"Καθαρότητα" του Vincent Kliesch

Ένας κατά συρροήν δολοφόνος αναστατώνει το Βερολίνο. Το τρίτο θύµα του, µια ηλικιωµένη κυρία, βρίσκεται ξαπλωµένη στο τραπέζι του καθιστικού της, ντυµένη µε κατάλευκο πουκάµισο. Το διαµέρισµα έχει καθαριστεί εξονυχιστικά – εφιάλτης για κάθε ιατροδικαστή. Η τελευταία ελπίδα του Τµήµατος Ανθρωποκτονιών να βρει τον «Φασίνα» είναι ο Γιούλιους Κερν. Παλιότερα είχε καταφέρει να ανακαλύψει τον σκληρό δράστη µιας µαζικής δολοφονίας. Όµως τότε σχεδόν κατέρρευσε. Τώρα, ενώ ο Κερν ξαναβρίσκει σιγά σιγά την παλιά του φόρµα, ο αντίπαλός του έχει ήδη στο στόχαστρό του το επόµενο θύµα του...
Ο τόπος του εγκλήµατος ήταν ακόµη πιο αξιοσηµείωτος απ’ όσο τον είχε φανταστεί ο Γιούλιους Κερν. Το καθετί εκεί µέσα είχε καθαριστεί και είχε τακτοποιηθεί µε απίστευτη σχολαστικότητα, τα πάντα έλαµπαν και ανέδιδαν µυρωδιά καθαριστικών και προϊόντων περιποίησης. Ο Κερν ήταν βαθιά εντυπωσιασµένος. Μέσα στην άψογη καθαριότητά του, ο χώρος εξέπεµπε µια απόκοσµη ψυχρότητα που ήταν δύσκολο να την περιγράψει κανείς.
Κοίταξε τριγύρω. Σε εκείνο το δωµάτιο υπήρχε κάποτε ζωή. Γέλια και κλάµατα. Πιθανότατα η ηλικιωµένη υποδεχόταν εδώ τα εγγόνια της, καλούσε κόσµο. Ο τελευταίος καλεσµένος της όµως τα είχε σβήσει όλα αυτά.
Τώρα πια τίποτα µέσα στο δωµάτιο δε µαρτυρούσε ζωή. Ήταν απλώς και µόνο ένα δωµάτιο. Καθαρό, τακτοποιηµένο, κρύο. «Κάτι θέλει να µας πει ο τύπος. Η καθαριότητα και η τάξη είναι ένα µήνυµα για εµάς».

"Μινώταυρος" του Βαγγέλη Μαναρώλη

Ένα απόκοσµο µουγκρητό πληγώνει τη σιγαλιά της νύχτας λίγο έξω από την πόλη των Χανίων. Το πτώµα ενός αγοριού, που εντοπίζεται στην ύπαιθρο, σοκάρει και αναστατώνει. Ο αστυνόµος Αλέξης Σαρρής, εξουθενωµένος από τους δικούς του προσωπικούς εφιάλτες, καλείται να διαλευκάνει µια σκοτεινή υπόθεση διαδοχικών δολοφονιών. Αναζητώντας το κίνητρο του δολοφόνου, ακροβατεί ανάµεσα σε επιχειρηµατικά συµφέροντα, παράνοµα κυκλώµατα, ερωτικά πάθη, οδυνηρά βιώµατα, εµµονές. Ιχνηλατώντας στις δαιδαλώδεις στοές ενός λαβυρίνθου αναπάντητων ερωτηµάτων, µε υπόκρουση τους βρυχηθµούς του Μινώταυρου, ο αστυνόµος αναζητά το µυθικό τέρας, αγνοώντας την όψη ή τις υπερφυσικές του δυνάµεις, ενώ ο δικός του µίτος δε µοιάζει ικανός να τον οδηγήσει στο φως.
Ένα ψυχολογικό θρίλερ µε καταιγιστικό ρυθµό, ένα σταυρόλεξο ψυχογραφηµάτων µε φιλοσοφικές και κοινωνικές προεκτάσεις. Ένα σκοτεινό µυστήριο, λουσµένο στη µαγεία των αρχαίων µύθων και πληµµυρισµένο από ανατροπές, χιούµορ, σασπένς και µε έντονο το ερωτικό στοιχείο.
Ο θάνατος, που απλωνόταν σαν µαύρο σύννεφο γύρω του, τον είχε καθηλώσει. Τον ένιωθε πάνω στο δέρµα του, µέσα στο κορµί του, στο µυαλό του. «Τώρα θα πληρώσεις για όλα...» Να πληρώσει; Πόσο πια να πληρώσει; Και πόσοι άλλοι πρέπει να πληρώσουν για να κορεστεί η δίψα του φονιά; Ένιωσε σαν να ξύπνησε ξαφνικά από έναν βαθύ λήθαργο. Η φρίκη ξύπνησε µέσα του πρωτόγονα ένστικτα. Οργή και λύσσα. Μεταµορφώθηκε σε άγριο θηρίο της ζούγκλας, σε ένα ανελέητο κτήνος, που επιθυµούσε να ξεσκίσει, να κατασπαράξει.
Τι είναι αυτό που κάνει κάποιον φονιά; Πώς ένας εφιάλτης αιµοµιξίας αποδιοργανώνει το ανθρώπινο µυαλό; Τι σηµαίνουν τα αινιγµατικά σύµβολα που συνοδεύουν τις δολοφονίες; Ποιος αναµοχλεύει παλιές ιστορίες αντίστασης κατά της χούντας; Ποιον θα καταπιεί το στόµα του Κρόνου; Ποιος ξύπνησε τον Μινώταυρο;

"Σκέψου όπως ο Νίτσε" του Nathanaël Masselot

Επιβεβαιώνουμε τις προσωπικές μας αξίες, κάνουμε ένα βήμα πίσω, ξεπερνάμε την κόπωση, καλλιεργούμε τη βούληση και τη δημιουργικότητά μας, γινόμαστε ο εαυτός μας...
«Γίνε αυτό που είσαι».
Τι θα γινόταν αν αφήνατε τον µεγάλο φιλόσοφο Νίτσε να σας καθοδηγήσει στην πορεία προς την αυτοπραγµάτωση;
Πώς µπορούν τα λόγια του µεγάλου φιλοσόφου να σας βοηθήσουννα ζείτε καλύτερα στην καθηµερινότητά σας, µε την οικογένειά σας, στη δουλειά ή µε τους φίλους σας;
Αν, όπως ο Νίτσε, είστε µερικές φορές προκλητικοί, υποχόνδριοι, καλά παιδιά, εγωιστές, µοιρολάτρες ή ακόµη και εριστικοί, µπορείτε να βασιστείτε στην ισχυρή σκέψη του Γερµανού φιλοσόφου. Ο Νίτσε αντλεί από κάθε στοιχείο του χαρακτήρα του –ακόµη και από τα αρνητικά– µια φιλοσοφία ζωής µε στόχο µόνο ένα πράγµα:
ελευθερία και αυτοέκφραση.
Ο Ναταναέλ Μασελό, διδάκτωρ φιλοσοφίας, βασίζεται στις σκέψεις και στη ζωή του φιλοσόφου για να συνθέσει αυτό το ξεχωριστό βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης. Το να σκεφτόµαστε και να πράττουµε όπως ο Νίτσε είναι ένα ισχυρό και διαχρονικό µάθηµα ζωής.
Ο Φρίντριχ Νίτσε ενσαρκώνει ένα πρόσωπο της φιλοσοφίας συναρπαστικό και συνάµα απροσπέλαστο! Κι όµως, µπορεί κανείς να κερδίσει πολλά από µια ενασχόληση µε το έργο του. Ο Νίτσε µάς καλεί µε τόλµη να γίνουµε κάτι παραπάνω από αναγνώστες, κάτι παραπάνω από θεατές µιας σκέψης που ξεδιπλώνεται. Μας προσκαλεί σε ένα πραγµατικό φιλοσοφικό βάπτισµα. Μας διδάσκει ότι το να ερµηνεύουµε και να βιώνουµε την ύπαρξή µας είναι δύο στοιχεία άρρηκτα συνδεδεµένα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η µελέτη αυτού του φιλοσόφου, αντί να αποτελεί µια θεωρητική παρένθεση στη συνηθισµένη ρουτίνα, είναι µια εµπειρία µε την αληθινή έννοια του όρου. Η, νοερή έστω, συναναστροφή µε τον συγγραφέα έχει φυσικό αντίκτυπο σε αυτό που θα γίνουµε.
Ο Νίτσε µάς διαφωτίζει και µας προτρέπει να αναζητούµε πάντα µια προσωπική µατιά στον κόσµο, αντί να βλέπουµε τα πάντα υπό το αµυδρό φως ενός κοινόχρηστου φωτεινού πυλώνα.
Η ανάγνωση των έργων του µπορεί να αλλάξει µια ζωή.

"Το κέντημα του όρκου" της Σίσσυς Θεοφανοπούλου

Σκύρος 1969: Η Αμέρσα και η Μερσίνη είναι οι μοναχοκόρες των δύο αφεντάδων του νησιού, των αδερφών Μανώλη και Ανδρέα Φέρτη. Όμορφες αλλά εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, έχουν το ίδιο όνομα, το ίδιο επώνυμο και τίποτ’ άλλο κοινό.
Την ίδια χρονιά, γιατρός στο νησί θα διοριστεί ο νεοφερμένος Στεφανής Μάχος, ενώ λίγους μήνες αργότερα ο διάσημος στο πανελλήνιο ηθοποιός Φαίδωνας Μαρκάζης θα επιλέξει τη Σκύρο για να ολοκληρώσει την περιοδεία του. Ένα ατύχημα κι ένας ξαφνικός, περίεργος θάνατος θα αλλάξουν τη ρότα των δύο γυναικών, πλέκοντας ένα γαϊτανάκι ανατροπών που θα τις εμποδίσει να δουν την πραγματικότητα. Μετά τον μυστηριώδη θάνατο, κανενός η ζωή δε θα είναι πια η ίδια...
Το «Κέντημα του Όρκου» είναι ένα από τα πιο δημοφιλή σχέδια της σκυριανής κεντητικής, το οποίο οι γυναίκες ορκίζονται πως θα κεντήσουν μόνο μία φορά στη ζωή τους, λόγω της δυσκολίας του.
«Γιατί και η ίδια η ζωή τι νομίζεις πώς είναι; Ένα κέντημα. Δύσκολο και απαιτητικό, που με τις κλωστές του μπερδεύει όνειρα, προσδοκίες, αξιώσεις. Κι άλλοτε τις κουβαριάζει δημιουργώντας κόμπους κι άλλοτε τις απλώνει φτιάχνοντας θάλασσες».
Ένα μυθιστόρημα αδιάκοπου μυστηρίου και ανατροπών στην Ελλάδα της δεκαετίας του ‘70, που συνυφαίνει τα συναισθήματα με τα ανθρώπινα πάθη και σε κάνει να αναρωτιέσαι... Αυτό που βλέπεις είναι αληθινό;

"Ο θησαυρός της αγάπης" της Βάσως Παπάκου

Στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου, με την αθρόα προσέλευση των προσφύγων, θυμάτων της Μικρασιατικής καταστροφής, καταφθάνει από την Κωνσταντινούπολη με την οικογένειά της η κυρία Ασημίνα. Στο νέο της ξεκίνημα συναντά δυσκολίες σε αυτή την πολυεθνική πόλη, αλλά με την προκοπή και το πείσμα της καταφέρνει να στήσει ένα ατελιέ ραπτικής.
Στο μεταξύ, η τυχαία ανακάλυψη ενός κρυμμένου θησαυρού τής δημιουργεί περισσότερα προβλήματα απ’ όσα φανταζόταν ότι θα της έλυνε, και ο κεραυνοβόλος έρωτας της κόρης της με έναν νεαρό ανάβει φωτιές στις οικογένειες των δύο ερωτευμένων παιδιών.
Tο μίσος φουντώνει ανάμεσά τους, μέχρι που ο πόλεμος φέρνει τα πάνω κάτω. Tότε όλοι καταλαβαίνουν πως πρέπει να συμφιλιωθούν και να αγωνιστούν μαζί, αν θέλουν να επιβιώσουν...

"Η χαμένη τιμή" της Θέκλας Χρηστάκη

Η Θάλεια βιάζεται στα δεκαοχτώ απ’ το νονό της και μένει έγκυος. Βιώνει την ντροπή, το φόβο, την απέχθεια για τον καρπό του βιαστή στα σπλάχνα της, την αδυναμία ν’ αλλάξει την κατάσταση, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένη σ’ έναν ασφυκτικό κοινωνικό περίγυρο.
Καταδικασμένη στη σιωπή, οδηγείται σε μια απεγνωσμένη πράξη, ενώ η Ερηνούλα, η ορφανή και μοναχική πνευματική αδερφή της, εισβάλλει αναπάντεχα στη ζωή της οικογένειας της Θάλειας ικανοποιώντας τη δίψα τους για εκδίκηση.
Ωστόσο, θα επέλθει η λύτρωση; Ποια θύματα αφήνει πίσω του ο βιασμός της Θάλειας; Ποια η μοίρα τους;