Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η ελπίδα θερμαίνει και την πιο παγερή νύχτα.
Η Φέιρα, ο Ρις και ο στενός κύκλος των φίλων τους έχουν καταπιαστεί με την ανοικοδόμηση της Αυλής της Νύχτας και του σαρωτικά αλλαγμένου κόσμου πέρα από τα σύνορα της επικράτειάς τους. Όμως η Φθινοπωρινή Ισημερία πλησιάζει επιτέλους και μαζί της μια ευκαιρία για ανάπαυση, κερδισμένη επάξια.
Μα ακόμη και αυτή η εορταστική ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κρατήσει μακριά τις σκιές του παρελθόντος. Καθώς η Φέιρα διαχειρίζεται την πρώτη Ισημερία της ως Μεγάλη Αρχόντισσα, διαπιστώνει πως τα πλέον κοντινά της πρόσωπα κουβαλούν περισσότερες πληγές από όσες θα περίμενε εκείνη… πληγές που θα έχουν πολλαπλό αντίκτυπο στο μέλλον της Αυλής τους.

Προσωπική άποψη:
Η Sarah J. Maas επιστρέφει στο σύμπαν της σειράς της "Αγκάθια και τριαντάφυλλα", όχι ακριβώς με ένα τέταρτο βιβλίο, αλλά με μια νουβέλα, σκοπός της οποίας δεν είναι άλλος από το να μας προσφέρει μια εισαγωγή στον νέο της κόσμο όπου θέλουν να χτίσουν οι ήρωές μας, στην καρδιά του οποίου θα συνεχιστεί η δράση τους στο μέλλον, υπό νέες συνθήκες και πάνω σε νέες βάσεις. Πιο απλά, το "Πάγος και αστροφεγγιά" είναι μια ματιά στο μέλλον, μετά το "ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα", η οποία δεν αφορά την ιστορία αυτή καθ' αυτή, αφού δεν έχουμε εξελίξεις που να επηρεάζουν δραματικά την πλοκή μας, αλλά τους ήρωές μας αυτούς καθ' αυτούς, μετά τα όσα ακολούθησαν στην τριλογία που προηγήθηκε και που τους οδήγησαν στον σήμερα.

Αυτή τη φορά, η συγγραφέας, αποφασίζει να διευρύνει τις οπτικές της αφήγησής της, προσφέροντας τον λόγο σε περισσότερους χαρακτήρες, γεγονός που μας επιτρέπει να έρθουμε πιο κοντά τους, να τους κατανοήσουμε καλύτερα και σε μεγαλύτερο βάθος, κάτι που πιθανότατα να φανεί χρήσιμο και στο προσεχές μέλλον, όταν με το καλό εκδοθούν και κυκλοφορήσουν τα τρία νέα, όπως λέγεται, βιβλία της σειράς -το πρώτο έχει ήδη κυκλοφορήσει στο εξωτερικό, οπότε υποθέτω πως είναι θέμα χρόνου να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας-, στα οποία, υποθέτω, οι ισορροπίες θα αλλάξουν και ίσως σε ορισμένους από τους χαρακτήρες αυτούς να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος για να δράσουν, παίρνοντας παράλληλα και τα ηνία της δράσης στα χέρια του. Ωστόσο, αυτά είναι εικασίες, οπότε δεν έχουμε παρά να περιμένουμε.

Σε ό,τι αφορά το κείμενο, είναι γραμμένο με το αντιπροσωπευτικό ύφος της Maas, έχει τη δική της αφηγηματική ταυτότητα, αλλά όπως προείπα, δεν έχει να προσφέρει κάτι το νέο ή το εξαιρετικά ουσιώδες στην ιστορία, γεγονός που στερεί από την αφήγηση το νεύρο και τον δυναμισμό που μας είχε συνηθίσει έως σήμερα. Σίγουρα, η εξιστόρηση αυτής της εβδομάδας που βιώνουν οι χαρακτήρες μας προσπαθώντας να βρουν τα πατήματά τους στο ξεκίνημα της νέας τους ζωής διαβάζεται ευχάριστα και αβίαστα, αλλά ως εκεί. Γι' αυτό και προσωπικά επιλέγω να την αντιμετωπίσω ως μια εισαγωγή σε αυτά που θα έρθουν, η οποία επιλέχθηκε να φτάσει στα χέρια μας νωρίτερα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sarah J. Maas
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 272
ISBN: 978-618-01-4691-2