Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένα ανεξιχνίαστο έγκλημα…
Ένα κορίτσι που δεν λέει να τα παρατήσει…
Πριν από πέντε χρόνια, η Άντι Μπελ, μαθήτρια λυκείου, φέρεται να δολοφονήθηκε από τον Σαλ Σινγκ.
Οι αστυνομικοί είναι σίγουροι πως το έκανε. Όλοι είναι σίγουροι πως το έκανε.
Μόνο η Πιπ Φιτζ-Αμόμπι δεν είναι τόσο σίγουρη…
Έτσι ξεκινάει ένα πρότζεκτ για την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο, προσποιούμενη ότι ερευνά τη συμμετοχή των μέσων ενημέρωσης στην υπόθεση.
Διαβάζει αναφορές της αστυνομίας και παίρνει συνεντεύξεις από φίλους των δύο παιδιών.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η Πιπ δημιουργεί ένα αρχείο, το οποίο τη βοηθάει να σχηματίσει τον χάρτη του εγκλήματος.
Αν ο πραγματικός δολοφόνος κυκλοφορεί ελεύθερος, τι είναι διατεθειμένος να κάνει προκειμένου να κρατήσει την Πιπ μακριά από την αλήθεια;

Προσωπική άποψη:
Όσα χρόνια είμαι αναγνώστρια έχω διαβάσει εκατοντάδες αστυνομικά μυθιστορήματα, ωστόσο, δεν μπορώ ν' ανακαλέσω στη μνήμη μου κάποιο βιβλίο απ' αυτά που να υπαγόταν στην young adult κατηγορία. Υποθέτω πως οι περισσότεροι συγγραφείς πιστεύουν πως δεν μπορούν να χτίσουν μια αρκετά αγωνιώδη πλοκή χρησιμοποιώντας ως πρωταγωνίστριά τους μια ανήλικη μαθήτρια, και πιθανόν να σκεφτόμουν κι εγώ το ίδιο αν βρισκόμουν στη θέση τους. Κι όμως, ήρθε η Holly Jackson για να μας αποδείξει, όχι μόνο το ότι γίνεται, αλλά και πως μπορεί να γίνει σωστά, αφού το πρώτο βιβλίο της σειράς της "A good girl's guide to murder" είναι το απόλυτο παράδειγμα πως ό,τι κι αν σκεφτείς μπορεί να λειτουργήσει σωστά, αρκεί να βρεις και τον σωστό τρόπο να το κάνεις αυτό.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια απ' όταν ο Σαλ Σινγκ καταδικάστηκε για τη δολοφονία της φίλης του Άντι Μπελ, της οποίας το πτώμα, ωστόσο, δεν βρέθηκε ποτέ. Κανείς από την τοπική κοινωνία και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν αμφισβήτησε διόλου την ενοχή του και η αστυνομία έχει την πεποίθηση πως ο ένοχός της έχει βρεθεί κι έχει τιμωρηθεί για την πράξη του. Όχι όμως και η Πιπ, η οποία πιστεύει πως η αλήθεια είναι διαφορετική και ο Σαλ αθώος. Έτσι, με πρόφαση μια εργασία αναφορικά με το κατά πόσο τα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να καθορίσουν την έκβαση μιας αστυνομικής έρευνας, για την εισαγωγή της στο πανεπιστήμιο, αρχίζει μια προσωπική έρευνα, εστιάζοντας στο περιβάλλον της Άντι και του Σαλ, ανακαλύπτοντας πράγματα που δεν φανταζόταν, έχοντας για βοήθεια των αδερφό του δεύτερου, Ράβι, που είναι επίσης πεπεισμένος για την αθωότητα του αδερφού του. Όμως η έρευνά τους αυτή φαίνεται να δυσαρεστεί κάποιον, που είναι αποφασισμένος να τους εμποδίσει με όποιο κόστος.

Οι κόκκινες ντεντεκτιβικές κλωστές του εξωφύλλου δεν είναι καθόλου τυχαίες, αφού τα στοιχεία που συλλέγει η Πιπ κατά τη διάρκεια της έρευνάς της σε οδηγούν από το ένα σημείο στο άλλο, γεννώντας αρκετές διαφορετικές θεωρίες, και κάθε φορά που θαρρείς πως έχεις πλησιάσει στην απάντηση, γίνεται κάτι που ανατρέπει κάθε σου θεωρία και σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς από την αρχή, αναζητώντας τη βαθύτερη σύνδεση ανάμεσα σε όλα αυτά, μέχρι να μπορέσεις να καταλήξεις στην πραγματική λύση του μυστηρίου. Παράλληλα, το πως εξελίσσεται η πλοκή, σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς "τι θα μπορούσε να έχει συμβεί αν...", καθώς, πέραν του αστυνομικού παράγοντα, η αφήγηση της ιστορίας διαθέτει και ένα δεύτερο επίπεδο, που σε οδηγεί σε πιο προσωπικά μονοπάτια.

Η Πιπ είναι ένας χαρακτήρας που δεν μπορείς παρά να τον λατρέψεις, κι αυτό δεν αφορά μόνο στο βαθύ αίσθημα δικαίου που την χαρακτηρίζει, στην επιμονή και στο θάρρος της, ανυποχώρητη ακόμα κι όταν αρχίζει ν' αντιλαμβάνεται πως κάτι σκοτεινό υπάρχει πίσω απ' αυτή την ιστορία, αλλά και στο γεγονός πως είναι ένας πολύ διασκεδαστικός χαρακτήρας, απ' όλες τις απόψεις. Εξίσου λατρεμένος και ο Ράβι, με την χημεία ανάμεσά τους να είναι εξαιρετική και να δουλεύει τέλεια, προσφέροντάς μας στιγμές δράσης, μυστηρίου, εντάσεων, αγωνίας, μα και έντονου χιούμορ, με το στοιχείο του ενθουσιασμού εκείνου και της αφοσίωσης στον σκοπό που μονάχα κάποιοι έφηβοι θα μπορούσαν να έχουν, κάτι στο οποίο συμβάλλει ως έναν βαθμό η άγνοια κινδύνου που τείνει να συνοδεύει αυτές τις ηλικίες, που δρουν περισσότερο με παρορμήσεις παρά με ψυχρή λογική. Κι αυτό είναι τέλειο!

Η Jackson αφηγείται την ιστορία της με πολύ όμορφο και δομημένο τρόπο, έχοντας δομήσει πολύ στρατηγικά το χτίσιμο της πλοκής της ώστε να δημιουργήσει τις απαραίτητες, για ένα μυθιστόρημα του είδους, εντάσεις, ενώ παράλληλα δεν παραλείπει να εμβαθύνει στην ανάλυση των χαρακτήρων της, μα και του κόσμου που τους περιβάλλει. Μέσα απ' την έρευνα της Πιπ γεννιούνται ερωτήματα και προβληματισμοί αναφορικά με τη φιλία, με τον κόσμο των ναρκωτικών σε νεαρές ηλικίες και τις επιπτώσεις αυτού, της επιρροής που έχουν τα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα στην εποχή μας, οδηγώντας ακόμα και στην καταδίκη ανθρώπων που ίσως να μην είναι ένοχοι με τρομακτική ευκολία, γιατί ο καθένας από εμάς νιώθει πως έχει το δικαίωμα να λειτουργεί ως δικαστής, μα και του πόσο παραπλανητική μπορεί να είναι μια φαινομενικά λαμπερή εικόνα, που στην πραγματικότητα, όμως, δεν κάνει τίποτα άλλο απ' το να μας τυφλώνει με την δήθεν λάμψη της, εμποδίζοντάς μας να δούμε τα σκοτάδια πίσω απ' αυτήν.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Holly Jackson
Μεταφραστής: Γιαννίσης Βαγγέλης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2022
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-618-220-063-6