Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ο νεαρός βασιλιάς της Κορόα φλερτάρει με ένα σωρό κορίτσια, μέχρι που γνωρίζει τη Χόλις Μπράιτ.
Η Χόλις έχει μεγαλώσει στο Κάστρο Κερέσκεν, ανάμεσα στις άλλες κόρες των ευγενών που τρέφουν την ελπίδα ότι θα τραβήξουν την προσοχή του βασιλιά. Όταν λοιπόν ο Βασιλιάς Τζέιμσον διακηρύσσει την αγάπη του για εκείνη, η Χόλις σοκάρεται… και ενθουσιάζεται.
Ωστόσο, σύντομα συνειδητοποιεί ότι, μαζί με τα πανάκριβα δώρα και την προσοχή, αυτή η νέα ζωή φέρνει τεράστιες προσδοκίες, οι οποίες την κάνουν να αναρωτιέται αν είναι στ’ αλήθεια φτιαγμένη για γαλαζοαίματη.
Μια επίσκεψη από τον βασιλιά της Ισόλτης είναι η κατάλληλη ευκαιρία για τη Χόλις να αποδείξει στον Τζέιμσον –και στον εαυτό της– ότι διαθέτει όλα όσα απαιτούνται για να γίνει βασίλισσα. Όταν όμως γνωρίζει έναν Ισόλτιο ξένο, ανακαλύπτει ότι το μέλλον που επιθυμεί είναι ένα μέλλον που δεν είχε τολμήσει να ονειρευτεί ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Πάνε πολλά χρόνια από την πρώτη μου επαφή με την Kiera Cass και τα βιβλία της σειράς της "Η επιλογή", που όπως ακούγεται πρόκειται σύντομα να μεταφερθεί στην οθόνη από το Netflix, κάτι που περιμένουμε με ενθουσιασμό κι ανυπομονησία -αρκεί να μην καταφύγουν στις λύσεις που ακολούθησαν στο "The school for good and evil" και το καταστρέψουν, αλλά τέλος πάντων, δεν είναι ώρα για να γκρινιάξω. Οι εκδόσεις Ψυχογιός, λοιπόν, μετά την ιδιαίτερα πετυχημένη πορεία της προαναφερόμενης σειράς βιβλίων, έφεραν στη χώρα μας και την αμέσως επόμενη αυτής, που ακούει στον ίδιο τίτλο με το πρώτο της βιβλίο, "Η λογοδοσμένη", η οποία μας μεταφέρει για μια ακόμα φορά σε έναν κόσμο πριγκιπικό και ονειρικό.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι η Χόλις Μπράιτ, κόρη ευγενούς οικογένειας που έχει μεγαλώσει και ζει στο Κάστρο Κερέσεν, η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον του νεαρού βασιλιά της Κορόα, που μπορεί μέχρι τώρα να φλέρταρε με όποιο θηλυκό βρισκόταν στον δρόμο του, αλλά που φαίνεται πως ήρθε η ώρα να κάνει στροφή και να προχωρήσει σε μια ουσιαστική δέσμευση. Η Χόλις δεν μπορεί παρά να νιώσει ενθουσιασμένη από την προσοχή που της δείχνει ο πρίγκιπας, όμως δεν αργεί να συνειδητοποιήσει πως μια δέσμευση μαζί του θα την οδηγήσει σε μια νέα ζωή, που με τη σειρά της κάνει τον περίγυρό της να έχει πολύ υψηλές προσδοκίες από εκείνη. Όλη αυτή η κατάσταση αγχώνει απίστευτα την Χόλις, που αρχίζει να αναρωτιέται αν πράγματι διαθέτει ό,τι χρειάζεται μια γαλαζοαίματη, ενώ η γνωριμία της με έναν ξένο από την Ισόλτη, θα έρθει για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της, αφού αντιλαμβάνεται πως το μέλλον που πραγματικά θέλει για την ίδια δεν είναι αυτό που πίστευε και δεν είχε τολμήσει καν να ονειρευτεί.

Ο κόσμος που δημιουργεί η Cass είναι παρόμοιας αισθητικής με αυτόν της προηγούμενης σειράς της, πράγμα που μας κάνει να νιώθουμε μια οικειότητα μαζί του και μας επιτρέπει να κινηθούμε ελεύθερα και άνετα μέσα σε αυτόν. Όπως πάντα, η συγγραφέας είναι εξαιρετικά περιγραφική, δίνοντας έμφαση ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες, ίσως σε μια προσπάθεια να κάνει τον κόσμο αυτό να φαντάζει ακόμα πιο αληθινός, ωστόσο, όσο όμορφα και παραστατικά κι αν είναι αυτά που αποτυπώνονται στο χαρτί, οφείλουμε να ομολογήσουμε πως αρκετές φορές είναι πολύ περισσότερο φλύαρα απ' όσο χρειάζεται, ενώ όλη αυτή η ενέργεια θα μπορούσε να έχει ως στόχο τους χαρακτήρες και την εμβάθυνση σε αυτούς, πράγμα που δεν συμβαίνει, όχι τουλάχιστον στον βαθμό εκείνο που θα μας επέτρεπε να ταυτιστούμε μαζί τους.

Η πλοκή είναι αρκετά βασική, χωρίς ανατροπές κι εκπλήξεις, με την Cass να αφιερώνει υπερβολικά πολύ χρόνο στο να μας συστήσει τον κόσμο της, ενώ έπρεπε να έχει επενδύσει περισσότερο στο να μας συστήσει την ιστορία της και τους ήρωες, ή και αντιήρωες αυτής, ακόμα κι αν χρειαζόταν να πάρει κάποια πιο σκοτεινά μονοπάτια, πράγμα που συμβαίνει λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους της ιστορίας, με μια ανατροπή να έρχεται από εκεί που δεν το περιμένουμε αφήνοντάς μας με το στόμα ανοιχτό, μα και με έντονη περιέργεια για το τι πρόκειται να συμβεί μετά -και στο σημείο αυτό χαίρομαι που δεν διάβασα το βιβλίο όταν κυκλοφόρησε, αλλά έναν χρόνο αργότερα. Αν αυτή η προσέγγιση είχε ακολουθηθεί από αρκετά νωρίτερα, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για ένα εντελώς διαφορετικό βιβλίο. Τώρα, έχουμε ένα βιβλίο που ναι μεν διαβάζεται ευχάριστα κι έχει μια έντονα ρομαντική διάθεση, αλλά δεν υποστηρίζει όσο θα έπρεπε την αναζήτηση της ταυτότητας του εγώ της πρωταγωνίστριας, αλλά ελπίζουμε να συμβεί στο προσεχές μέλλον.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kiera Cass
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2021
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-618-01-3808-5