O Heathcliff Andrew Ledger γεννήθηκε στις 04 Απριλίου του 1979 στο Perth της Δυτικής Αυστραλίας. Στα 16 του εγκατέλειψε το σχολείο για ν’ ακολουθήσει κινηματογραφική καριέρα μαζί με τη φιλενάδα του Jenna Sorrell.

Από το 1992 έλαβε μέρος σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές μέχρι το 1997 όπου ήρθε ο πρώτος του κινηματογραφικός ρόλος. Από τότε η καριέρα του ήταν όλο και πιο ανοδική, με πληθώρα υποψηφιοτήτων στις μεγαλύτερες βραβεύσεις ταινιών παγκοσμίως.

Από το 2002 μέχρι το 2004 διατηρούσε δεσμό με τη Naomi Watts με την οποία γνωρίστηκαν στα γυρίσματα του Ned Kelly. Όπως φαίνεται το είχε παράδοση και το 2005, στα γυρίσματα του Brokeback Mountain γνωρίστηκε κι ερωτεύτηκε με την κινηματογραφική του τότε σύζυγο, Michelle Williams. Αρραβωνιάστηκαν και στις 28 Οκτωβρίου 2005 απέκτησαν μια κόρη, τη Matilda Rose και μόλις πέρσι, λόγω των υπερβολικά φορτωμένων ωραρίων τους ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους.

Στις 22 Ιανουαρίου 2008, ο Ledger βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του από τη σπιτονοικοκυρά του και μια θεραπεύτρια μασάζ με την οποία είχε ραντεβού. Οι αστυνομικοί κατά την έρευνά τους στο χώρο βρήκαν στο κομοδίνο του ένα κουτί με υπνωτικά χάπια τα οποία ωστόσο συνόδευε ιατρική συνταγή με την αιτιολογία της κατάθλιψης. Κατά τα λεγόμενά τους δεν υπάρχουν φανερά τουλάχιστον σημάδια αυτοκτονίας.

Τώρα το τι ακριβώς έγινε μάλλον δεν θα το μάθουμε ποτέ. Τα επίσημα αποτελέσματα της νεκροψίας θ’ ανακοινωθούν σήμερα έπειτα από τη χθεσινή ιατροδικαστική έρευνα. Αλλά ότι και να ειπωθεί θα είναι απλά μαλακίες όπως είπε κι ο φίλος d1af από το blog του οποίου και πληροφορήθηκα το δυσάρεστο περιστατικό. Η ουσία είναι ότι χάθηκε ένας νέος και πολύ ταλαντούχος ηθοποιός (ειδικά η ερμηνεία του στο “Brokeback Mountain” ήταν συγκλονιστική). Κι είναι πραγματικά κρίμα! Ο ρόλος του εθισμένου στην ηρωίνη ποιητή στην ταινία “Candy” μοιάζει τώρα ειρωνικά προφητικός.

Ήταν πάντα πολύ προσεκτικός κι επιλεκτικός στις κινηματογραφικές επιλογές. Είχε ξεκινήσει γυρίσματα για τις ταινίες “Tree Of Life” και “The Imaginarium Of Doctor Parnassus” τα οποία όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Η τελευταία του εμφάνιση στη μεγάλη οθόνη θα γίνει σε λίγο καιρό με την πρεμιέρα του “The Dark Knight” sequel του “Batman Begins” στο ρόλο του Joker. Αυτός όμως δεν θα είναι εκεί. Ο θεός ας αναπαύσει την ψυχή του κι ας του ευχηθούμε καλό ταξίδι.

Φιλμογραφία:
1997: Paws / Blackrock
1999: 10 Things I Hate About You / Two Hands
2000: The Patriot
2001: Monster’s Ball / A Knight’s Tale
2002: The Four Feathers
2003: The Order / Ned Kelly
2005: Casanova / Brokeback Mountain / The Brothers Grimm / Lords Of Dogtown
2006: Candy
2007: I’m Not There
2008: The Dark Knight

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:
http://en.wikipedia.org/wiki/Heath_Ledger