"Η κεφαλή του Τσάτσγουερθ" της Κωνσταντίνας Σωτηρίου

Έβρεξε πολύ ο Θεός φέτος και αν δεν έβρεχε πολύ δεν θα κατέβαιναν τα ποτάµια, δεν θα ποτίζονταν τα δέντρα, δεν θα φύτρωναν τα λουλούδια, δεν θα γεµίζανε τα πηγάδια, δεν θα πληµµύριζαν οι δρόµοι, δεν θα ξεχείλιζαν τα φρεάτια του µεταλλείου, δεν θα ανέβαιναν πάνω τα νερά, δεν θα κουβαλούσαν σκοινιά, ξύλα και σαπισµένες λαµαρίνες, δεν θα κουβαλούσαν παλιά ρούχα, δεν θα έφερναν στην επιφάνεια τούβλα και µπάζα, δεν θα έσπρωχνε πάνω το νερό πεθαµένες γάτες και σκοτωµένες γυναίκες…
Τον Απρίλιο του 2019, µετά από παρατεταµένες βροχές στην άνυδρη Κύπρο, ανακαλύπτεται το πτώµα µιας εργάτριας από τις Φιλιππίνες. Αρχίζει τότε ένα φρικτό κουβάρι να ξετυλίγεται, που θα οδηγήσει στα επτά θύµατα του πρώτου κατά συρροήν δολοφόνου της χώρας, πέντε µετανάστριες και δύο παιδιά. Οι σοροί θα βρεθούν σε διάφορες περιοχές, ανάµεσα στις οποίες και η Κόκκινη Λίµνη, ο κρατήρας του µεταλλείου της Κοκκινοπεζούλας, όπου στο παρελθόν άφησαν την τελευταία τους πνοή δεκάδες µεταλλωρύχοι χτυπηµένοι από πνευµονοκονίαση.
Μια γυναίκα, που έχασε νέα τον άντρα της στο φονικό µεταλλείο, αφηγείται σήµερα, µε αφορµή τη σταδιακή ανεύρεση των δολοφονηµένων γυναικών, τη δική της σκληρή ζωή. Δίπλα της ηχεί η αρχαία φωνή του τόπου, µύθοι και δοξασίες που ξεκινούν από τα οµηρικά έπη και καταλήγουν στην κεφαλή του Τσάτσγουερθ, ό,τι απέµεινε από ένα χάλκινο άγαλµα του Απόλλωνα, που στοιχειώνει τη ζωή και τα όνειρα των ανθρώπων ακόµη και τώρα.
Μια ιστορία ανάµεσα στο παρελθόν και στο µέλλον: οι Εγγλέζοι αποικιοκράτες, οι µετανάστες, ο Δράκος του Νερού, ένας τόπος που ανακαλύπτει συνεχώς, ζωντανά και πνιγµένα, µυστικά.

"Γράμματα στην Παναγία" του Κυριάκου Χαρίτου

“Αύριο αναχωρώ για την έρημο, μάνα.
Πρέπει να χάσω τον κόσμο ώστε να μπορώ να μιλάω εξ ονόματός του.
Πρέπει να θαφτώ στη σιωπή για να δικαιούμαι να έχω φωνή.
Θα γυρίσω όταν μπορέσω.”
Είκοσι έξι γράμματα χαμένα για αιώνες.
Ήρθαν στο φως πριν λίγα χρόνια, αν και η γνησιότητά τους αμφισβητήθηκε.
Καταγράφουν θραυσματικά την πορεία ενός ανθρώπου στον κόσμο.
Τις σκέψεις και όσα ένιωσε.
Χαρά, αγωνία, πίστη, αμφιβολία, κούραση, γαλήνη.
Πιο πολύ το θαύμα.
Την αγάπη.

"Η χώρα όνειρο" των Νικόλα Ακτύπη & Νίκου Κράψη

Ο Άρης Ανδρέου, ένας ανήσυχος φωτορεπόρτερ, βρίσκεται στο κρατητήριο μπλεγμένος στη δίνη μιας μυστηριώδους ιστορίας. Προσπαθώντας να αντικρούσει τις κατηγορίες που τον βαρύνουν, θα ξετυλίξει ένα μπερδεμένο κουβάρι αναμνήσεων. Θραύσματα εικόνων ξεπηδούν μπροστά του, καθώς επιστρέφει πίσω στον χρόνο αναζητώντας απαντήσεις. Από την κοσμική Αθήνα του 2007, των λαμπερών πάρτι και των lifestyle περιοδικών, στα χρόνια των μνημονίων και της πανδημίας, από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης στον εθιστικό κόσμο της εικονικής πραγματικότητας. Μεγαλοεκδότες και μοντέλα, γιατροί και δικηγόροι, ανομολόγητοι έρωτες και προσωπικές τραγωδίες, βεβαιότητες και ψευδαισθήσεις συνθέτουν τον δικότου μικρόκοσμο ζωής και ονείρου.
Η «Χώρα όνειρο» ξεκίνησε σαν ιδέα το 2018 και χρειάστηκε να περάσει από χίλια κύματα για να πάρει τη μορφή του βιβλίου που κρατάτε τώρα στα χέρια σας. Αυτή είναι η πρώτη και ίσως η μοναδική ιστορία που σκάρωσαν μαζί οι δύο Νικολάδες.

"Άγγελοι και σκακιστές: Ο Μπόρχες, ο Χάιζενμπεργκ, ο Καντ και η θεμελιώδης φύση της πραγματικότητα" του William Egginton

Ένας ποιητής, ένας φυσικός και ένας φιλόσοφος εξερεύνησαν τα μεγαλύτερα αινίγματα του σύμπαντος –τη φύση της ελεύθερης βούλησης, την παράξενη υφή της πραγματικότητας, τα αληθινά όρια του νου– και αποκάλυψαν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, μια διαφωτιστική, πανανθρώπινη υπαρξιακή αλήθεια.
Ο νεαρός Αργεντίνος ποιητής Χόρχε Λουίς Μπόρχες ήταν τρελά ερωτευμένος και ο ξαφνικός χωρισμός του τον έκανε να καταρρεύσει στην κυριολεξία. Όμως αυτή ακριβώς η κατάρρευση ήταν που τον έκανε επίσης να συνειδητοποιήσει μια αδιάσειστη αλήθεια, ότι ο έρωτας είναι άρρηκτα συνυφασμένος με την απώλεια.
Ο Γερμανός φυσικός Βέρνερ Χάιζενμπεργκ έδινε μάχη με το επιστημονικό κατεστημένο για την έννοια του παραλογισμού στον κβαντικό κόσμο όταν βίωσε τη δική του επιφοίτηση: μια πλήρης και απόλυτα ορθή περιγραφή της πραγματικότητας είναι εντελώς ανέφικτη.
Ο Πρώσος φιλόσοφος Ιμμάνουελ Καντ διερεύνησε διεξοδικά τις αξιωματικές παραδοχές του λογικού νου και μετουσίωσε τον ίλιγγο των συμπερασμάτων του στο επιστέγασμα ενός μεγαλειώδους φιλοσοφικού συστήματος, στην ιδέα ότι ο ανθρώπινος νους έχει θεμελιώδη όρια και ότι χάρη σε αυτά μεγαλουργούμε, αλλά και σφάλλουμε.
Το έργο του Μπόρχες, του Χάιζενμπεργκ και του Καντ, μέσα από τη λογοτεχνία, την επιστήμη και τη φιλοσοφία αντίστοιχα, συγκλίνει γύρω από αυτή την κοινή, υποβλητική και ανησυχαστική αλήθεια: ότι υπάρχει ένα αγεφύρωτο χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα «εκεί έξω» και στην πραγματικότητα όπως τη βιώνουμε. Από αυτή τη βαθιά αλήθεια εκπηγάζει μια πληθώρα κομβικών ιδεών: έννοιες όπως ο εαυτός, η ελεύθερη βούληση και ο σκοπός της ανθρώπινης ζωής, οι αρχές της ηθικής, της αισθητικής και της λογικής, οι απαρχές και η φύση του ίδιου του σύμπαντος.
Το βιβλίο αυτό, μελετώντας συνδυαστικά τη ζωή και το έργο αυτών των τριών μεγάλων πνευμάτων, αναδεικνύει ξανά και ξανά πως τα υπαρξιακά μας ερωτήματα, τα μεγάλα μυστήρια γύρω από τη θέση του ανθρώπου σε αυτόν τον κόσμο, θα πλανώνται μάλλον αναπάντητα για πάντα πάνω από την ανθρωπότητα, όχι ως απειλή, αλλά ως υπενθύμιση της ταπεινότητας της ανθρώπινης φύσης.

"Άιβι και Μπιν (βιβλίο 1)" της Annie Barrows

Γνωρίστε τις Άιβι και Μπιν, δυο φίλες που δεν ήταν φτιαγμένες για να συμπαθούν η μία την άλλη.
Όταν η Άιβι και η Μπιν αντίκρισαν για πρώτη φορά η μια την άλλη, ήταν σίγουρες πως δε θα γίνονταν ποτέ φίλες. Όταν όμως η Μπιν κάνει μια φάρσα στην αδερφή της και πρέπει –πολύ γρήγορα– να κρυφτεί, η Άιβι έρχεται να τη σώσει, μαζί με το μαγικό της ραβδί, τις μπογιές της για το πρόσωπο κι έναν κουβά με σκουλήκια.
Θα έχουν μπλεξίματα; Ίσως. Θα το διασκεδάσουν; Σίγουρα!

"Άιβι και Μπιν. Το φάντασμα που έπρεπε να φύγει (βιβλίο 2)" της Annie Barrows

Γνωρίστε τις Άιβι και Μπιν, δυο φίλες που δεν ήταν φτιαγμένες για να συμπαθούν η μία την άλλη.
Στην τουαλέτα του σχολείου του Έμερσον υπάρχει ένα φάντασμα. Η Άιβι και η Μπιν βλέπουν το αέρινο σχήμα του και τα αστραφτερά του μάτια. Το ακούν να κλαψουρίζει. Είναι ό,τι καλύτερο τους έχει συμβεί στο σχολείο! Τότε όμως, το μαθαίνουν οι δασκάλες. Η Άιβι και η Μπιν πρέπει τώρα να βρουν τρόπο να διώξουν το φάντασμα απ’ την τουαλέτα.
Θα τα καταφέρουν; Ίσως. Θα το διασκεδάσουν; Σίγουρα!

"Άιβι και Μπιν. Το ρεκόρ των απολιθωμάτων (βιβλίο 3)" της Annie Barrows

Γνωρίστε τις Άιβι και Μπιν, δυο φίλες που δεν ήταν φτιαγμένες για να συμπαθούν η μία την άλλη.
Η Μπιν βαριέται, βαριέται απίστευτα. Τότε όμως, η δασκάλα της της δίνει ένα βιβλίο για τα παγκόσμια ρεκόρ και η Μπιν μαθαίνει για τα πιο μεγάλα, τα πιο μικρά και τα πιο παράξενα κατορθώματα του κόσμου. Σύντομα, όλα τα δευτεράκια της τάξης έχουν καταληφθεί από τον πυρετό των παγκόσμιων ρεκόρ. Ποιος θα κάνει τις περισσότερες ρόδες; Γίνεται να θρυμματίσεις ένα ποτήρι τσιρίζοντας; Η Άιβι και η Μπιν καταστρώνουν το δικό τους σχέδιο για να σπάσουν ένα ρεκόρ. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει χώμα, απολιθώματα, κολλητική ταινία και –όπως πάντα– άφθονο γέλιο!

"Η Μαρί Κιουρί και οι κόρες της. Μια ιστορία για τη δύναμη, την επιστήμη και την αδελφοσύνη" της Imogen Greenberg

Φαντάσου να σου έλεγε κάποιος ότι το όνειρό σου δε θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Τι θα έκανες; Έλα να γνωρίσεις τη Μαρί Κιουρί. Ήταν ντροπαλή και συνεσταλμένη και ζούσε σε μια εποχή όπου πολύ λίγες γυναίκες μπορούσαν να πάνε στο πανεπιστήμιο, και ακόμα λιγότερες να γίνουν επιστήμονες. Αλλά η Μαρί ποτέ δε σταμάτησε στα εμπόδια. Ακολούθησε το πάθος της και έκανε ανακαλύψεις που άλλαξαν τον κόσμο. Στο πλευρό της είχε τις δύο πολύ διαφορετικές αλλά εξίσου προικισμένες κόρες της, την Ιρέν και την Εβ, που ήταν κι αυτές σαν τη μητέρα τους. Ποτέ δε θα τα παρατούσαν μόνο και μόνο επειδή ήταν γυναίκες.
Αυτή εδώ είναι η ιστορία τους.
Ακολούθησε τις τρεις γενναίες γυναίκες στα βραβεία και την αναγνώριση που κέρδισαν, στις τραγωδίες που ξεπέρασαν, στις ζωές που έσωσαν κατά τη διάρκεια δύο παγκόσμιων πολέμων, στα ταξίδια τους ανά τον κόσμο και στο παντοτινό αποτύπωμα που άφησαν στην ιστορία της επιστήμης.
Ο θρίαμβος της γυναικείας χειραφέτησης αναδεικνύεται μέσα από τη συναρπαστική αυτή ιστορία για τη δύναμη, την επιστήμη και την αδελφοσύνη. Γράφτηκε και εικονογραφήθηκε από δύο υπέροχες αδερφές, την Ίμοτζεν και την Ίζαμπελ Γκρίνμπεργκ.