Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Το πολυαναμενόμενο πρώτο μυθιστόρημα του Κουέντιν Ταραντίνο βασισμένο στην ομώνυμη, βραβευμένη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου, ταινία του. Βίαιο, συναρπαστικό και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικό, ένα βιβλίο με το οποίο ο δημιουργός του αναβιώνει ένα λογοτεχνικό είδος, την κινηματογραφική λογοτεχνία της δεκαετίας του 1970.
ΡΙΚ ΝΤΑΛΤΟΝ – Κάποτε είχε τη δική του τηλεοπτική σειρά, αλλά τώρα πια ο Ρικ είναι ένας ξοφληµένος που παίζει τον κακό σε όποια ταινία βρει και πνίγει τον καηµό του στο ουίσκι. Άραγε, ένα τηλεφώνηµα από τη Ρώµη θα τον σώσει ή θα τον χαντακώσει;
ΚΛΙΦ ΜΠΟΥΘ – Ο κασκαντέρ του Ρικ και ο πιο διαβόητος άνθρωπος σε κάθε πλατό, αφού είναι ο µόνος που φηµολογείται ότι έχει σκοτώσει και την έχει γλιτώσει…
ΣΑΡΟΝ ΤΕΪΤ – Άφησε το Τέξας για να κυνηγήσει µια καριέρα στον κινηµατογράφο και τα κατάφερε. Ζει πια την επιτυχηµένη ζωή της στα προάστια του Χόλιγουντ.
ΤΣΑΡΛΣ ΜΑΝΣΟΝ – Πρώην κατάδικος που κατάφερε να πείσει ένα τσούρµο τελειωµένους χίπηδες ότι είναι ο πνευµατικός ηγέτης τους, αλλά θα έδινε τα πάντα για να γίνει σταρ της ροκ εντ ρολ.

Προσωπική άποψη:
Ο Quentin Tarantino, αν και δεν είναι από τους αγαπημένους σκηνοθέτες -κάτι που ξέρω πως κάνει έξαλλη τη φίλη μου Νικολέτα, αλλά τι να κάνει κι αυτή, πρέπει να μ' ανεχτεί και να μ' αγαπάει έτσι όπως είμαι και παρά τις διαφωνίες μας-, είναι σίγουρα ανάμεσα στα πρώτα ονόματα που θα μου περάσουν από το μυαλό, αν εμπλακώ σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά τον κινηματογράφο. Γιατί μπορεί να μην δημιουργεί πάντοτε ταινίες του γούστου μου, μπορεί να έχει μια μανιέρα που τον καθιστά υπερβολικό πολλές φορές στα μάτια μου, σίγουρα όμως διαθέτει προσωπικό στυλ, χαρακτήρα, ταυτότητα και όραμα. Με απλά λόγια, είναι δύσκολο να δεις μια ταινία του και να μην καταλάβεις πως αυτή φέρει την υπογραφή του, ακόμα κι αν δεν το γνωρίζεις από πριν.

Το "Κάποτε στο Χόλιγουντ", για να πω τη μαύρη μου αλήθεια, είναι μια ταινία που δεν έχω δει ακόμα, όμως, ο Tarantino βασίστηκε σε αυτή προκειμένου να γράψει το πρώτο του μυθιστόρημα. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πως δεν μπορώ να συγκρίνω τα δύο έργα του, αλλά ίσως να είναι και για καλό, γιατί όπως έχουμε συζητήσει πολλάκις, η μυθιστορία από τον κινηματογράφο απέχουν πολύ και κανονικά δεν θα έπρεπε να τα βάζουμε στο ζύγι με τα ίδια κριτήρια. Το βιβλίο, λοιπόν, εξιστορεί ένα σημαντικό κεφάλαιο στη ζωή τεσσάρων ανθρώπων, διαφορετικών μεταξύ τους, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συνδέονται με το Χόλιγουντ και τη διασημότητα που αυτό προσφέρει, με τον καθένα τους να κυνηγάει το δικό του όνειρο, ή να ζει το όνειρό του, μέχρι τη στιγμή εκείνη τουλάχιστον όπου όλα ήρθαν τα πάνω κάτω.

Αν κάτι έχει επιτύχει εξαιρετικά ο Tarantino, αυτό δεν είναι άλλο από το να αποδώσει το κλίμα, τη διάθεση και την αισθητική της εποχής όπου διαδραματίζονται τα γεγονότα της ιστορίας του, κάτι που μας προσφέρει ένα ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο, αναβιώνοντας μια εποχή που διαθέτει μεγάλη γοητεία, αλλά παράλληλα περιτριγυρίζεται από πολλούς κινδύνους και απειλές. Αναδεικνύει τον λαμπερό κόσμο του παλιού Hollywood, ο οποίος, όμως, την ίδια ακριβώς στιγμή, ήταν σκληρός και είχε ορισμένες πολύ σκοτεινές πτυχές. Δεδομένου δε πως τα πρόσωπα της ιστορίας δεν είναι τυχαία και πως για την πλειοψηφία αυτών γνωρίζουμε εξ' αρχής τις τραγικές τους ιστορίες, μας κάνει να παρακολουθούμε την εξέλιξή τους με ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, γιατί εκτός από τυχόν νέες πληροφορίες, είναι γοητευτικό να τις βλέπουμε μέσα από το πρίσμα της οπτικής κάποιου άλλου, πόσο μάλλον όταν αυτός ο άλλος είναι μάστορας στην απεικόνιση τρελής βίας.

Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, με γλαφυρές περιγραφές, έξυπνα δομημένους διαλόγους, πολλές pop αναφορές που σίγουρα θα γεννήσουν ένα γλυκό αίσθημα νοσταλγίας, ειδικά σε όσους έζησαν τα χρόνια εκείνα, συνδυάζοντας την αγριότητα και το χιούμορ με έναν τρόπο που δεν μας ξενίζει, αλλά αντίθετα με το ένα στοιχείο να μοιάζει να συμπληρώνει το άλλο, με τον τρόπο που ο μόνο ο Tarantino γνωρίζει να κάνει. Επίσης, πολύ καλά δομημένα ψυχογραφήματα, με εμβάθυνση σε κάθε έναν από τους χαρακτήρες, επιτρέποντάς μας να βυθιστούμε στο μυαλό και στα συναισθήματά τους. Συνοπτικά, λοιπόν, το "Κάποτε στο Χόλιγουντ" είναι ένα βιβλίο που κάθε fan του Tarantino θα απολαύσει από την πρώτη μέχρι την τελευταία του λέξη, αλλά και για όσους δεν τον λατρεύουν, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα αναγνωστική εμπειρία, βγαλμένη σαν από μιαν άλλη εποχή, τόσο θεματικά όσο και αφηγηματικά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Quentin Tarantino
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-960-19-0887-8