Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Για την πριγκίπισσα Γκάμπριελ η Σκοτία είναι μια χώρα εκθαμβωτικής ομορφιάς αλλά με σκοτεινά μονοπάτια, προδοσία και τώρα έναν φθόνο...
Με την πολύτιμη ομορφιά της, κόρη ενός από τους πιο σημαντικούς βαρόνους της Αγγλίας, η Γκάμπριελ αποτελεί το τέλειο διαπραγματευτικό χαρτί για έναν βασιλιά που χρειάζεται ειρήνη στα Χάιλαντς.
Έτσι, ο βασιλιάς Ιωάννης κανονίζει τον γάμο της με έναν ευγενή γαιοκτήμονα.
Ένας γάμος όμως που δεν θα γίνει ποτέ.
Μια τελευταία έκρηξη ελευθερίας και όλα αλλάζουν, όταν εκείνη και οι φρουροί της συναντούν μια απάνθρωπη σκηνή.
Με μια βολή από το τόξο της η Γκάμπριελ αφαιρεί μια ζωή, σώζει μια άλλη και ξεκινά έναν πόλεμο.
Μέσα σε λίγες μέρες τα Χάιλαντς βρίσκονται σε αναβρασμό, καθώς ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στις φατρίες.
Έχοντας έρθει στη Σκοτία για να παντρευτεί, η Γκάμπριελ θα εμπλακεί στις ίντριγκες των Χαϊλάντερ και των Άγγλων ευγενών.
Η υποτίμηση της γενναιότητας και της υπεροχής της μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.
Όμως κάτω από το διεισδυτικό βλέμμα του τρομερού Κολμ Μακχιού ούτε το σώμα ούτε η καρδιά της Γκάμπριελ είναι ασφαλή.
Ένα μυθιστόρημα που εμβαθύνει όσο κανένα στα ανυποχώρητα συναισθήματα της αγάπης, του μίσους και της ωμής επιθυμίας.

Προσωπική άποψη:
Μια ακόμα τριλογία των εκδόσεων Elxis έρχεται να ολοκληρωθεί. Ο λόγος, φυσικά, για την τριλογία "Μυστήρια στα Χάιλαντς" της αγαπημένης του αναγνωστικού κοινό Julie Garwood, η οποία μας έχει προσφέρει, με τα δύο προηγούμενα βιβλία αυτής, έντονες συγκινήσεις και πολύ όμορφες αναγνωστικές στιγμές. Το "Ο οιωνός", λοιπόν, έρχεται να ρίξει αυλαία, όχι με άκρως εντυπωσιακό τρόπο, αλλά με τόσο απολαυστικό όσο χρειάζεται, προκειμένου να διασκεδάσουμε μαζί τους, ταξιδεύοντάς μας για μια ακόμα φορά στα πανέμορφα Χάιλαντς της Σκοτίας, κάνοντάς μας μέρος μιας περιπέτειας, που αν μη τι άλλο είναι αστεία και ψυχαγωγική.

Η Γκάμπριελ, κόρη ενός Άγγλου βαρόνου, γίνεται πολιτικό πιόνι στα χέρια του βασιλιά της Αγγλίας, ο οποίος επιθυμεί διακαώς την ειρήνη στα Χάιλαντς και είναι πρόθυμος να την "θυσιάσει" προκειμένου να πετύχει τον στόχο του. Έτσι, αποφασίζει πως εκείνη θα παντρευτεί έναν ευγενή γαιοκτήμονα, όμως τα πράγματα δεν εξελίσσονται έτσι όπως ήθελε και περίμενε, αφού η Γκάμπριελ και οι φρουροί που την συνοδεύουν θα βρεθούν εν μέσω μιας κρίσης, με εκείνη να σκοτώνει έναν άνθρωπο για να σώσει έναν άλλον, κάτι που θα οδηγήσει σε μια έκρηξη και σε έναν αναπόφευκτο πόλεμο μεταξύ φατριών, με την ίδια να βρίσκεται στην καρδιά των σκευωριών των Άγγλων ευγενών, την ίδια ώρα που η ατίθαση και γενναία καρδιά της σκιρτά κάτω από το βλέμμα του Κολμ Μακχιού, που θα έρθει στη ζωή της για να την ταράξει έτσι όπως ποτέ δεν περίμενε.

Η αλήθεια είναι πως ξεκίνησα να διαβάζω το συγκεκριμένο βιβλίο έχοντας κάποιες επιφυλάξεις, κυρίως λόγω ορισμένων κακών κριτικών που είχα διαβάσει αναφορικά με αυτό, γεγονός που κατέβασε αρκετά τις προσδοκίες μου. Διαβάζοντας το βιβλίο, δεν δυσκολεύτηκα να καταλάβω που οφείλεται η "ενόχληση" των προαναφερόμενων αναγνωστών, που δεν είναι άλλος απ' το γεγονός πως το ερωτικό στοιχείο αυτού δεν είναι τόσο έντονο όσο στα προηγούμενα βιβλία της σειράς, με την συγγραφέα να εστιάζει περισσότερο στην κωμική πλευρά του, συνδυαστικά πάντα με τη δράση που εμπεριέχεται στην πλοκή και προσδίδει μια κάποια διαφορετική δυναμική στην αφήγηση. Βέβαια, ίσως τελικά αυτός να ήταν και ο λόγος που το απόλαυσα γι' αυτό ακριβώς που είναι, που χωρίς να επιζητώ κάτι περισσότερο.

Οι Κολμ και Γκάμπριελ είναι ιδιαίτερα συμπαθητικοί ως χαρακτήρες και θα έλεγα πως δένουν αρκετά μεταξύ τους, αν και η σύνδεσή τους έγινε με αρκετά αργούς ρυθμούς, ενώ οφείλουμε να αναφέρουμε πως η κορύφωση του έρωτά τους δεν είναι τόσο δυνατή όσο θα μπορούσε, και σίγουρα είναι πολύ πιο αδύναμη συγκριτικά με εκείνη των προκατόχων τους. Ωστόσο, με μια δεύτερη ανάγνωση, και σε ό,τι αφορά τον αργό ρυθμό της ρομαντικής τους πορείας, θα μπορούσαμε να πούμε πως αυτό προσφέρει μια πιο ρεαλιστική νότα σε αυτή, δεδομένου ότι στην πραγματική ζωή και στις πραγματικές σχέσεις, κάπως έτσι προχωρούν κι εξελίσσονται τα πράγματα, όχι τόσο παθιασμένα και βίαια όσο ψευδώς μάς έχουν συνηθίσει τα ρομαντικά μυθιστορήματα εποχής, μια προσέγγιση αρκετά φρέσκια και ρεαλιστική με την οποία, στην πραγματικότητα, μπορούμε να ταυτιστούμε περισσότερο.

Αναμφίβολα, το εν λόγω βιβλίο δεν είναι από τα καλύτερα της Garwood, όμως είναι αρκετά διαφορετικό απ' ό,τι μας έχει συνηθίσει και οι διαφοροποιήσεις στο έργο ενός συγγραφέα δεν είναι απαραίτητα κακές και σίγουρα δεν πρέπει να κρίνονται αυστηρά. Άλλωστε, μιλάμε για ένα καλογραμμένο κείμενο, με αρκετά ιστορικά στοιχεία κι αναφορές που μας μεταφέρουν το ευρύτερο κλίμα και την αισθητική της εποχής, μα και για ένα βιβλίο που εκτός από ρομαντικές και τρυφερές στιγμές, διαθέτει πάρα πολύ καλό χιούμορ -θα πιάσετε τον εαυτό σας να γελάει σε αρκετά σημεία της αφήγησης-, αρκετή δράση, που μπορεί να γίνεται λίγο καρτουνίστικη, κυρίως λόγω των κακών της, κάποιες φορές, αλλά που παρ' όλα ταύτα παραμένει απολαυστική και διασκεδαστική.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julie Garwood
Μεταφραστής: Παπαγεωργίου Ιωάννα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 464
ISBN: 978-618-219-000-5