Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η εγκληματική ιδιοφυΐα, Καζ Μπρέκερ, έχει μια ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κόλπο: να διαρρήξει το Δικαστήριο του Πάγου –ένα στρατιωτικό οχυρό που δεν έχει παραβιαστεί ποτέ– και να πάρει έναν όμηρο του οποίου η γνώση θα μπορούσε να αλλάξει τη μαγεία των Γκρίσα για πάντα. Η επιτυχία αυτού του σχεδίου σημαίνει αφάνταστα πλούτη για τον Καζ, αλλά δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του…
Ένας κατάδικος που διψάει για εκδίκηση.
Ένας δεινός σκοπευτής που δεν μπορεί να γυρίσει την πλάτη σε κανένα στοίχημα.
Ένας φυγάς με προνομιούχο παρελθόν.
Μια κατάσκοπος γνωστή ως Φάντασμα.
Μια Καρδιοφροντίστρια που χρησιμοποιεί τη μαγεία της για να επιβιώσει στις φτωχογειτονιές.
Ένας κλέφτης με ταλέντο στις αδύνατες αποδράσεις.
ΕΞΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟΚΛΗΡΟΙ. ΕΝΑ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΚΟΛΠΟ. ΜΑΖΙ ΙΣΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΙΚΗΤΟΙ – ΑΝ ΔΕ ΣΚΟΤΩΣΟΥΝ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ.

Προσωπική άποψη:
Έχουν περάσει δέκα χρόνια από την πρώτη μου επαφή με την Leigh Bardugo, όταν οι εκδόσεις Ψυχογιός έφεραν στη χώρα μας το πρώτο βιβλίο της τριλογίας "Οι Γκρίσα" της ίδιας, η οποία, αν και δεν έκανε καθόλου καλή αρχή -πέρασαν εννιά ολόκληρα χρόνια μέχρι να εκδοθεί το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο της σειράς-, αναγεννήθηκε από τις στάχτες της χάρη στην τηλεοπτική της μεταφορά από το κανάλι του Netflix. Και πραγματικά, χαίρομαι πολύ γι' αυτό, καθότι η Bardugo, εκτός από μια πολύ καλή πένα, διαθέτει και μια εξαιρετικά πλούσια φαντασία, μα και μια μοναδική ικανότητα να πλάθει και να αναπτύσσει κόσμους, και μέσα σε αυτούς να γεννά πολυδιάστατους χαρακτήρες, που έρχονται να συμπληρώσουν ο ένας τον άλλον και να δημιουργήσουν ένα μοναδικό σύνολο, κάτι που ισχύει και στην περίπτωση της εν λόγω διλογίας.

Μια ομάδα, αποτελούμενη από έξι ανθρώπους που ο καθένας απ' αυτούς έχει στιγματιστεί από την κοινωνία, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, αλλά σε κάθε περίπτωση αποτελούν μια κάστα απόκληρων, αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μια αποστολή που δεν είναι απλά επικίνδυνη, αλλά που φαντάζει σχεδόν αδύνατη στα μάτια κάθε λογικού ανθρώπου. Όχι όμως στα δικά τους! Θα πρέπει να καταφέρουν να εισχωρήσουν σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας και να απελευθερώσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό άνθρωπο, ο οποίος είναι σε θέση να αλλάξει τη μαγεία των Γκρίσα για πάντα, κάτι που θα ανατρέψει τον κόσμο τους έτσι όπως των γνωρίζουν μέχρι σήμερα. Φυσικά, όλο αυτό θα το κάνουν έναντι μιας αδράς αμοιβής, αλλά αυτό δε σημαίνει πως μπορούν να εμπιστευτούν ο ένας τον άλλον, όχι όταν η ζωή του παίζεται κορώνας γράμματα, αν και στην πραγματικότητα δεν έχουν άλλη επιλογή.

Αν θα μπορούσα να εντοπίσω ένα μειονέκτημα στο βιβλίο αυτό, είναι το γεγονός πως όποιος δεν έχει διαβάσει την τριλογία των "Γκρίσα", θα χρειαστεί κάποιον χρόνο προκειμένου να κατανοήσει τη μυθολογία γύρω απ' αυτούς, έτσι ώστε να μπορέσει να βυθιστεί για τα καλά στον κόσμο των "Έξι κορακιών". Όταν όμως αυτό συμβεί, θα χαθεί για τα καλά μέσα στα περίπλοκα μονοπάτια του, τα οποία είναι πλημμυρισμένα από εντάσεις, δράση που συνεχώς κορυφώνεται, ανατροπές που σε αφήνουν με κομμένη την ανάσα, και μια ιστορία που στο σύνολό της είναι άψογα δομημένη και κάτι παραπάνω από καλοεκτελεσμένη. Μέσα σε αυτό το εναλλακτικό σύμπαν, βλέπουμε να εξελίσσεται μια μαγική περιπέτεια, η οποία δεν στερείτε προβλημάτων, με το καθένα, όμως, από αυτά, να έχει και μια λύση, που σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά ευφυής και δημιουργική, ξαφνιάζοντάς μας κάτι παραπάνω από ευχάριστα.

Το πιο ενδιαφέρον, ίσως, στοιχείο αυτής της ιστορίας, είναι οι πρωταγωνιστές της. Έξι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους προσωπικότητες, η κάθε μία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που παίρνουν όλες τον χρόνο του προκειμένου να ξεδιπλωθούν στον απόλυτο βαθμό, κάτι που μας επιτρέπει όχι μόνο να έχουμε μια πλήρη εικόνα της ιστορίας πίσω από αυτές, αλλά και της πραγματικότητάς τους στο σήμερα. Έξι άνθρωποι που αλληλοσυμληρώνονται και που αγαπάμε, τον καθέναν χωριστά, για διαφορετικούς λόγους, μα εξίσου σημαντικούς, έτσι που στο τέλος κανένας δεν μειονεκτεί στην καρδιά μας, αλλά αντίθετα έχει κατακτήσει ολοκληρωτικά κι απόλυτα ένα κομμάτι αυτής. Βέβαια, για να είμαι ειλικρινής, ο Καζ είναι αυτός που σίγουρα θα κάνει τις γυναικείες καρδιές να πεταρίσουν λίγο περισσότερο, αλλά πιστέψτε με, υπάρχει πολύ καλός λόγος που συμβαίνει αυτό.

Εν κατακλείδι, η Bardugo, μέσα από τον πυρήνα του σύμπαντος των Γκρίσα, καταφέρνει ν' αντλήσει κομμάτια που της επιτρέπουν να δημιουργήσει ένα άλλο, εντελώς νέο, ευφάνταστο, μαγικό και μοναδικό, που σε καθηλώνει από την πρώτη σου κιόλας επαφή μαζί του. Μπορεί η έναρξή του να είναι λίγο αργή, αλλά ο ρυθμός δεν καθυστερεί να ενταθεί, κι αυτό αυξάνεται όλο και περισσότερο όσο η ιστορία προχωρά κι εξελίσσεται, με μια καθαρά κινηματογραφική διάθεση που αποτυπώνεται τόσο στο ύφος της αφήγησης, όσο και στο περιγραφικό σκέλος αυτής, ζωντανεύοντας μπροστά στα μάτια μας χίλιες λογής εικόνες. Μια τέλεια σχεδιασμένη διάρρηξη, μια εξαιρετικά έξυπνη και δημιουργική ιστορία, που θα σε κάνει να γελάσεις, να κλάψεις, να ερωτευτείς, και που σίγουρα, στο φινάλε αυτής, θα σε αφήσει με την καρδιά σου βυθισμένη στο χάος, ενώ θα ανυπομονείς για τη συνέχειά της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Leigh Bardugo
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 568
ISBN: 978-618-01-4770-4