Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η Μίλι έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής της στη φυλακή, όπου βρέθηκε στα δεκαεφτά της.
Τώρα αναζητά μια ευκαιρία, μια εργασία που θα της επιτρέψει να έχει μια φυσιολογική ζωή.
Δεν ελπίζει ότι η συνέντευξή της με τη Νίνα, την πλούσια σύζυγο και μητέρα που ζητά οικιακή βοηθό, θα πάει καλά.
Ποιος θα την εμπιστευτεί με τέτοιο παρελθόν;
Γι’ αυτό όταν δέχεται τα απρόσμενα νέα της πρόσληψής της, αγνοεί όλα τα ανησυχητικά σημάδια και τις παραξενιές της Νίνα, θέλοντας τόσο πολύ να ξεκινήσει μια νέα ζωή.
Όμως, ακόμη και το δωμάτιό της μοιάζει περισσότερο με κελί παρά με δωμάτιο υπηρεσίας, κλειδώνει μόνο απέξω…
Μια ιστορία γεμάτη αναπάντεχες ανατροπές που δεν θα σας αφήσει να κλείσετε μάτι μέχρι να την τελειώσετε.

Προσωπική άποψη:
"Όποιος απόλαυσε τη Γυναίκα στο παράθυρο και το Κορίτσι του τρένου, αυτή την ιστορία θα τη λατρέψει!" έγραφε η υποσημείωση της περίληψης του βιβλίου "Η αγγελία" της Freida McFadden, που απ' ότι είδα είναι το πρώτο μιας, μέχρι στιγμής, διλογίας, και δεδομένου ότι και τα δύο αυτά βιβλία τα απόλαυσα, το καθένα στο δικό του βαθμό και για διαφορετικούς λόγους, δεν θα μπορούσε παρά να με ιντριγκάρει η ιδέα του να διαβάσει κάτι που θα κινείται σε παρόμοιο μήκος κύματος. Ωστόσο, στην πράξη, τα πράγματα αποδείχθηκαν κάπως διαφορετικά, αφού, κατά την ταπεινή μου άποψη, η διαφημιστική αυτή λεζάντα, αν μπορούμε να την χαρακτηρίσουμε έτσι, δεν είναι ακριβώς αντιπροσωπευτική, καθώς, τελικά, αδικεί το βιβλίο και το πόσο καλό είναι στην πραγματικότητα.

Η Μίλι έχει μόλις βγει από την φυλακή, στην οποία βρέθηκε μόλις στα δεκαεφτά της χρόνια και πέρασε πίσω απ' τα κάγκελα αυτής τα επόμενα δέκα, και το μόνο που θέλει είναι να επανεκκινήσει τη ζωή της, να βρει μια δουλειά και να επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, αφήνοντας πίσω το παρελθόν της, κάτι που σύντομα συνειδητοποιεί πως δεν είναι τόσο εύκολο. Γι' αυτό κι όταν περνάει από συνέντευξη για εργασία στο σπίτι των Νίνα και Άντριου, ως οικιακή βοηθός και baby sitter, διατηρεί χαμηλές προσδοκίες. Όταν την ειδοποιούν πως η θέση είναι δική της, ξαφνιάζεται μεν, είναι ενθουσιασμένη δε, τόσο πολύ, μάλιστα, που επιλέγει να αγνοήσει τα προειδοποιητικά σημάδια ότι πάει να μπλέξει σε μια παράξενη, και δυνητικά επικίνδυνη, συνθήκη.

Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσω με μία και μόνο λέξη το συγκεκριμένο βιβλίο, αυτή που θα χρησιμοποιούσα, χωρίς καν να το σκεφτώ δεύτερη φορά, θα ήταν: ανατρεπτικό. Η McAFadden, αξιοποιώντας στο έπακρο την ιατρική της ιδιότητα και την ειδίκευσή της σχετικά με τις ανθρώπινες εγκεφαλικές βλάβες, καταφέρνει να δημιουργήσει μία πλοκή που δεν είναι απλά ενδιαφέρουσα, αλλά που εξελίσσεται με τόσο γρήγορο κι έντονο ρυθμό, που δεν σε αφήνει ούτε για μια στιγμή να χαλαρώσεις, ενώ πάνω που φτάνεις στο σημείο που πιστεύεις πως έχεις αρχίσει να πλησιάζεις την αλήθεια, συμβαίνει κάτι ή λαμβάνεις κάποια πληροφορία, που σε στέλνει ξανά πίσω στο τετράγωνο ένα, αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα, ακόμα και την ίδια σου την κρίση.

Η συγγραφέας έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και σε ό,τι αφορά το κομμάτι των χαρακτήρων, τα ψυχογραφήματα και την ανάπτυξη αυτών, όσο η ίδια η ιστορία προχωρά και εξελίσσεται μαζί τους. Είναι αληθινοί, ρεαλιστικοί, ζωντανοί, και το ότι η αφήγηση μοιράζεται ανάμεσα στις Μίλι και Νίνα μάς επιτρέπει να έχουμε όχι μόνο μια σφαιρική εικόνα της ιστορίας, αλλά κυρίως των ανθρώπων που εμπλέκονται σε αυτήν, με το έναν ή τον άλλον τρόπο, καθιστώντας ξεκάθαρες τις διαφορές μεταξύ τους, αλλά εξίσου και τις ομοιότητές τους. Επίσης, η διάδραση μεταξύ τους και το πως αντιλαμβάνονται γεγονότα, πρόσωπα και καταστάσεις παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον και παίζει καταλυτικό ρόλο στην κατάληξη όλων αυτών.

Δυστυχώς, "Η αγγελία" είναι ένα βιβλίο που δεν μου επιτρέπει να μιλήσω γι' αυτό όσο θα ήθελα, γιατί τότε θα πρέπει να προβώ σε αποκαλύψεις που δεν είναι απαγορευτικές μόνο επειδή θα σας καταστρέψουν το σασπένς και την αγωνία, που δεν απουσιάζουν από καμία σελίδα, αλλά γιατί δεν θα σας επιτρέψουν ν' απολαύσετε αυτό το "ταξίδι" σε όλη του την έκταση και πολύ πιθανόν να περιορίσουν την οπτική σας απέναντι στα γεγονότα και τους ανθρώπους αυτών, όπου κανένας δεν έχει μόνο ένα πρόσωπο και το ποιο βλέπεις εσύ εξαρτάται μέσα από ποιο πρίσμα το παρατηρείς. Το σίγουρο είναι πως αν και δεν πρόκειται για το ορισμό του πρωτότυπου μυθιστορήματος, καταφέρνει να είναι πολύ ιδιαίτερο με έναν ολόδικό του τρόπο, και σίγουρα ένα must read για τους fans του είδους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Freida McFadden
Μεταφραστής: Κραμβουσάνου Κίκα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-618-220-112-1