Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Μια γυναίκα γνωστή για τις viral αναρτήσεις της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μιλώντας στους θαυμαστές της που τη λατρεύουν. Ολόκληρη η ύπαρξή της είναι κυριευμένη από το διαδίκτυο – ή αυτό που αποκαλεί «πύλη». Είμαστε στην κόλαση; αναρωτιούνται οι άνθρωποι της πύλης. Θα συνεχίσουμε όλοι να το κάνουμε αυτό μέχρι να πεθάνουμε;
Ξαφνικά, δύο μηνύματα από τη μητέρα της διαρρηγνύουν αυτή την πραγματικότητα: «Κάτι πήγε στραβά» και «Πόσο σύντομα μπορείς να έρθεις;» Καθώς η πραγματική ζωή και τα διακυβεύματά της συγκρούονται με τον υξανόμενο παραλογισμό της πύλης, η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με έναν κόσμο που φαίνεται να εμπεριέχει ταυτόχρονα πλήθος αποδείξεων ότι υπάρχει καλοσύνη, ενσυναίσθηση και δικαιοσύνη στο σύμπαν, και καταιγιστικά αποδεικτικά στοιχεία για το αντίθετο.
Ασεβές και ειλικρινές, συγκλονιστικό και απολαυστικά βέβηλο, το ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙ’ ΑΥΤΟ είναι ταυτόχρονα μια ερωτική επιστολή προς το ατελείωτο σκρολάρισμα και ένας στοχασμός γύρω από την αγάπη, τη γλώσσα και την ανθρώπινη σύνδεση από μία από τις πιο πρωτότυπες φωνές της εποχής μας.

Προσωπική άποψη:
Υποψήφιο για το βραβείο Booker το 2021, το "Κανείς δε μιλάει γι' αυτό" είναι ένα βιβλίο εξαιρετικά σύγχρονο και φρέσκο, μα και συνάμα εξαιρετικά διαφορετικό απ' αυτό που περιμένεις να συναντήσεις, όχι τόσο ως προς το πως έχει επιλέξει η συγγραφέας να προσεγγίσει τα διάφορα θέματα που θίγονται μέσα σε αυτό, αλλά ως προς τον τρόπο που έχει επιλέξει να τα αποτυπώσει στο χαρτί, θυμίζοντας περισσότερο σκόρπιες εσωτερικές σκέψεις, ορισμένες εκ των οποίων εκφράζονται με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο που θα μπορούσαν, έτσι όπως ακριβώς κάνουμε και στην προσωπική μας ζωή όταν συζητάμε με διάφορους για θέματα της καθημερινότητας ή που συμβαίνουν γύρω μας, χωρίς πάντοτε να εστιάζουμε στις συζητήσεις αυτές σε όσα έχουν πραγματική σημασία.

Η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας είναι αυτό που στην Ελλάδα θα αποκαλούσαμε influencer -άσχετα με το γεγονός πως ο όρος αυτός, στη χώρα μας τουλάχιστον, είναι κάτι παραπάνω από παρεξηγημένος, αφού χρησιμοποιείτε με τον λάθος τρόπο για να χαρακτηρίσει λάθος ανθρώπους, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για μια άλλη φορά και για κάπου αλλού. Η γυναίκα αυτή, λοιπόν, που έχει μεγάλη επιρροή στα social media και μεγάλο κοινό που την ακολουθεί, ταξιδεύει στον κόσμο για να γνωρίσει τους θαυμαστές της. Κι εκεί που όλα φαντάζουν λαμπερά και όμορφα στον εικονικό της κόσμο, έρχεται η πραγματική ζωή να της χτυπήσει την πόρτα και να της θυμίσει πως δεν διαθέτει πάντοτε ένα όμορφο πρόσωπο. Ένα μήνυμα από τη μητέρα της θα την οδηγήσει πίσω στο πατρικό της και παράλληλα στην πραγματικότητα, όπου τραγωδίες λαμβάνουν χώρα καθημερινά, το αναπάντεχο έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις κι εσύ δεν μπορείς να κάνεις τίποτα περισσότερο απ' το να σφίξεις τα δόντια και να το αντιπαλέψεις με όλες σου τις δυνάμεις, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορείς.

Ως παιδί των 90's, που έζησα όλη αυτή τη μετάβαση από την παλιά στη νέα πραγματικότητα, με τους αναλογικούς τρόπους να δίνουν τη θέση τους στους ψηφιακούς και τα διάφορα μέσα να αντικαθίστανται από νέα τεχνολογικά επιτεύγματα που έμελλαν να αλλάξουν τη ζωή, την καθημερινότητα, ακόμα και τις σχέσεις μας, νομίζω πως μπορώ να δω πολύ ξεκάθαρα τι θέλει να κάνει εδώ η συγγραφέας και μπορώ να πω πως το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Ως ενήλικας άνθρωπος, όπου το διαδίκτυο αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια της καθημερινότητάς μου και εργαλείο της δουλειάς μου, μπορώ επίσης να διακρίνω την έμφαση που η ίδια επιθυμεί να δώσει ανάμεσα στη διπλή ζωή που ζούμε όλοι μας, ακόμα κι αν δεν το παραδεχόμαστε. Στη ζωή εκείνη που δείχνουμε προς τα έξω, πίσω από την οθόνη ενός υπολογιστή, και σε εκείνη που πραγματικά ζούμε πίσω από κλειστές πόρτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Επί της ουσίας, το βιβλίο είναι χωρισμένο σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ενότητες, οι οποίες βασίζονται σε αυτήν ακριβώς την αντίθεση των δύο κόσμων και προσώπων που ανέφερα παραπάνω, με τους μεν να τείνουμε να τους επιδεικνύουμε και να προσπαθούμε να τους αναδείξουμε με κάθε τρόπο, ενώ τους δε θέλουμε να τους κρατήσουμε σαν καλά φυλαγμένους σε κρυφά συρτάρια όπου θαρρούμε πως κανείς δεν θα τους δει, ίσως γιατί δεν αντέχουμε στη σκέψη του τι θα επιφέρει η αποκάλυψή τους. Η πρώτη ενότητα στηρίζεται στην ύπαρξη του ψηφιακού μας μικρόκοσμου, όπου αναδεικνύουμε τον καλύτερο εαυτό μας και το μεγαλύτερο χαμόγελό μας, όπου επικοινωνούμε χρησιμοποιώντας τη γλώσσα των νέων, θέλοντας να ξεχωρίσουμε, καταλήγοντας τελικά να είμαστε ίδιοι με όλους τους άλλους. Η δεύτερη ενότητα, από την άλλη, έχει τις ρίζες της στην πραγματική ζωή, όπου δεν είναι όλα εύκολα, λαμπερά, αστεία, όπου ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες ή και οδυνηρές καταστάσεις, που δεν επιδιώκουμε την αναγνώριση και την δήθεν αποδοχή αγνώστων, αλλά την ουσιαστική επαφή που μπορεί να γαληνέψει το μέσα μας και να μας παρηγορήσει, ακόμα κι αν δεν λύσει τα βάσανά μας.

Το "Κανείς δεν μιλάει γι' αυτό" καταφέρνει, την ίδια ακριβώς στιγμή, να είναι τόσο διασκεδαστικό κι ευχάριστο, όσο κι εξαιρετικά δυσάρεστο και άβολο, ίσως γιατί μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ωμές εκείνες αλήθειες που, αν και γνωρίζουμε την ύπαρξή τους, πολλές φορές επιλέγουμε να τις αγνοήσουμε επειδή είναι πολύ δύσκολο το να τις διαχειριστούμε, πόσο μάλλον να συζητήσουμε γι' αυτές σε μια προσπάθεια ν' αποδεσμευτούμε από τα βάρη που εκείνες φέρουν μαζί τους. Μας θυμίζει με πόσα ασήμαντα πράγματα ασχολούμαστε καθημερινά, σπαταλώντας άπειρο από τον χρόνο μας χωρίς να έχουν καμία ουσιαστική αξία, αποκτώντας "γνώσεις" που πρακτικά είναι παντελώς άχρηστες και αχρείαστες, την ίδια στιγμή που οι πραγματικές γνώσεις βρίσκονται στον πυρήνα της ίδιας μας της ύπαρξης, της ίδιας της ζωής μας, περιμένοντας από εμάς να τις συλλέξουμε, να τις καλλιεργήσουμε και τελικά, φτάνοντας στο τέλος κάθε διαδρομής μας, να είμαστε σε θέση να τις εκτιμήσουμε, αναθεωρώντας τις προτεραιότητές μας, τις αξίες μας, τα ιδανικά, τις σχέσεις μας με τους γύρω μας και με τα socials, μα πάνω απ' όλα τη σχέση μας με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Patricia Lockwood
Μεταφραστής: Γκανά Μυρσίνη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 224
ISBN: 978-618-01-5158-9