Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Ύστερα από ένα απίθανο στοίχημα, ένα γκουρμέ σάντουιτς και μερικές αγκαλίτσες με ένα κατσικάκι που φορά πιτζάμες, τα πάντα στον κόσμο της Αλέξις Μοντγκόμερι ανατρέπονται. Η αιτία; Ο Ντάνιελ Γκραντ. Αδιανόητα κούκλος. Ξυλουργός. Δέκα χρόνια νεότερός της και η προσωποποίηση της χαλαρότητας. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή της σοφιστικέ κοσμοπολίτισσας Αλέξις. Κι όμως, η χημεία ανάμεσά τους –σε κάθε τομέα– είναι αδιαμφισβήτητη.
Ενώ οι πάμπλουτοι και παγκοσμίου φήμης χειρουργοί γονείς της Αλέξις απαιτούν από εκείνη να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, η ίδια δε θέλει τη δόξα και το γκλάμουρ. Της αρκεί να είναι μία απλή γιατρός στα Επείγοντα Περιστατικά. Και με κάθε λεπτό που περνάει με τον Ντάνιελ στη μικρή πόλη, ανακαλύπτει τι είναι πραγματικά σημαντικό για εκείνη. Όμως, αν επιτρέψει στη γνωριμία τους να εξελιχθεί σε κάτι παραπάνω, θα πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην οικογένειά της και να απαρνηθεί την ευκαιρία να βοηθήσει χιλιάδες ανθρώπους.
Είναι αδύνατον ο Ντάνιελ να γίνει κομμάτι του κόσμου της, αλλά δεν μπορεί να φανταστεί τη ζωή της χωρίς αυτόν. Πώς θα μπορέσει η Αλέξις να επιλέξει ανάμεσα στον κόσμο της και στον δικό του;
Διασκεδαστικό, φρέσκο και ρομαντικό, αυτό το σύγχρονο παραμύθι μάς υπενθυμίζει ότι όσα μας ενώνουν είναι πάντα περισσότερα από όσα μας χωρίζουν.

Προσωπική άποψη:
Διαβάζοντας κανείς την περίληψη του "Από άλλον κόσμο", το πιθανότερο είναι πως θα υποθέσει πως πρόκειται για ένα ακόμα ρομαντικό μυθιστόρημα, ίσως κάπως επιφανειακό, που το μοναδικό θέμα που πραγματεύεται είναι η κοινωνική, εντός κι εκτός εισαγωγικών, διαφορά ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές, που κόντρα σε όλα όσα τους χωρίζουν, εκείνοι έρχονται κοντά, ερωτεύονται και πρέπει να βρουν τρόπους να συνυπάρξουν οι δύο τόσο αντίθετοι κόσμοι τους αν θέλουν πραγματικά να είναι μαζί. Κι όμως, το μυθιστόρημα της Abby Jimenez είναι πολλά περισσότερα απ' αυτό και σίγουρα ένα βιβλίο που θα κατακτήσει την καρδιά και το μυαλό οποιουδήποτε επιλέξει να το διαβάζει.

Η Αλέξις Μοντγκόμερι, στα τριάντα εφτά της χρόνια, εργάζεται ως γιατρός στα Επείγοντα Περιστατικά, με τους γονείς της, διακεκριμένους χειρουργούς που ζουν μια ζωή δόξας και γκλαμουριάς, να θέλουν απεγνωσμένα να την πείσουν ν' ακολουθήσει κι αυτή το συγκεκριμένο μοντέλο ζωής. Ωστόσο, αυτή η πραγματικότητα βρίσκεται πολύ μακριά απ' αυτό που η ίδια θέλει για τον εαυτό της και δεν είναι σίγουρη τι πρέπει να κάνει και πιο μονοπάτι να διαλέξει. Όταν από ένα τυχαίο περιστατικό θα εισβάλει στη ζωή της ο Ντάνιελ, ο κατά δέκα χρόνια νεότερός της δήμαρχος μιας μικρής πόλης, θα αρχίσει να βλέπει τη ζωή και τα θέλω της πολύ πιο καθαρά, αρχίζοντας να συνειδητοποιεί ακόμα περισσότερο τι είναι η ευτυχία για εκείνη. Μπορούν, όμως, δύο τόσο διαφορετικοί κόσμοι να ταιριάξουν και δύο άνθρωποι που προέρχονται από αυτούς να πορευτούν μαζί κι αν ναι, με τι κόστος;

Η χημεία ανάμεσα στην Αλέξις και τον Ντάνιελ είναι υπέροχοι, όπως υπέροχοι είναι και οι ίδιοι ως χαρακτήρες. Και είναι πραγματικά σπάνιο να διαβάζουμε ένα ρομαντικό σύγχρονο μυθιστόρημα, όπου και οι δύο βασικοί χαρακτήρες είναι εξίσου συμπαθητικοί και αγαπητοί, ο καθένας για τους δικούς του ξεχωριστούς λόγους, χωρίς να μπορούμε να ξεχωρίσουμε κάποιον από αυτούς, γιατί τότε σίγουρα θα αδικούσαμε τον άλλον. Μπορεί να τους χωρίζουν πολλά, όμως αυτά που τους ενώνουν είναι περισσότερα, αποδεικνύοντας πως δεν χρειάζεται δύο άνθρωποι ούτε να βρίσκονται στην ίδια ηλικία, ούτε στην ίδια κατάσταση για να ταιριάξουν, αρκεί ο ένας να συμπληρώνει τον άλλον, να γεμίζει τα κενά της ψυχής του, να τον κάνει να νιώθει πως έχει μια θέση στον κόσμο του, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο, με μια ευρύτερη έννοια.

Όπως προανέφερα, αυτή η ιστορία είναι πολλά περισσότερα από ένα ρομάντζο και αυτό οφείλεται κυρίως στο τραυματικό παρελθόν της Αλέξις, στο οποίο η συγγραφέας δεν διστάζει να μας βυθίσει όσο περισσότερο γίνεται, αναδεικνύοντας όλη την πίκρα, το σκοτάδι και τη βία που κρύβεται μέσα του. Βία λεκτική, σωματική, συναισθηματική, τόσο από την οικογένειά της όσο και από τον πρώην σύντροφό της, που της έχει αφήσει πολλά τραύματα, που μπορεί να μην φαίνονται με γυμνό μάτι, αλλά που αυτό δεν αναιρεί την ύπαρξή τους. Η τόσο τραυματική εμπειρία της Αλέξις από το παρελθόν της, ήταν αναμφίβολα το πιο δύσκολο κομμάτι του βιβλίου, οδυνηρό στο να το διαβάζεις, μα αποτυπωμένο με τόσο ρεαλισμό συνάμα, που σε βάζει σε σκέψεις που ακόμα κι αν δεν θέλεις, στην πραγματικότητα οφείλεις να κάνεις, γιατί ακόμα κι αν δεν βρίσκεται εσύ ο ίδιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, κάποιος άλλος βρίσκεται, και ίσως περιμένει μόνο ν' απλώσεις το χέρι σου για να τον βοηθήσεις.

Η ιστορία της Αλέξις και του Ντάνιελ είναι από εκείνες που κάνουν τα συναισθήματά σου να εναλλάσσονται συνεχώς, όσο περισσότερο βυθίζεσαι στον μικρόκοσμό τους και ανακαλύπτεις μικρές και μεγάλες αλήθειες για τους ίδιους, τα θέλω, τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τα όνειρά τους, που ακόμα κι αν δεν διασταυρώνονται πάντα, σίγουρα πορεύονται παράλληλα, έτσι ώστε κάποια στιγμή να συναντηθούν. Άλλες φορές πιάνεις τον εαυτό σου να χασκογελά, άλλες να δακρύζει, άλλες φορές νιώθεις βαθιά ευτυχία και άλλες βαθιά λύπη, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή, και το να νιώθεις τόσο έντονα κι αληθινά όλα όσα διαβάζεις, όχι απλά παρακολουθώντας τα αλλά βιώνοντάς τα, είναι κάτι μαγικό που δεν σου συμβαίνει συχνά. Και ναι, όταν συμβαίνει, αξίζει, γιατί είναι οι στιγμές εκείνες που η καρδιά σου χτυπά πιο γρήγορα και στο τέλος μπορείς πράγματι να πιστέψεις στο "ζήσαν αυτοί καλά", όχι γιατί όλα είναι τέλεια, αλλά είναι τα ιδανικά για εκείνους.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Abby Jimenez
Μεταφραστής: Θεοδώρου Κλαίρη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-618-01-5543-3