Σε μία τελετή που έλαβε χώρα το Σάββατο 07/07 στη Λισσαβόνα, με παρουσιάστρια την Αμερικανίδα ηθοποιό Hillary Swank ανακοινώθηκαν τα Νέα 7 Θαύματα του Κόσμου τα οποία κι είναι:
1. Το Σινικό Τείχος στην Κίνα.
2. Η Πέτρα στην Ιορδανία.
3. Το Άγαλμα του Χριστού του Λυτρωτή στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.
4. Το Μάτσου Πίτσου στο Περού.
5. Η Τσίτσεν Ίτζα στο Γιουκατάν.
6. Το Κολοσσαίο στη Ρώμη.
7. Το Ταζ Μαχάλ στην Άγκρα.
Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο, είχε τεθεί εκτός συναγωνισμού, αν κι ήταν μέσα στις 21 υποψηφιότητες, κι η είναι η μόνη κατασκευή από τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου που διατηρούν το χαρακτηρισμό του θαύματος, παράλληλα με τα εφτά του σύγχρονου κόσμου, καθώς είναι το μόνο το οποίο έχει διατηρηθεί κι υπάρχει μέχρι σήμερα.
Την ψηφοφορία, η οποία είχε κυρίως διαδικτυακή μορφή, αλλά έγινε και μέσω κινητών τηλεφώνων, διενήργησε μη κερδοσκοπική οργάνωση στην οποία και συμμετείχαν πάνω από 90 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ωστόσο, η Unesco, έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να κρατήσει αποστάσεις από τη ψηφοφορία, με την αιτιολογία ότι αντανακλά μόνο τις απόψεις όσων ψηφίζουν. Και καλά κάνει... Γιατί ο κάθε άσχετος πήγε και ψήφισε χωρίς να ξέρει τι του γίνεται. Με εθνικιστικά κριτήρια και καθώς η ψηφοφορία ήταν ανοιχτή προς όλους, λογικό κι αναμενόμενο ήταν η κατανομή των ψήφων αυτών να γίνει εν μέρη πληθυσμιακά. Δεν αντιλέγω... Έπρεπε να αναγνωριστούν και τα επιτεύγματα των χωρών εκτός Ευρώπης. Αλλά όταν η Unesco περιλαμβάνει στον κατάλογο των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς 851 τοποθεσίες κι ο αριθμός αυτός συνεχώς ανανεώνεται, πως ο κύριος παπάρας που διοργάνωσε το όλο πανηγύρι, ξεχώρισε τα 21 απ’ αυτά ώστε να τα βάλει στη διαδικασία της ψηφοφορίας;
Αλλά ο κόσμος έτσι ήταν μια ζωή... Ηλίθιος κι ανίδεος! Γιατί ανάθεμα κι αν ξέρει ο κάθε ασχετίδης που ψήφισε, τι ακριβώς είναι, που ακριβώς είναι και τι ακριβώς συμβολίζει το κάθε ένα, τόσο απ’ αυτά που τελικά αναδείχτηκαν “νικητές”, όσο και τα υπόλοιπα. Προς θεού... Δε λέω ότι δεν ξέρει κανένας, αλλά σίγουρα δεν ξέρουν οι περισσότεροι!
Και σ’ αυτό το σημείο, ας αναφέρω και τους “χαμένους” υποψήφιους. Όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να δείτε ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν σαφώς καλύτερες:
1. Η Ακρόπολη στην Αθήνα.
2. Το Παλάτι της Αλάμπρα στην Γρανάδα.
3. Ο Ναός του Ανγκόρ στην Καμπότζη.
4. Τα Αγάλματα στα νησιά του Πάσχα στη Χιλή.
5. Ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι.
6. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.
7. Ο Ναός Κιομίζου στο Κιότο.
8. Το Κρεμλίνο στη Μόσχα.
9. Το Κάστρο Νοϊσβανστάιν στο Φούσεν.
10. Το Άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη.
11. Το Στόουνχεντζ στο Αμεσμπέρι.
12. Η Όπερα του Σίδνει.
13. Το Τιμπουκτού στο Μάλι.
Πολλοί θα σκεφτείτε ότι με πείραξε το γεγονός ότι η Ακρόπολη δεν ήταν μέσα στα 7. Και καλά θα κάνετε! Όχι από εθνικιστικής ή πατριωτικής άποψης... Αλλά από σημασιολογικής! Γιατί αν το δει κανείς έτσι, τότε έπρεπε σίγουρα να είναι. Όπως και κάποια άλλα, όπως το Στόουνχεντζ. Αλλά απ’ την άλλη, καλά μας κάνανε! Όταν οι τουρίστες έρχονται από κάθε γωνιά του πλανήτη εν μέσω θερινής περιόδου και τα κωλόπαιδα οι δημόσιοι υπαλληλίσκοι την έχουν κλειστή για λόγους απεργίας, καλά μας κάνουν και μας κράζουν κι όχι μόνο όπως αποδείχτηκε.
Και μιας κι αναφέραμε τα 7 Σύγχρονα Θαύματα του Κόσμου, νομίζω ότι επιβάλλεται να θυμηθούμε και ποια είναι τα 7 Αρχαία Θαύματα του Κόσμου , τα οποία επέλεξε ο Αντίπαρος από τη Σιδώνα δύο αιώνες πριν τη γέννηση του Χριστού και με μερικές αλλαγές έφτασε μέχρι τις μέρες μας:
1. Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας.
2. Ο Ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο.
3. Το Άγαλμα του Δία στην Ολυμπία.
4. Ο Κολοσσός της Ρόδου.
5. Οι Κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας.
6. Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού.
7. Η Πυραμίδα του Χέοπα στη Γκίζα.
Το μόνο καλό της υπόθεσης; Ότι όταν θα εκλεγούν τα πιο σύγχρονα θαύματα του κόσμου, δεν θα είμαστε εν ζωή για να δούμε κι άλλες ηλιθιότητες.
2 Σχόλια:
ΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΟΛΟΙ; ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ.ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ!!!
Taj Mahal και ξερό ψωμί :DDD
Δημοσίευση σχολίου