Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

«Δεν ήθελα τη ζεστασιά – ήθελα τη φωτιά.»
Η δεκαεπτάχρονη Νόα Μόργκαν ζει μια ήσυχη, απλή ζωή με τη μητέρα της στο Τορόντο… ώσπου η μητέρα της γνωρίζει και παντρεύεται τον Γουίλιαμ Λάιστερ, έναν πλούσιο κι αινιγματικό δικηγόρο από την Καλιφόρνια. Η Νόα μετακομίζει στο Λος Άντζελες κι αφήνει πίσω την ομάδα της στο βόλεϊ, την καλύτερή της φίλη και το αγόρι της.
Καθώς ξεκινά μια νέα ζωή με ιδιωτικά σχολεία και πάρτι σε πισίνες, γνωρίζει τον νέο της αδερφό, τον Νίκολας, που είναι φοιτητής και φαινομενικά, ένα κακομαθημένο πλουσιόπαιδο. Η Νόα δεν έχει καμία όρεξη να τα πάει καλά μαζί του, και ιδιαίτερα αφού ανακαλύπτει τη μυστική πλευρά της ζωής του, η οποία περιλαμβάνει παρανόμους αγώνες αυτοκινήτων και πυγμαχίας. Συν το ότι η Νόα έχει και δικά της προβλήματα και δεν θέλει ο Νικ να ανακατευτεί σε αυτά. Ωστόσο, κανείς από τους δυο τους δεν υπολογίζει την ισχυρή έλξη που υπάρχει ανάμεσά τους, πράγμα που αρκεί για να φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή τους.
Μπορεί η αγάπη να νικήσει τη σκοτεινή πλευρά των δρόμων του Λος Άντζελες ή θα καταφέρει το σκοτάδι ανάμεσά στον Νικ και τη Νόα να τους καταπιεί;

Προσωπική άποψη:
"Το λάθος μου" της Mercedes Ron είναι ένα βιβλίο που με μια πρώτη ανάγνωση της περίληψή του φαντάζει αρκετά κλισέ και προβλέψιμο, καθώς φαίνεται ν' ακολουθεί το μοτίβο μιας χιλιειπωμένης ιστορίας που επιβεβαιώνει πως τα ετερώνυμα έλκονται και πως το "καλό" κορίτσι υποκύπτει εύκολα στη γοητεία του "κακού" αγοριού. Ένα τυπικό, δηλαδή, enemies to lovers μυθιστόρημα, που δεν πρέπει να περιμένεις και πολλά από αυτό. Σωστά; Ίσως, όχι ακριβώς, αφού στην πράξη αποδεικνύεται πως η ιστορία της Νόα και του Νίκολας έχει ορισμένα στοιχεία που την διαφοροποιούν από κάποιες άλλες του είδους της, έστω κι αν δεν είναι πάντοτε ωραία.

Η Νόα είναι ένα δεκαεπτάχρονο κορίτσι, του οποίου η μητέρα μόλις παντρεύτηκε έναν πολυεκατομμυριούχο που ζει με τον γιο του Νίκολας στο Λος Άντζελες, εκεί όπου οι δύο γυναίκες καλούνται να μετακομίσουν, με τη Νόα ν' αναγκάζεται ν' αφήσει πίσω τη ζωή της και όσα αγαπάει. Ο Νίκολας, εκτός από πανέμορφος, είναι ένας ανυπόφορος και κακομαθημένος χαρακτήρας, που ασχολείται με παράνομους αγώνες αυτοκινήτων και πυγμαχίας, πηγαίνει σε πάρτι γεμάτα ναρκωτικά και αλκοόλ, κάνει το ένα one night stand μετά το άλλο και γενικά αρνείται να αναλάβει την παραμικρή ευθύνη για τον εαυτό του και τη ζωή του. Η Νόα δεν θέλει να έχει καμία σχέση με τον κόσμο του και αρχικά ο ένας δεν μπορεί ν' αντέξει τον άλλον, όμως σύντομα θα συνειδητοποιήσουν πως η έλξη ανάμεσά τους είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσουν.

Ξεκινώντας να διαβάζεις τη συγκεκριμένη ιστορία είσαι βέβαιος πως η Νόα και ο Νίκολας θα καταλήξουν κάποια στιγμή μαζί. Ωστόσο, παρά τη γνώση αυτή, καταφέρνεις ν' απολαύσεις το "ταξίδι" τους μέχρι να φτάσουν ν' αποδεχθούν όλα όσα νιώθουν, με την Ron να χτίζει πολύ όμορφα την αύξηση της έντασης ανάμεσά τους, την οποία και απολαμβάνουμε κάθε στιγμή μέχρι και την κορύφωσή της. Η χημεία ανάμεσά τους, άλλωστε, είναι αδιαπραγμάτευτη και το να τους βλέπεις ν' αποδέχονται σταδιακά αυτό που τους συμβαίνει, μέχρι να φτάσουν να παραδοθούν απόλυτα σε αυτό, είναι άκρως ενδιαφέρον, όπως ενδιαφέρον είναι και ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τη σχέση τους από εκεί κι έπειτα, δηλαδή, χωρίς ταμπού κι ενοχές, μα και χωρίς να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους σκεπτόμενοι "τι θα πει ο κόσμος".

Η Νόα κρύβει καλά το δικό της μυστικό, ενώ ο Νίκολας, που φαίνεται να μην έχει τίποτα να κρύψει, περιβάλλεται από τα δικά του σκοτάδια, που ναι μεν αποτελούν red flags, αλλά που αφηγηματικά δεν παύουν να μας ενδιαφέρουν -γιατί, κακά τα ψέματα, οι περισσότεροι τείνουμε ν' αγαπάμε προβληματικούς χαρακτήρες, εντός κι εκτός εισαγωγικών, και να θέλουμε ν' αγκαλιάσουμε τα σκοτάδια τους. Οι δυο θεωρητικά δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση να είναι μαζί, όμως, τελικά, ίσως ο ένας να είναι η "θεραπεία" του άλλου, εκείνο το στοιχείο που θα τους απελευθερώσει απ' ό,τι τους κρατάει δέσμιους και τους βασανίζει. Ίσως πάλι, ο ένας να είναι η καταδίκη του άλλου, αν το σκοτάδι φανεί πιο δυνατό απ' το φως -γιατί όσο πιο δυνατό το φως, τόσο πιο δυνατή είναι και η σκιά του.

"Το λάθος μου" είναι ένα βιβλίο που αναδείχθηκε μέσω του Wattpad, γεγονός που δεν έχει πάντοτε θετικό πρόσημο, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, μπορούσε να μιλάμε για ένα βιβλίο που έχει καταφέρει επάξια να κερδίσει την αναγνώρισή του. Σίγουρα υπάρχουν αρκετά στοιχεία μέσα σε αυτό που "προκαλούν" τα φεμινιστικά μας ένστικτα, όμως, αν τα αφήσουμε λίγο παραπέρα και αναλύσουμε την ιστορία ως καθαρά μυθοπλαστική, τότε αντιλαμβανόμαστε πως τα στοιχεία αυτά εξυπηρετούν τον σκοπό τους, που δεν είναι άλλος από το χτίσιμο της έντασης της αφήγησης, που οδηγεί σε πολύ έντονα συναισθήματα όσο αυτή προχωρά κι εξελίσσεται, προσφέροντάς μας μια σειρά από ανατροπές που τα γιγαντώνουν όλα αυτά ακόμα περισσότερο, φέρνοντάς μας αντιμέτωπους με ένα δραματικό φινάλε που αναπόφευκτα μας κάνει να ζητάμε λίγο ακόμα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Mercedes Ron
Μεταφραστής: Κεφαλοπούλου Ζωγραφιά
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2024
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-5541-9