"Σιδερένια Φλόγα" της Rebecca Yarros

«Παρόλο που οι ιπτάμενοι γρυπών δεν διαθέτουν χαρακτηριστικές μαγείες, δεν είναι ανίσχυροι. Είναι μεγάλο λάθος να τους υποτιμάς».
ΓΡΥΠΕΣ ΤΟΥ ΠΟΡΟΜΙΕΛ, ΜΙΑ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΚΑΡΙΟΝ ΣΑΒΟΪ
«Τον πρώτο χρόνο μερικοί από εμάς χάνουμε τη ζωή μας. Τον δεύτερο χρόνο οι υπόλοιποι χάνουμε την ανθρωπιά μας».
Ζέιντεν Ράιερσον
Όλοι περίμεναν ότι η Βάιολετ Σόρενγκεϊλ θα πέθαινε τον πρώτο χρόνο της στη Στρατιωτική Σχολή Μπασγκάιαθ – ακόμα και η ίδια η Βάιολετ.
Όμως η Επιλογή ήταν μόνο η πρώτη δύσκολη δοκιμασία, που είχε στόχο να ξεσκαρτάρει τους αδύναμους, τους ανάξιους και τους άτυχους.
Τώρα ξεκινάει η πραγματική εκπαίδευση και η Βάιολετ ήδη αναρωτιέται αν θα τα καταφέρει. Όχι μόνο επειδή η εκπαίδευση είναι σκληρή και απίστευτα βάρβαρη ούτε καν επειδή είναι σχεδιασμένη να φτάνει τους ιππείς στα όρια της αντοχής τους.
Αναρωτιέται εξαιτίας του νέου υπολοχαγού, ο οποίος έχει σκοπό να δείξει στη Βάιολετ ακριβώς πόσο ανίσχυρη είναι – εκτός κι αν προδώσει τον άντρα που αγαπάει.
Παρόλο που το σώμα της Βάιολετ είναι πιο αδύναμο και εύθραυστο από των υπολοίπων, έχει ακόμη την εξυπνάδα της και ατσάλινη θέληση. Και οι αρχηγοί ξεχνούν το πιο σημαντικό μάθημα που της έχει μάθει το Μπασγκάιαθ: Οι ιππείς δράκων φτιάχνουν τους δικούς τους κανόνες.
Όμως η αποφασιστικότητα να επιβιώσει δεν θα είναι αρκετή φέτος.
Διότι η Βάιολετ γνωρίζει το μυστικό που είναι κρυμμένο εδώ και αιώνες στη Στρατιωτική Σχολή Μπασγκάιαθ – και τίποτα, ούτε καν η φωτιά των δράκων, δεν θα είναι αρκετό για να τους σώσει στο τέλος.

"Το μυστικό λιμάνι" της Maria Oruna

Το ταραγμένο παρελθόν μιας χώρας, η φιλοδοξία, το πάθος και η τρέλα συναντιούνται σ’ ένα εκρηκτικό μυστήριο...
Ο νεαρός Όλιβερ αφήνει πίσω του το Λονδίνο και μια οδυνηρή απώλεια, κι έρχεται στη μικρή παραθαλάσσια πόλη Σουάνθες της Καντάμπρια, όπου έχει κληρονομήσει ένα παλιό αρχοντικό, τη Βίλα Μαρίνα. Σκοπεύει να το μετατρέψει σε μικρό ξενοδοχείο και να κάνει μια νέα αρχή στη ζωή του.
Τα σχέδιά του ανατρέπονται, όμως, όταν οι εργασίες της ανακαίνισης φέρνουν στο φως το μουμιοποιημένο πτώμα ενός μωρού. Έπειτα από αυτή τη μακάβρια ανακάλυψη, αρχίζουν να σημειώνονται φόνοι στην περιοχή, και τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έρευνας δείχνουν πως δεν πρόκειται για σύμπτωση.
Η έπαυλη κρύβει εδώ και χρόνια ένα μυστικό, και τώρα κάποιος θα κάνει τα πάντα για να μην αποκαλυφθεί. Καθώς η αστυνομία δίνει μάχη με τον χρόνο προκειμένου ν’ ανακαλύψει τον δολοφόνο προτού χτυπήσει ξανά, ο Όλιβερ ξεκινά κι αυτός το δικό του προσωπικό ταξίδι για να βρει την αλήθεια. Μια αλήθεια που φτάνει πίσω, στα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου…

"Όλη μου η οργή" της Sabaa Tahir

Λαχόρη, Πακιστάν. Τότε.
Η Μισμπά, ένα ονειροπόλο κορίτσι που αγαπά τις ιστορίες, μόλις έχει παντρευτεί τον Ταουφίκ. Μια τραγωδία τους φέρνει στις ΗΠΑ, όπου ανοίγουν ένα μοτέλ για να κάνουν μια νέα αρχή. Τζούνιπερ, Καλιφόρνια. Σήμερα.
Ο Σαλ και η Νουρ είναι κάτι παραπάνω από φίλοι, είναι οικογένεια. Μεγαλωμένοι ως παρείσακτοι στη μικρή πόλη του Τζούνιπερ της Καλιφόρνια, καταλαβαίνουν απόλυτα ο ένας τον άλλον. Ώσπου μια σύγκρουση θα σπάσει τον δεσμό μεταξύ τους.
Ο θυμός δεν είναι η κατάλληλη λέξη. Οργή. Αυτό είναι το συναίσθημα που μου τρώει τα σωθικά.
Οι δύο έφηβοι θα δοκιμάσουν τα όρια της φιλίας και του εαυτού τους. Ο Σαλ θα αναλάβει το οικογενειακό μοτέλ, καθώς η υγεία της μητέρας του φθίνει και ο πατέρας του υποφέρει από αλκοολισμό. Η Νουρ, ορφανή από γονείς, αναγκάζεται να δουλέψει στην κάβα του θείου της, ενώ παράλληλα στέλνει κρυφά αιτήσεις σε πανεπιστήμια. Σε μια ισλαμοφοβική κοινωνία, οι δύο έφηβοι πλέκουν μια συγκλονιστική ιστορία για τη δύναμη των ανθρώπων.
Το Όλη μου η Οργή συνιστά μια κοφτερή σαν μαχαίρι αφήγηση με ολοκληρωτική επίδραση, που θα μείνει στη σκέψη των αναγνωστών για καιρό αφότου έχουν τελειώσει και την τελευταία σελίδα.

"Εν ριπή οφθαλμού" της Jo Callaghan

Στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε 90 δευτερόλεπτα δηλώνεται ένας αγνοούμενος.
Απλώς χάνεται. Εξαφανίζεται.
Εν ριπή οφθαλμού.
Η επιθεωρήτρια Κατ Φρανκ γνωρίζει καλά τι σημαίνει απώλεια. Μητέρα και χήρα, η Κατ είναι μια αστυνομικός που εμπιστεύεται το ένστικτό της. Όταν επιλέγεται να ηγηθεί ενός πιλοτικού προγράμματος που της αναθέτει για συνεργάτη το ολόγραμμα ενός ντετέκτιβ, την ΑΟΤΕΝ (Ανιχνευτική Οντότητα Τεχνητής Νοημοσύνης) Λοκ, το ένστικτο της Κατ έρχεται αντιμέτωπο με τη λογική του Λοκ. Αλλά όταν οι δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις αγνοουμένων που εξετάζουν γίνονται ξαφνικά ενεργές, μόνο το Λοκ μπορεί να βοηθήσει την Κατ – ιδίως όταν η υπόθεση γίνεται προσωπική.
Τεχνητή νοημοσύνη εναντίον ανθρώπινης εμπειρίας. Λογική εναντίον ενστίκτου. Με ζωές να κινδυνεύουν, μπορούν οι δυο τους να συνεργαστούν πριν κάποιος άλλος γίνει ένα ακόμη στατιστικό δεδομένο;
Το Εν ριπή οφθαλμού είναι ένα εντυπωσιακό ντεμπούτο από μια συναρπαστική νέα φωνή ΠΟΥ απευθύνει το ερώτημα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος.

"Depeche mode" του Serhiy Zhadan

Ένα χάος επικρατεί στη μετακομουνιστική Ουκρανία του 1993. Ληθαργικοί σοβιετικοί βετεράνοι του πολέμου και νεόπλουτοι επιχειρηματίες ακούν έναν Αμερικανό ιεροκήρυκα, από αυτούς που ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια στη μετασοβιετική επικράτεια. Στο Χάρκοβο, το αρχηγείο της κομουνιστικής νεολαίας έχει μετατραπεί σε διαφημιστική εταιρεία, ενώ ένας ραδιοφωνικός σταθμός βάζει τη δυτική μουσική, με πρώτους και καλύτερους τους Depeche Mode, στα σπίτια των απλών ανθρώπων.
Μέσα σε αυτή την τρέλα, τρεις φίλοι, ένας αντισημίτης Εβραίος, ένας άτυχος επιχειρηματίας και ο άνεργος δεκαεννιάχρονος αφηγητής ψάχνουν παντού έναν παλιό φίλο τους για να του πουν ότι ο πατριός του αυτοκτόνησε. Οι ήρωες θα έρθουν αντιμέτωποι με την πραγματικότητά τους, υποφέροντας από τον πυρετό της επιβίωσης, καθώς μπλέκονται σε μια γκροτέσκα περιπέτεια, που ισορροπεί ανάμεσα στην τραγωδία και στη φάρσα.
Υπόψη του εργαζόμενου:
Πώς μπορείς να κατασκευάσεις μία βόμβα στο σπίτι χωρίς να σε αντιληφθεί το αντιλαϊκό καθεστώς.
Σύντροφε!
Για την κατασκευή της βόμβας θα πρέπει να συγκεντρώσεις τα συστατικά της. Τα συστατικά που είναι απαραίτητα για την κατασκευή της βόμβας μπορείς και πρέπει να τα αγοράσεις σε εμπορικά καταστήματα με είδη της λαϊκής οικονομίας ή να τα απαλλοτριώσεις από το αντιλαϊκό καθεστώς, χωρίς να τραβήξεις την προσοχή του. Θα χρειαστείς:
1. Χαρτί (μπορείς να το βρεις στα σημεία παράδοσης παλιών χαρτιών, στα ξυλουργικά εργοστάσια ή να το φτιάξεις μόνος σου· (βλέπε την επόμενη μπροσούρα της σειράς «Η βιβλιοθήκη του εργαζόμενου»).
2. Καρφιά (είναι κάτι μεγάλα μεταλλικά πράγματα).
3. Χοντρό καλώδιο (χοντρό, σύντροφε!).
4. Κόλλα (σύντροφε! χρησιμοποίησε την κόλλα σου προς όφελος!).
5. Γερές κλωστές (!).
6. Νιτρικό κάλιο (παραγωγή, εμπορικά καταστήματα ειδών λαϊκής οικονομίας, αντιλαϊκό καθεστώς).
7. Φιτίλι (;).
8. Μαγνήσιο (αντιλαϊκό καθεστώς, μόνο αντιλαϊκό καθεστώς).
9. Κάλυκας διαμετρήματος 12 (ελπίζουμε να έχεις).
10. Λάστιχο (απλώς λάστιχο).

"Ο λευκός ελέφαντας" της Αγνής Ιωάννου

Πώς θα ήταν η Αλίκη αν έμπλεκε με σκληρά ναρκωτικά στη Χώρα των Θαυμάτων; Πώς είναι η ζωή ενός κοριτσιού κανονικής ελληνικής οικογένειας όταν κυριεύεται από την ηρωίνη στα καλά καθούμενα ή στα όχι-πολύ-καλά καθούμενα; Πώς είναι να βουλιάζει το ίδιο κορίτσι στον πιο βαθύ εθισμό και πώς είναι να καταφέρνει στο τέλος να βγει στην επιφάνεια κλοτσώντας, δηλαδή να τα κόψει όλα μαχαίρι;
Το κορίτσι στη θέση της Αλίκης είναι αληθινό, η ιστορία του, που τρέχει σε αυτό το βιβλίο, είναι πιο αληθινή από την αλήθεια. Τρέχει κυριολεκτικά από καθωσπρέπει σπίτια σε καταγώγια, σε φοιτητικά υπόγεια, σε στενάχωρες συνθήκες, σχέσεις, έρωτες και φιλίες, με μια αισιοδοξία και την ανακουφιστική λύση στο τέλος, εκεί ακριβώς που περιμένεις ότι το έργο που διαβάζεις θα γίνει βαριά τραγωδία: Δεν πηγαίνουν όλα καλά πάντα στη ζωή, αλλά μερικές φορές πηγαίνουν. Μερικές φορές η ηρωίδα γλιτώνει, βγαίνει από το λούκι, στέκεται στα πόδια της.
Και αφηγείται με απλή γλώσσα τη συναρπαστική, τραγική, μερικές φορές αστεία, ζωηρή, λαχανιαστή, γοητευτική, αλλά κυρίως παν-αληθινή ιστορία της…
-Μανίνα Ζουμπουλάκη

"Μικρά τραύματα" της Dr. Meg Arroll

Ίσως δεν μπορείτε να καταλάβετε τι ακριβώς φταίει, αλλά ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά.
Δύσκολες οικογενειακές σχέσεις, τοξική θετικότητα, εργασιακό και γενικό στρες – αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα αυτού που η δρ Meg Arroll αποκαλεί μικρό τραύμα. Αυτά τα μικροσκοπικά τραύματα μπορούν σιγά σιγά να συσσωρευτούν μέσα μας και, αν τα αγνοήσουμε για καιρό, ενδεχομένως να εκδηλωθούν ως άγχος, τελειομανία, υπερφαγία, αϋπνία, διαλυμένες σχέσεις και μια σειρά από άλλα προβλήματα.
Το βιβλίο αυτό μας διδάσκει πώς να αναγνωρίζουμε και να αντιμετωπίζουμε προηγούμενες εμπειρίες, ώστε να ξεπεράσουμε τον μόνιμο πόνο και τις καταστροφικές συνέπειες, και να αρχίσουμε πραγματικά να ζούμε την πιο ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή που μας αξίζει.
H δρ Meg Arroll μας βοηθά να βρούμε ισορροπία και ευτυχία με έναν επαναστατικό οδηγό, παρουσιάζοντας την προσέγγισή της σε τρία βήματα:
Αντίληψη: Ανακαλύψτε τον μοναδικό σας συνδυασμό μικροσκοπικών τραυμάτων.
Αποδοχή: Δείτε πώς εμφανίζονται αυτά τα μικροσκοπικά τραύματα στη ζωή σας και ξεκινήστε να τα επεξεργάζεστε.
Δράση: Ξεκινήστε να εφαρμόζετε τα βήματα για να δημιουργήσετε ενεργά τη ζωή που επιθυμείτε.
Όσο μικρό κι αν είναι το τραύμα, το βιβλίο αυτό αποτελεί έναν πλήρη οδηγό για να κατανοήσουμε τον εαυτό μας και να αρχίσουμε να ζούμε την καθημερινότητά μας όπως μας αξίζει.
Ένα βιβλίο για την ψυχική υγεία, για τα μικρά καθημερινά τραύματα που συχνά θεωρούνται αμελητέα αλλά είναι χαραγματιές από τις οποίες διαφεύγει λίγο λίγο η ευτυχία μας. Σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, στις φιλικές και ερωτικές σχέσεις, στην εργασία, στην οικογένεια και στην κοινωνία, υπάρχουν στιγμές που μας τραυματίζουν, συναισθήματα που μας πονούν. Άντρες και γυναίκες, εξίσου, κρύβουν τη γνήσια αντίδρασή τους στις καθημερινές απορρίψεις, συγκρούσεις, στη μοναξιά, την ασθένεια και τις αναποδιές.
Αυτή η συσσώρευση μικρών «αμυχών» οδηγεί σε απώλεια ενέργειας, χαράς, δημιουργικότητας. Η προσέγγιση της συγγραφέα για την αντιμετώπιση του καθημερινού τραύματος είναι σοβαρή, απλή, καλά δομημένη: Αντίληψη, Αποδοχή, Δράση.

"Ο χάρτης του γονέα" της Dr. Shefali

Κάθε γονέας είναι ικανός να μεγαλώσει χαρούμενα, υγιή και συναισθηματικά προσγειωμένα παιδιά.
Παρ’ όλα αυτά, πολλοί από εμάς δοκιμαζόμαστε σε αυτό το ταξίδι. Από τις ταχέως μεταβαλλόμενες πραγματικότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έως τον φόβο που διαποτίζει τον πολιτισμό μας και τις προσδοκίες που επιβάλλονται ασυνείδητα, οι πιέσεις σε γονείς και παιδιά έχουν φτάσει σε μια κρίσιμη στιγμή. Το νιώθουμε εμείς, το νιώθουν και τα παιδιά μας. Υπάρχει όμως λύση.
Με εμπειρία πάνω από δύο δεκαετίες, η καταξιωμένη κλινική ψυχολόγος και μπεστ σέλερ συγγραφέας dr. Shefali προσφέρει μια πρακτική και πρωτοποριακή λύση διαπαιδαγώγησης, που βοηθά τους γονείς να χτίσουν μια ουσιαστική σχέση με τα παιδιά τους, απαλλαγμένη από τα τοξικά κληρονομικά πρότυπα.
Ο Χάρτης του γονέα είναι ένας ολοκληρωμένος, βήμα προς βήμα οδηγός για όλους τους γονείς. Η dr. Shefali με διαφωτιστικές ιστορίες από το ιατρείο της και με λεπτομερείς πρακτικές αντιμετώπισης αλλάζει όσα γνωρίζουμε για την ανατροφή των παιδιών. Ωθεί τους γονείς να δράσουν με εντελώς νέους τρόπους, χωρίς χειρισμούς και αυστηρό έλεγχο, ώστε να μεταμορφώσουν τη σχέση τους με τα παιδιά τους.

"Το θαύμα της αποτοξίνωσης" του M.D. Robert Morse

Το Θαύμα της αποτοξίνωσης σας δείχνει πώς να καθαρίσετε το σώμα σας από τα δηλητήρια που καταστρέφουν την υγεία σας και να ξεκινήσετε τη διαδικασία πλήρους κυτταρικής αναγέννησης με σκοπό την πραγματική θεραπεία.
Με 30 χρόνια κλινικής εμπειρίας και έχοντας θεραπεύσει χιλιάδες ανθρώπους, ο δρ Robert Morse αποκαλύπτει το απόλυτο θεραπευτικό του σύστημα.
Καλύπτει την αποτοξίνωση από το Α ως το Ω, εξηγώντας τις χρήσεις συγκεκριμένων ωμών τροφών και βοτάνων για τον καθαρισμό και τη θεραπεία κάθε οργάνου, συστήματος και μη ισορροπημένης κατάστασης στο σώμα.
Εξηγεί λεπτομερώς την άρρηκτη σύνδεση σώματος, νου και ψυχής για την επίτευξη της διά βίου υγείας, ενώ περιλαμβάνει δεκάδες εύχρηστες αναφορές: λίστες βοτάνων, φυτικές συνθέσεις, ιδιότητες τροφίμων, μέταλλα και άλατα, καθώς και συνταγές για ωμά τρόφιμα.
Αυτό το πλήρες βιβλίο θα σας οδηγήσει βήμα βήμα σε κάθε πτυχή της αποτοξίνωσης και θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να ανακτήσετε τη ζωτικότητά σας.

"Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας - No 6: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι Γίγαντες του Ουρανού" της Άννας Κοντολέων

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια!
Ο Νάνος ταξιδεύει στη Γαλλία για μια δουλειά της μητέρας του. Μαζί με τους δύο νέους φίλους του, τη λιγομίλητη Μιόβη και τον πολυλογά Ορέστη, επισκέπτονται το Κάστρο των Επισκόπων για να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με αρπακτικά πουλιά. Στο ίδιο κάστρο φυλασσόταν παλιά ο Θυρεός των Επισκόπων με τους πολύτιμους λίθους του που χάθηκαν μυστηριωδώς. Η παράσταση με τα αρπακτικά πουλιά είναι γεμάτη απρόσμενα γεγονότα που οδηγούν με ένα ασυνήθιστο τρενάκι στην καρδιά ενός πυκνού δάσους που κρύβει ένα μυστικό. Ένα μυστικό που θα τους βοηθήσει να λύσουν όχι ένα, αλλά δύο μυστήρια.
Γίνετε κι εσείς Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, εξερευνήστε τη Γαλλία και ζήστε μια συναρπαστική περιπέτεια!

"Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο" του Shel Silverstein

Το κομμάτι που λείπει καθόταν μοναχό του και περίμενε να περάσει κάποιος να το πάρει να κυλήσουν κάπου μαζί.
Όλα τα διαφορετικά που συναντάει το κομμάτι, οτιδήποτε ανακαλύπτει ενόσω παραμένει αβοήθητο, όλα αυτά και πολλά ακόμα σκιαγραφούνται με την απλότητα και την ευαισθησία της γραφής και της εικονογράφησης του Shel Silverstein.

"To κορίτσι και η γοργόνα" της Hollie Hughes

Το κορίτσι ζει στον φάρο με τη γιαγιά του ακούγοντας τις ιστορίες της. Μα έρχεται κάποτε ο καιρός και η γιαγιά αρχίζει να ξεχνάει. Προβληματισμένο το κορίτσι, σκέφτεται πώς μπορεί να βοηθήσει. Ώσπου βλέπει μια γοργόνα να βουτά από έναν βράχο στη θάλασσα…
Μια μαγευτική ιστορία για όλα τα παιδιά που ονειρεύονται έναν καλύτερο κόσμο…