογοτεχνικές συζητήσεις με τη συνοδεία ουίσκι… Τι να σε προβληματίσει;
Ώσπου η Φλόρενς ξυπνά σε ένα νοσοκομείο. Παρά τρίχα την έχει γλιτώσει από αυτοκινητικό δυστύχημα. Πώς συνέβη αυτό και πού είναι η Μοντ Ντίξον, με την οποία βρισκόταν στο αυτοκίνητο; Η Φλόρενς νιώθει πως έχει πέσει θύμα απάτης, αλλά για στάσου… Αν η Μοντ δεν είναι πλέον τριγύρω, ίσως είναι η ιδανική ευκαιρία για να αφήσει εκείνη το συγγραφικό της αποτύπωμα…

Προσωπική άποψη:
Στο εξωτερικό -και στη χώρα μας, αλλά σαφώς σε πολύ μικρότερη κλίμακα- είναι συχνό φαινόμενο να κάνουν την εμφάνισή τους νέοι συγγραφείς, οι οποίοι υπογράφουν τα βιβλία του με ψευδώνυμο. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ήδη διακεκριμένοι συγγραφείς επιλέγουν ν' ακολουθήσουν την ίδια τακτική, ειδικά αν κινηθούν σε άλλο λογοτεχνικό είδος απ' αυτό που τους έχει μάθει ο κόσμος, άσχετα απ' το αν στην πορεία θ' αποφασίσουν ν' αποκαλυφθούν -κάτι που μπορεί να ισχύσει και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις. Όπως και να 'χει, η πρωτοεμφανιζόμενη Alexandra Andrews μπορεί να μην έκρυψε το πρόσωπο και το πραγματικό της όνομα, αποφάσισε, όμως, να "παίξει" με την ιδέα αυτή, κάνοντας το ντεμπούτο της με ένα αρκετά τρομακτικό κι αγωνιώδες θρίλερ μυστηρίου, όπου δεν βασίζεται απλά στην ιδέα της κλοπής και οικειοποίησης μιας ταυτότητας, πράγμα που έχουμε δει πολλάκις, αλλά να περιπλέξει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, εκεί που τα όρια του ποιος είναι θύτης και θύμα δεν είναι πολύ ευδιάκριτα.

Η Φλόρενς Ντάροου, λοιπόν, είναι μια εικοσιεξάχρονη γυναίκα που εργάζεται σε έναν εκδοτικό οίκο, αλλά στην πραγματικότητα το όνειρό της είναι να γίνει μια αναγνωρισμένη συγγραφέας. Όταν απολυθεί από τη δουλειά της, θα της δοθεί μια μεγάλη ευκαιρία που δεν θα φανταζόταν ούτε στα όνειρά της: να εργαστεί ως βοηθός της Μοντ Ντίξον, μιας διάσημης συγγραφέως που κρατά μυστική της πραγματική της ταυτότητα και που αυτή τη στιγμή ετοιμάζει το δεύτερο μυθιστόρημά της. Η Φλόρενς, για να πάρει τη δουλειά αυτή, δεν χρειάζεται να κάνει κάτι άλλο πέραν απ' του να κρατήσει το στόμα της κλειστό και ν' ακολουθήσει την Ντίξον σε ένα απομονωμένο σπίτι κάπου στην εξοχή. Και όλα φαίνεται να κυλούν ομαλά, μέχρι που ένα ταξίδι στο Μαρόκο, με σκοπό την συγγραφική έρευνα, θα οδηγήσει σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα. Η Φλόρενς θα ξυπνήσει σε ένα νοσοκομείο, με την ταυτότητα της Έλεν -της αφεντικίνας της- στην τσάντα της, ενώ δεν υπάρχει κανένα ίχνος αυτής. Και τώρα δεν υπάρχει παρά μονάχα μιαα σκέψη να την βασανίζει; Μπορεί να πάρει τη θέση της Έλεν και να γίνει εκείνη η Μοντ Ντίξον, πραγματοποιώντας όλα τα όνειρα και τις φιλοδοξίες της;

"Το μυστήριο Μοντ Ντίξον" είναι από τα βιβλία εκείνα που έχουν μια κάπως "δύσκολη" έναρξη, αφού ο ρυθμός είναι αρκετά αργός, αλλά αφού ξεπεράσεις τον σκόπελο των πρώτων 60-70 σελίδων, τα πράγματα μπαίνουν σε μια διαφορετική τροχιά κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ν' αλλάξει και η ροή τους, τόσο ως προς το περιεχόμενό τους, όσο και ως προς την ταχύτητα που αυτά εξελίσσονται. Από εκείνο το χρονικό σημείο κι έπειτα, οι καταστάσεις αρχίζουν να γίνονται πολύ πιο περίπλοκες, πολύ πιο ενδιαφέρουσες, ενώ η αφηγηματική ροή βρίσκει έναν σταθερό κι αρκετά γρήγορο ρυθμό, με έντονα δραματουργικά στοιχεία, τα οποία μας οδηγούν μέχρι την κορύφωσή τους κι ένα φινάλε που ίσως ν' αποδειχθεί αρκετά διαφορετικό απ' αυτό που θα περίμενε κανείς. Επιπλέον, καθ' όλη την διάρκεια των γεγονότων που μας παρουσιάζονται, υπάρχουν αρκετές εκπλήξεις που ανατρέπουν τα ως τότε δεδομένα και οι οποίες εντείνουν την ένταση, την αγωνία, αλλά και πυκνώνουν το πέπλο του μυστηρίου.

Οι δύο κεντρικοί χαρακτήρες μας, είναι δύο γυναίκες που φαίνεται να έχουν πολλές διαφορές μεταξύ τους, ωστόσο, όπως σύντομα ανακαλύπτουμε, έχουν πολλά περισσότερα κοινά απ' όσα μπορούμε να διακρίνουμε με μια πρώτη ανάγνωση. Έχουν και οι δυο τους πολύ μεγάλες φιλοδοξίες, αγάπη για τον χώρο του βιβλίου και την λογοτεχνία, μα πάνω απ' όλα, κι αυτό που αποτελεί το πιο σημαντικό κοινό του στοιχείο, είναι η έλλειψη ηθικών αναστολών που κατά βάθος τις χαρακτηρίζει. Δεν είναι απλά ότι θέλουν να πετύχουν ορισμένα πράγματα στη ζωή τους, αλλά και το ότι είναι πρόθυμες να κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου για να το πετύχουν, ακόμα κι αν γνωρίζουν πως ο δρόμος που πρόκειται ν' ακολουθήσουν για να φτάσουν στον στόχο τους είναι λάθος. Και τελικά καταλήγει καμία απ' τις δυο τους να μην μας είναι συμπαθής, αλλά οι χαρακτήρες και τα κίνητρά τους είναι τόσο καλά δομημένα που αν μη τι άλλο κερδίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή μας.

Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το πρωτόλειο έργο της συγγραφέως, δεν μπορώ παρά να εστιάσω στα θετικά -και να παραβλέπω ορισμένες ευκολίες στις οποίες καταφεύγει, προκειμένου να βοηθήσει την πλοκή της να "τρέξει" πιο γρήγορα. Σαφέστατα θα μπορούσε να είχε δουλέψει καλύτερα πάνω σ' εκείνα τα κομμάτια και να έχει δώσει πιο πρωτότυπες ιδέες, αλλά έχει όλο τον χρόνο μπροστά της ώστε να το κάνει σε μελλοντικά της έργα, κάτι που θεωρώ δεδομένο πως θα συμβεί. Στο δια ταύτα, "Το μυστήριο Μοντ Ντίξον" είναι ένα έξυπνο βιβλίο με ενδιαφέρουσα πλοκή, μα πάνω απ' όλα είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο, που καταφέρνει με μεγάλη επιτυχία να εστιάσει στους κεντρικούς του χαρακτήρες και να μας φέρει αντιμέτωπους με ερωτήματα που βάζουν στο ζύγι τα ανθρώπινα θέλω κόντρα στα ηθικά πρέπει, αλλά και καλώντας μας να διαχωρίσουμε τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό, που είναι πολύ εύκολο να ξεπεραστούν στην πραγματικότητα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alexandra Andrews
Μεταφραστής: Κορτώ Αύγουστος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-618-01-4284-6