Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο 'Αγγελος Ρασμάνης είναι ο πιο διάσημος σχεδιαστής μόδας τα τελευταία τριάντα χρόνια.
Η Ζανίν είναι ένα φτωχοκόριτσο που κερδίζοντας τον πρώτο τίτλο ομορφιάς βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αναπάντεχης δόξας, που τη συνεπαίρνει και την κάνει τηλεοπτικό αστέρι πρώτου μεγέθους.
Ο Αργύρης, εραστής του σχεδιαστή, από το φτωχικό του στο Πέραμα γνωρίζει τα πλούτη χάρη στη γνωριμία αυτή.
Στα παρασκήνια του κόσμου της μόδας και της τηλεόρασης ένας έρωτας ανθίζει, μια μάνα κρύβεται γιατί κάποιος ντρέπεται για την ύπαρξή της, μια προδοσία, ένας κατήφορος, ένα βαλς από πορσελάνινα άστρα...

Προσωπική άποψη:
Έχοντας ήδη διαβάσει το "Όταν το χιόνι χόρεψε με τη φωτιά" προ μηνών ήμουν σίγουρη πως δεν θα απογοητευόμουνα για μια ακόμα φορά από τη Χρύσα Δημουλίδου. Η γραφή της, απλή, κατανοητή, άμεση, ικανή να σε αγγίξει αμέσως στα πιο ευαίσθητα σημεία σου. Ένα βιβλίο που ασχολείται με τους ανομολόγητους έρωτες, τα πάθη, την προδοσία, τη φιλία, τα μυστικά και την ψεύτικη ομορφιά ενός κόσμου ο οποίος κρύβεται πίσω απ' τα φλας και τους τηλεοπτικούς φακούς. Ενός κόσμου, όπου ήθος, αξιοπρέπεια, τιμή κι αισθήματα θυσιάζονται στο βωμό της δόξας, του χρήματος και πάνω απ' όλα της ματαιοδοξίας.

Μαζί με τους ήρωες θα βιώσετε πόσο καταστροφικά είναι όχι μόνο τα θέλω, αλλά και τα πρέπει και τα μη, που επιβάλλουν οι άνθρωποι κι η κοινωνία στις ζωές μας. Άτομα τα οποία ίσως δεν καταφέρει ποτέ κανένας μας να τα φτάσει σε βρωμιά. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού, βλέπουμε μια άλλη όψη του φανταχτερού νομίσματος ενός τμήματος της κοινωνίας που μοιάζει καλύτερο από το υπόλοιπο ενώ σαφέστατα, κάτι τέτοιο όχι απλά δεν ισχύει αλλά, δεν θα είχε καν ποτέ τα προσόντα για να ισχύσει.
Οι ήρωες αρχικά είναι κυριευμένοι από τα προσωπικά πάθη και θέλω τους. Μοιάζουν αχόρταγοι και αδίστακτοι, μη ικανοί να ικανοποιήσουν τα γούστα ακόμα και όταν όλα τους έχουν προσφερθεί απλόχερα. Δεν τους ενδιαφέρει ο τρόπος αλλά, το να αποκτήσουν όλα όσα επιθυμούν έστω κι αν στην πραγματικότητα δεν τα χρειάζονται. Εκεί ακριβώς είναι που τα φανταχτερά φώτα γύρω τους αρχίζουν να θαμπώνουν, να χάνουν την λάμψη τους και όλη αυτή η ματαιοδοξία να φαντάζει όλο και πιο φτηνή, όλο και πιο άχρηστη, όλο και πιο θλιβερή.

Διαβάζοντάς το, θα συνειδητοποιήσετε ότι όχι μόνο όλα αυτά ισχύουν και συμβαίνουν καθημερινά γύρω μας, αλλά ότι τα έχετε βιώσει -με λίγο ίσως διαφορετικό τρόπο-, ότι βρεθεί ανάμεσα σε πορσελάνινα άστρα έτοιμα να σπάσουνε και να γίνουνε κομμάτια. Ένα βιβλίο για όλες τις αισθήσεις που θα το συνέστηνα άφοβα. Ένα βιβλίο του οποίου η γραφή είναι απλή, κατανοητή και όμορφη, τόσο ώστε να μπορεί να γίνει αντιληπτή η πρόθεσή του και να ψυχαγωγήσει.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δημουλίδου Χρύσα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 1999
Αρ. σελίδων: 282
ISBN: 960-14-0131-8