Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Όταν δεν μπορείς να νικήσεις τις πιθανότητες, άλλαξε το παιχνίδι.
Ο Καζ Μπρέκερ και η συμμορία του μόλις έκαναν μια ληστεία τόσο τολμηρή, ώστε ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν ότι θα επιζούσαν. Αλλά αντί να μοιραστούν μια παχυλή ανταμοιβή, παλεύουν για άλλη μια φορά για τη ζωή τους. Προδομένη και εξαιρετικά αποδυναμωμένη, η συμμορία δεν έχει πόρους, συμμάχους και ελπίδα. Καθώς πανίσχυρες δυνάμεις από όλο τον κόσμο καταφθάνουν στο Κέτερνταμ για να ανακαλύψουν τα επικίνδυνα μυστικά που κρύβουν τα άνθη γιούρντα, παλιοί αντίπαλοι και νέοι εχθροί εμφανίζονται για να προκαλέσουν την ευφυΐα του Καζ και να δοκιμάσουν την εύθραυστη αφοσίωση των μελών της ομάδας. Θα διεξαχθεί ένας πόλεμος στους σκοτεινούς και δαιδαλώδεις δρόμους της πόλης – μια μάχη για εκδίκηση και λύτρωση που θα καθορίσει τη μοίρα του κόσμου των Γκρίσα.

Προσωπική άποψη:
Μόλις έξι μήνες μετά την κυκλοφορία του "Έξι κοράκια", οι εκδόσεις Ψυχογιός έφεραν στα χέρια μας το δεύτερο βιβλίο της ομώνυμης σειράς της Leigh Bardugo, που για μια ακόμα φορά μας καλεί να χαθούμε στον σκοτεινό κόσμο των Γκρίσα, που σε κάθε του γωνιά φαντάζει όλο και πιο επικίνδυνος κι απειλητικός. Ένας κόσμος που μέσα από το "Διεφθαρμενό βασίλειο", αναδεικνύει ακόμα περισσότερο τα σκοτεινά του στοιχεία, φέρνοντας αντιμέτωπους τους ήρωές μας με καταστάσεις απ' τις οποίες δεν μπορούν να ξεφύγουν, καλώντας τους να πάρουν αποφάσεις, που κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί πως θα οδηγήσουν στην ασφάλειά τους, γιατί σε έναν τέτοιο κόσμο κανείς δεν μπορεί να είναι πραγματικά ασφαλής.

Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ σε ό,τι αφορά την υπόθεση του βιβλίου, όχι τουλάχιστον περισσότερο απ' όσο κάνει το ίδιο το οπισθόφυλλό του, γιατί αυτή η περιπέτεια έχει τόσες πολλές προεκτάσεις και διαστάσεις, που είναι πραγματικά ριψοκίνδυνο το να αναφερθώ σε οποιοδήποτε στοιχείο αυτής και να καταφέρω ν' αποφύγω τα spoilers που θα μπορούσαν να καταστρέψουν ένα μέρος της μαγείας. Ωστόσο, μπορώ να πω το εξής: Αν αγαπήσατε τη συμμορία του πρώτου βιβλίου της σειράς, στο δεύτερο αυτό βιβλίο, θα την λατρέψετε ακόμα περισσότερο, με την επέκταση της περιπέτειάς τους να σας καθηλώνει ακόμα πιο ισχυρά από πριν. Γιατί ίσως να μην έχουν αλλάξει πολλά, όμως το διακύβευμα, για όλους τους, έχει αυξηθεί ακόμα πιο πολύ, καθιστώντας τις μεταξύ τους ισορροπίες εξαιρετικά εύθραυστες, μα και το μέλλον τους αβέβαιο, οδηγώντας τη δράση σε μονοπάτια που κορυφώνουν τις εντάσεις κι αυξάνουν την τρέλα, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Όπως έχω αναφέρει ξανά, η σειρά των "Γκρίσα" θεωρώ πως είχε κάποια θέματα, με την συγγραφέα να πέφτει πολλές φορές θύμα των ίδιων της των επιλογών, χωρίς να υπονοώ πως η σειρά δεν ήταν συνολικά καλή. Απλά, δεν ήταν τόσο καλή όσο θα μπορούσε, κάτι που δεν ισχύει σε καμία περίπτωση για τη σειρά "Six crows", με την Bardugo να κάνει πραγματικά άλματα, από βιβλίο σε βιβλίο, όχι μόνο ως προς το τεχνικό σκέλος της αφήγησής της, αλλά και ως προς το πως επιλέγει να χειριστεί την πλοκή της, μη διστάζοντας να πάρει ακόμα και σκληρές αποφάσεις που θ' αποτελέσουν καρφί στην καρδιά των αναγνωστών της. Πραγματικά, για μια ακόμα φορά, μας προσφέρει ένα αφηγηματικό roller coaster που κάνει την καρδιά μας να χάνει χτύπους και το στομάχι μας να σφίγγεται, νιώθοντας μια μόνιμη εσωτερική αγωνία, αφού ποτέ δεν είμαστε σίγουροι για το τι μας επιφυλάσσει το επόμενο κεφάλαιο.

Το "Διεφθαρμένο βασίλειο" είναι ο ορισμός του μυθιστορήματος που βρίθει αφηγηματικών ανατροπών, φέρνοντας συνεχώς τα πάνω κάτω, μην επιτρέποντας στις όποιες υποθέσεις μας να επαληθευτούν ούτε για μια στιγμή, διατηρώντας μας γαντζωμένους από τις σελίδες του, με την καρδιά μας να πάλλεται και την αγωνία μας να έχει φτάσει στο κόκκινο. Η δομή της πλοκής είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένη, υπάρχει μια αφηγηματική πολυπλοκότητα που όχι μόνο δεν κουράζει, αλλά καθιστά την ανάγνωση του βιβλίου ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, σαν μια σειρά γρίφων που καλούμαστε να λύσουμε και να δώσουμε απαντήσεις σε μυστήρια απ' τα οποία κρέμονται ανθρώπινες ζωές. Και μάλιστα, ζωές που κατά έναν περίεργο τρόπο, μας αφορούν και μας ενδιαφέρουν όλες εξίσου, έστω κι αν το ενδιαφέρον μας αυτό αποτυπώνεται με διαφορετικό τρόπο για κάθε πρόσωπο.

Κι εδώ φτάνουμε στο σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο αυτής της ιστορίας, που δεν είναι άλλο απ' το ότι η Bardugo έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια ιστορία με τόσους πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, που ακόμα κι αν κάποιος ξεχωρίζει στα μάτια μας λίγο περισσότερο από τους άλλους, αυτό δεν αποδυναμώνει την "αγάπη", εντός κι εκτός εισαγωγικών, που νιώθουμε και για όλους τους υπόλοιπους, πράγμα που δεν είναι απλά σπάνιο, αλλά σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί. Κι όμως, εκείνη, με τα εξαιρετικά καλοδουλεμένα ψυχογραφήματά τους και δίνοντας έμφαση στα δυνατά σημεία αυτών, καλλιεργώντας μια πάρα πολύ καλή κι ενδιαφέρουσα διάδραση μεταξύ τους, κατάφερε να το πετύχει και με το παραπάνω. Αν αγαπήσατε, λοιπόν, το προηγούμενο βιβλίο, αναμφίβολα το ίδιο θα συμβεί και με αυτό. Κι αν ακόμα δεν έχετε ανακαλύψει αυτή την πλευρά του σύμπαντος των Γκρίσα, τότε σας προτείνω να μην χάσετε άλλο καιρό και να βυθιστείτε στην απειλητική μαγεία του και στην περιπετειώδη δράση κι αγωνία του, όσο πιο σύντομα μπορείτε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Leigh Bardugo
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 672
ISBN: 978-618-01-5115-2