Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ένα βήμα μπροστά.
Η Έιβερι νόμιζε ότι, λύνοντας τον γρίφο που άφησε πίσω του ο δισεκατομμυριούχος Τομπάιας Χόθορν, θα έδινε απάντηση στο μυστήριο γιατί αποφάσισε να κληροδοτήσει σε εκείνη –μια κοπέλα που του ήταν τελείως ξένη– το σύνολο της περιουσίας του.
Δύο βήματα πίσω.
Όμως, καθώς τα παράδοξα στοιχεία παίρνουν μια απρόσμενη τροπή και οι γοητευτικοί όσο και αινιγματικοί εγγονοί του Χόθορν εξακολουθούν να την παρασύρουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις, η Έιβερι αναπόφευκτα αναρωτιέται σε ποιον μπορεί να έχει εμπιστοσύνη και ποιος ενδιαφέρεται μονάχα για τα δικά του συμφέροντα.
Τι συμβαίνει όταν η αλήθεια τελικά κρύβει ακόμα περισσότερα μυστικά;
Σύντομα η Έιβερι συνειδητοποιεί ότι πλέον το παιχνίδι αυτό δεν έχει να κάνει μονάχα με το χρήμα και την εξουσία. Τώρα πια διακυβεύεται η ίδια της η ζωή.

Προσωπική άποψη:
Το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The Inheritance Games" της Jennifer Lynn Barnes, που κυκλοφόρησε πριν από λίγες ημέρες από τις εκδόσεις Ψυχογιός, έρχεται για να μας "βυθίσει" ακόμα περισσότερο στον σκοτεινό κόσμο της οικογένειας Χόθορν, η οποία φαίνεται να έχει πολλά κρυμμένα μυστικά, μα και πάρα πολλά να διαφυλάξει, με το κάθε μέλος αυτής να κινείται περισσότερο με γνώμονα τα προσωπικά του συμφέροντα, παρά το συνολικό καλό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορείς να εμπιστευτείς απόλυτα κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για την Έιβερι, που βρίσκεται στο κέντρο όλης της δράσης και των εξελίξεων, ξέροντας πως κινδυνεύει ακόμα και η ίδια της η ζωή αν δεν παίξει σωστά τα χαρτιά της.

Η Έιβερι, λοιπόν, εκεί που δεν είχε απολύτως τίποτα, βρέθηκε να είναι η μοναδική κληρονόμος μιας τεράστιας περιουσίας, την οποία της κληροδότησε ένας άνθρωπο τον οποίο δεν γνώριζε και που εκτός από χρήματα, ακίνητα και την ευκαιρία για μια άνετη ζωή πέρα από κάθε φαντασία, της κληροδότησε και την έχθρα της οικογένειάς του. Η νεαρή κοπέλα νιώθει πως δεν έχει άλλη λύση, παρά μονάχα να βρει τις απαντήσεις που θα εξηγήσουν την απόφαση του νεκρού άντρα, όμως η αλληλεπίδρασή της με τους εγγονούς αυτού, μόνο εύκολη δεν καθιστούν την έρευνά της, με τον καθένα τους να την οδηγεί σε διαφορετικές κατευθύνσεις και με την ίδια να μην ξέρει ποιον μπορεί να εμπιστευτεί. Πολύ περισσότερο, όταν η Έιβερι συνειδητοποιεί πως διακυβεύονται πολλά περισσότερα απ' όσα πίστευε αρχικά.

Σε αυτή τη συνέχεια της ιστορίας μας, μπορούμε να διακρίνουμε ξεκάθαρα τις αλλαγές που έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται στον χαρακτήρα της Έιβερι, η ιδιοσυγκρασία της οποίας γίνεται όλο και πιο ώριμη, πιο συγκροτημένη, και παρά τα διλήμματα που αντιμετωπίζει σε συναισθηματικό επίπεδο, σε ό,τι αφορά το κομμάτι της "αποστολής" που έχει να φέρει εις πέρας δίνει τον καλύτερό της εαυτό. Είναι δραστήρια, ευφυής και το σημαντικότερο είναι πως δεν δειλιάζει μπροστά στις όποιες αντιξοότητες, και παρά που νιώθει φόβο, λόγω του ότι απειλείται η ζωή της, εκείνη δεν το βάζει κάτω και συνεχίζει να κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί. Τα εγγόνια της οικογένειας Χόθορν, από την άλλη, συνεχίζουν να έχουν αυτοκαταστροφικές τάσεις, δεν θα λέγαμε πως αποτελούν το ιδανικό υλικό για υποψήφιους έρωτες, αλλά μέσα στο σύνολο της αφήγησης, κατά έναν περίεργο τρόπο, η παρουσία τους, όπως είναι δομημένη, μπορεί και λειτουργεί.

Οι γρίφοι που δημιούργησε η συγγραφέας είναι πάρα πολύ ενδιαφέροντες και σε βάζουν στη διαδικασία να προσπαθήσεις να τους λύσεις κι εσύ μαζί με την ηρωίδα, ένα στοιχείο που σε κάνει κι εσένα μέρος της αφήγησης, χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Και όσο περισσότερο ενθουσιάζεται η Έιβερι με τη λύση των γρίφων αυτών, με την κάθε μία απ' αυτές να την φέρνει όλο και πιο κοντά στον στόχο της, τόσο ενθουσιάζεσαι κι εσύ. Η αφήγηση δεν στερείται νεύρου και εντάσεων, ενώ θα λέγαμε πως υπάρχει αρκετή αγωνία ως προς την εξέλιξη της δράσης, που κι αυτή είναι πολύ καλά ισορροπημένη, αν και θα επιθυμούσαμε μια λίγο μεγαλύτερη δόση ανατροπών. Όχι πως αυτές δεν υπάρχουν, αλλά ίσως δεν είναι τόσο κλιμακωμένες όσο θα μπορούσαν.

Συνολικά, το "Η κληρονομιά των Χόθορν" είναι ένα βιβλίο που, όπως και ο προκάτοχός του, μοιράζεται ανάμεσα στο θρίλερ μυστηρίου και στο αισθηματικό δράμα, όμως στον πυρήνα του εξακολουθεί να κυριαρχεί η ταυτότητα του οικογενειακούς δράματος το οποίο, ωστόσο, δεν εστιάζει αποκλειστικά στους χαρακτήρες ή στην ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτούς, αλλά που καταφέρνει να βρει αρκετά καλές ισορροπίες ανάμεσα στα δύο. Όσον αφορά το φινάλε, υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε ν' αποτελεί και το τέλος της ιστορίας μας, αφού δίνονται απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα αυτής, ωστόσο, ανοίγονται μπροστά μας κάποιοι νέοι ορίζοντες, που προσφέρουν υλικό για κάτι περισσότερο στο μέλλον, με αποκαλύψεις που δεν τις φανταζόμασταν και που έχω περιέργεια για το που τελικά θα μας οδηγήσουν.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jennifer Lynn Barnes
Μεταφραστής: Συλογίδου Έλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-01-5178-7