Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Επί δεκαοχτώ χρόνια, η Τζουντ Φαραντέι δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες των παιδιών της παραμερίζοντας τις δικές της και το αποτέλεσμα είναι ορατό – τα δίδυμα παιδιά της, η Μία και ο Ζακ, είναι δύο έξυπνοι και ευτυχισμένοι έφηβοι. Όταν η Λέξι Μπέιλ μετακομίζει στη μικρή, κλειστή πόλη τους, η Τζουντ είναι η πρώτη που την καλοδέχεται. Η Λέξι, πρώην παιδί ανάδοχων οικογενειών, με σκοτεινό παρελθόν, σύντομα γίνεται η καλύτερη φίλη της Μία. Ο Ζακ ερωτεύεται τη Λέξι και οι τρεις τους γίνονται αχώριστοι.
Η Τζουντ κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τα παιδιά της, αλλά η τελευταία χρονιά του λυκείου είναι για όλους μια δοκιμασία. Ένα επικίνδυνο, εκρηκτικό διάστημα με αλκοόλ, αυτοκίνητα, πάρτι και παιδιά που θέλουν να ξεδώσουν. Και μετά, μια ζεστή καλοκαιρινή νύχτα, εξαιτίας μιας λάθος απόφασης, η οικογένεια Φαραντέι διαλύεται και η Λέξι χάνει τα πάντα. Τα επόμενα χρόνια, όλοι καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες εκείνης της βραδιάς και να βρουν έναν τρόπο να ξεχάσουν… ή τη δύναμη να συγχωρήσουν.

Προσωπική άποψη:
Την Kristin Hannah την πρωτογνωρίσαμε το 2016, όταν οι εκδόσεις Κλειδάριθμος έφεραν την Ελλάδα "Το αηδόνι", όχι το πρώτο της μυθιστόρημα, αλλά αναμφίβολα το πιο δημοφιλές κι εμπορικό της βιβλίο μέχρι εκείνη τη στιγμή, που την χάρισε παγκόσμια αναγνώριση και διόλου άδικα, αφού πρόκειται για ένα πραγματικά εξαιρετικό ανάγνωσμα σε όλα τα επίπεδα. Τα χρόνια που ακολούθησαν κυκλοφόρησαν άλλοι πέντε τίτλοι της, άλλοι πιο πρόσφατοι εκδοτικά, άλλοι παλαιότεροι, με τον καθέναν από αυτούς ν' αφήνει το δικό του μοναδικό στίγμα και να κερδίζει μια θέση στην καρδιά μας. Σήμερα, στα χέρια μας κρατάνε τον "Νυχτερινό δρόμο", ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2011 και που έφτασε η στιγμή του να κυκλοφορήσει και στη χώρα μας, θυμίζοντάς μας για μια ακόμα φορά πως η Hannah έχει ένα ξεχωριστό τρόπο να "μιλάει" στην καρδιά και στην ψυχή μας.

Η Τζουντ ζει σε μια μικρή πόλη μαζί με τον σύζυγό της, Μάιλς, και είναι πλήρως αφοσιωμένη στο μεγάλωμα των δίδυμων παιδιών της, Μία και Ζακ. Τα παιδιά της είναι όλες της ο κόσμος, οι δικές της ανάγκες έχουν μπει στο περιθώριο, και το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να τα προστατέψει και να τους προσφέρει μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή. Στην μικρή αυτή πόλη καταφτάνει μια μέρα η Λέξι, ένα νεαρό κορίτσι με σκοτεινό παρελθόν, που νιώθει πως τώρα ξεκινά πραγματικά η ζωή της και πως μπορεί να αναπνεύσει ελεύθερα, αφού θα σταματήσει να πηγαίνει από τη μία ανάδοχη οικογένεια στην άλλη και θα ζήσει μαζί με συγγενείς της ξεκινώντας από το μηδέν. Η Λέξι, λοιπόν, θα γνωρίσει τη Μία και θα γίνουν αμέσως οι καλύτερες φίλες, η Τζουντ θα την αγκαλιάσει, ενώ ο Ζακ θα κάνει την καρδιά της να χτυπήσει σε έναν διαφορετικό ρυθμό για πρώτη φορά.

Η Λέξι νιώθει πως έχει βρει την οικογένεια που αναζητούσε πάντοτε, ένα μέρος στο οποίο μπορεί να ταιριάξει, σαν να ζει για πρώτη φορά πραγματικά. Όμως μία και μόνο στιγμή είναι ικανή για να οδηγήσει τα πάντα στην κατάρρευσή τους. Μία και μοναδική λανθασμένη απόφαση μπορεί να σταθεί ικανή να καταστρέψει όλα όσα έχεις χτίσει και να τα μετατρέψει σε συντρίμμια, τα οποία δεν θα μπορέσεις ποτέ να επαναφέρεις στην αρχική τους κατάσταση. Και τα χρόνια περνάνε και νομίζεις πως μπορείς να βγάλεις από το μυαλό σου όλα όσα σε "τραυμάτισαν", όμως συνειδητοποιείς, κάθε μέρα που περνάει, πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί, γιατί ακόμα και μια στιγμή φέρει μαζί της συνέπειες, μετάνοιες, ενοχές, πόνο, που δεν μπορείς πραγματικά να ξεχάσεις, ακόμα κι αν το θες, γιατί το να λησμονούμε δεν είναι στη φύση μας.

Διαβάζοντας κανείς την περίληψη είναι πολύ πιθανόν να υποθέσει πως η πλοκή του βιβλίου είναι ιδιαίτερα προβλέψιμη και πως τίποτα το πολύ ανατρεπτικό δεν μπορεί να συμβεί. Κι όμως, δεν χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πως τα πράγματα δεν είναι έτσι, αλλά πως πίσω από κάθε σελίδα της ιστορίας αυτής βρίσκεται κάτι πολύ πιο βαθύ και ουσιώδες απ' ό,τι ίσως να φαίνεται με μια πρώτη ματιά, και σε αυτό παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο οι χαρακτήρες, το πως "μεγαλώνουν" μέσα από την εξέλιξη της πλοκής, το πως διανθίζονται οι μεταξύ τους σχέσεις δεδομένων των εκάστοτε συνθηκών, μα πάνω απ' όλα, δεδομένων των αντικρουόμενων συναισθημάτων τους, με τα οποία καλούνται να συγκρουστούν πολλάκις και σίγουρα όχι με τον εύκολο τρόπο, αλλά ούτε και αναίμακτα.

Η αφήγηση είναι μοιρασμένη και έτσι μπορούμε να δούμε μέσα απ' τα μάτια ενός εφήβου κι ενός ενήλικα, κι έτσι να κατανοήσουμε τις διαφορετικές τους ανάγκες, τον διαφορετικό τρόπο σκέψης τους, τα συγκρουόμενα θέλω και πρέπει τους, καλώντας μας όχι απαραίτητα να επιλέξουμε σε ποιο στρατόπεδο θέλουμε να ενταχθούμε, αλλά να κατανοήσουμε την αλήθεια και των δύο, να μπούμε στα παπούτσια τους, σε όποια ηλικιακή τάξη κι αν ανήκουμε, και ίσως τελικά να καταλάβουμε πως κανείς δεν έχει δίκιο ή άδικο, όχι μόνο γιατί όλα είναι σχετικά κι απρόβλεπτα σε αυτή τη ζωή, αλλά γιατί καμιά το δίκαιο και το άδικο αλλάζουν πρόσωπα, ανάλογα μέσα από ποιον καθρέφτη επιλέγουμε να τα κοιτάξουμε -εκείνον το παρελθόντος ή εκείνον του παρόντος, ή και το μέλλοντος ακόμα, αν αυτό δεν έχει γίνει ακόμα το τώρα μας.

Όπως πάντα, η Hannah "κεντάει" σε ό,τι αφορά τα ψυχογραφήματα των χαρακτήρων της, με εκείνο της Λέξι να καταφέρνει να σε αγγίξει λίγο περισσότερο, παρά που ως μαμά ενός εφήβου μπόρεσα να ταυτιστώ σε πολλά πράγματα με την Τζουντ, χωρίς να συμμερίζομαι την υπερβολή της σε ορισμένες στιγμές, αλλά και χωρίς να μπορώ να την αδικήσω, δεδομένου ότι δεν έχω βρεθεί -δόξα τω Θεώ!- στη θέση της -και καμία μάνα να μην βρεθεί-, άρα μπορώ μόνο να υποθέτω πως νιώθει και σίγουρα δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα τι θα επέλεγα εγώ να κάνω στη θέση της. Γιατί η συγχώρεση, που ίσως και ν' αποτελεί τον βαθύτερο πυρήνα της ιστορίας αυτής, είναι μια πολύ μεγάλη αρετή, αλλά το να το αντιλαμβάνεσαι μέχρι να μπορείς να την προσφέρεις χωρίς να κρατάς έστω και λίγο δηλητήριο στα άδυτα της ψυχής σου είναι εξαιρετικά δύσκολο και σίγουρα επίπονο.

Το βιβλίο αυτό, εκτός από τη συχώρεση, θίγει και πολλά άλλα ζητήματα, όπως την απώλεια, το πένθος, την οικογένεια, την έννοια της αγάπης και το πως αυτή καθρεφτίζεται με διαφορετικό τρόπο απέναντι στα πρόσωπα που αγγίζουν την καρδιά μας, τη μητρότητα, την αναζήτηση της προσωπικής μας ταυτότητας, του κόστους που η ίδια η ζωή μάς καλεί πολλές φορές να πληρώσουμε για τις επιλογές μας. Γλαφυρό στις περιγραφές του, ειλικρινές στην αποτύπωση των συναισθημάτων του, που κινούνται σε όλες τις κλίμακες, βαθιά συναισθηματικό και ανθρώπινο, ανατρεπτικό με τρόπους που δεν τους περιμένεις, το "Νυχτερινός δρόμος" σε κάνει άλλοτε να γελάς κι άλλοτε να κλαις, άλλες φορές να νιώθεις χαρά και κάποιες άλλες βαθιά θλίψη, όμως στο τέλος της ημέρας σε αφήνει με ένα αίσθημα αισιοδοξίας στα χείλη, όχι γιατί όλα λύνονται με τρόπο μαγικό, αλλά γιατί θυμόμαστε πως η ζωή πάντα βρίσκει τον δρόμο της, όπως και η καρδιά μας, όσα σκοτάδια κι αν χρειαστεί να προσπεράσει κι όσα δύσβατα μονοπάτια κι αν πρέπει να διαβεί. Και ναι, δεν είναι εύκολο, αλλά σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Kristin Hannah
Μεταφραστής: Σωτηροπούλου Χριστίνα
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-960-645-559-9