Στην παγκόσμια μουσική βιομηχανία υπήρχε πάντα ένα θεμελιώδες ερώτημα. Τί είναι αυτό που μετατρέπει ένα μουσικό συγκρότημα σε σύγχρονο θρύλο; Την απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα μας έδωσαν οι Metallica την Τρίτη το βράδυ στο Terra Vibe.
Οι Metallica εδώ και χρόνια έχουν ξεφύγει από την κατηγορία του metal group κι έχουν αποκτήσει τόσο φανατικούς θαυμαστές, όσο και φανατικούς επικριτές. Ένα σύγχρονο μουσικό μεγαθήριο απ’ το Λος Άντζελες που σε κάθε του εμφάνιση δε μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ’ την αρχή.
Κατά τις 15:30μ.μ. οι πόρτες άνοιξαν για να φιλοξενήσουν, στην τελευταία μέρα του Rockwave Festival, το πολυπληθές μεταλλικό κοινό.

Κατά τις 17:30μ.μ. βγήκαν οι Dirt Spawn Disease που προσπάθησαν να «ζεστάνουν» τον κόσμο που είχε μπει ήδη μέσα. Αρκετά καλοί, με πολύ δύναμη και τσαμπουκά αλλά δυστυχώς δεν είχαν και πολλά να προσφέρουν, πόσο μάλλον κάτω από τον ακόμα ζεστό ήλιο.

Ακολούθησαν οι My Dying Bride, μια doom metal band, με αρκετό κοινό στην Ελλάδα, οι οποίοι έπαιξαν περίπου μια ώρα. Με αρκετά καλό ήχο κι ακόμα καλύτερη σκηνική παρουσία (την παράσταση βέβαια έκλεψε η Lena Abé η μπασίστρια της μπάντας) κατάφεραν να ξεσηκώσουν έστω και λίγο ένα κοινό που οποίον κι αν του έφερνες θα ήταν λίγος μπροστά σε αυτόν που περίμενε.

Όταν ο ήλιος άρχισε να δύει, 4 τυπάδες εμφανίστηκαν πάνω στην σκηνή, ονόματι Mastodon. Κάποιοι ίσως να τους είχαν ξαναδεί, αφού ξαναεμφανίστηκαν ως support στους Tool στις 16 Δεκεμβρίου. Ιδιοφυής, ιδιαίτερα τεχνικός, αλλά και σκληρός ο ήχος τους, δεν ήταν ότι πιο εύκολο για τους περισσότερους θεατές. Παρ’ όλα ταύτα το set list των Mastodon διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, κατάφερε να ψιλοκερδίσει ακόμα κι αυτούς που δεν είχαν ακούσει ποτέ ξανά το όνομά τους.

Στην συνεχεία τα φωτά κλείνουν και η αγωνιά κορυφώνετε. Καμιά 15αρια άτομα τρέχουν πάνω κάτω στην σκηνή κι αρχίζουν τα sound check, την τοποθέτηση 6 μικρόφωνων και να βγάζουν από την κρυψώνα τους τα drums. Κι εκεί εμφανίζεται το logo Sick Of The Studio ’07.

Κατά τις 21.00μ.μ. ακούγεται το τραγούδι των AC/DC "Its A Long Way To The Top If Ya Wanna Rock And Roll" και στη συνέχεια το πασίγνωστο κομμάτι του Ennio Morricone “The Ecstasy of Gold” συνοδευμένο από το video της ταινίας “The Good, The Bad And The Ugly”.

Κι εκεί ήταν που εμφανίστηκαν οι Metallica κι η τρίτη τους επίσκεψη στην Ελλάδα ήταν γεγονός. Πρώτο κομμάτι “Creeping Death” και όλοι ξεσηκώνονται. Μπορεί το Terra Vibe ν’ αποδείχτηκε μικρό για να φιλοξενήσει ένα τέτοιο live, μπορεί ο ήχος όλες τις στιγμές να μην ήταν ο καλύτερος ή τόσο δυνατός όσο θα επιθυμούσαμε, αλλά όλα αυτά είναι πταίσματα μπροστά σ’ αυτό που ακολούθησε.

Οι Metallica γι’ ακόμα μια φορά, απέδειξαν ότι είναι το καλύτερο live group του πλανήτη. Το set τους ήταν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Πλην 3 τραγουδιών, όλα τα υπόλοιπα ήταν από την πρώτη χρυσή τους περίοδο, δηλαδή μέχρι και το “Black Album”. Κατά τη διάρκεια όπου το συγκρότημα έπαιξε τα τραγούδια απ’ το “Master of Puppets”, το Terra Vibe κόντεψε να καεί. Επιπλέον ερμήνευσαν πολλά τραγούδια από τον πλέον προσωπικό και σκοτεινό τους δίσκο το “…And Justice for All”.
Ο Kirk Hammett έδειχνε σε δαιμονιώδη φόρμα, εκτελώντας το ένα σόλο μετά το άλλο, ενώ με το “One” ο Lars Ulrich έκλεψε την παράσταση.

25000 νόμιμοι θεατές οι οποίοι χρυσοπλήρωσαν το εισιτήριο (60,00€-100,00€ αλλά χαλάλι) και περίπου 10000 οι οποίοι μπήκανε τσάμπα, δεν έκατσαν λεπτό, δεν σταμάτησαν στιγμή να τραγουδάνε κι επί δυόμισι ώρες έδειξαν με το παραπάνω ότι το ευχαριστήθηκαν και πάνω απ’ όλα έδειξαν τι σημαίνει να είσαι Έλληνας και να ευχαριστιέσαι και να ζεις την κάθε στιγμή στο έπακρο.

Στα αρνητικά της βραδιάς θα πρέπει να αναφέρω την σκόνη, την κλασσική ανοργανωσιά που μας χαρακτηρίζει όσον αφορά τα λεωφορεία, τους σεκιουριτάδες οι οποίοι είχαν απλά διακοσμητικό ρόλο, τους ταρίφες οι οποίοι βρήκαν ευκαιρία να πιάσουν κώλους και την τρελή κίνηση την οποία βρήκε ο κόσμος στο φευγιό του. Βέβαια, όλα αυτά, έρχονται να τ’ απαλείψουν το κοινό, το οποίο ήταν πραγματικά υπέροχο και πάνω απ’ όλα... οι Metallica.

Οι Metallica κέρδισαν, για ακόμα μια φορά το ελληνικό κοινό, το οποίο όμως, όπως ακούστηκε από τα χείλη των ίδιων, κέρδισε και τους Metallica, χαρακτηρίζοντάς το ως το πιο θερμό στην Ευρώπη και δίνοντας υπόσχεση ανανέωσης για την επόμενή τους συναυλία στην χώρα μας.

Μια ιδέα για το τι ακριβώς έγινε μπορείτε να πάρετε από τα άφθονα βίντεο της συναυλίας, τα οποία θα βρείτε στο http://www.youtube.com/