Συνοπτική περίληψη του έργου:
Τρεις καλλίφωνοι σκίουροι, εισβάλλουν κρυφά στο σπίτι του μουσικού David, ο οποίος εκείνη την περίοδο πασχίζει να κερδίσει την προσοχή του παραγωγού του Ian.
Παρά την αρχική του έκπληξη, τελικά τα υιοθετεί και φτιάχνει μαζί τους τραγούδια που θα ενθουσιάσουν τελικά τον Ian ο οποίος όμως θέλει όλη την δόξα για εκείνον.

Προσωπική άποψη:
Για να αποφασίσει κάποιος αν θέλει να δει ή όχι μια ταινία, συνυπολογίζει αρκετούς παράγοντες. Εταιρεία παραγωγής, σκηνοθέτη, υπόθεση, ηθοποιούς. Όταν λοιπόν αντιλαμβάνεσαι ότι η ταινία την οποία σκέφτεσαι να δεις έχει κωμική υπόθεση, πρωταγωνιστή τον Jason Lee και συμπρωταγωνιστές του ένα τσούρμο σκιουράκια που όχι απλά μιλάνε, τραγουδάνε και χορεύουν, ποια είναι η αντίδρασή σου; Φυσικά το να μορφάσεις αρχικά και εν συνεχεία, να βάλεις κάτω τα υπέρ και κατά.

Στα κατά της υπόθεσης μπορείς εύκολα να βάλεις την αφέλεια του σεναρίου η οποία αναπόφευκτα καταλαμβάνει ολόκληρη την ταινία. Πως θα μπορούσαν άλλωστε τα πράγματα να είναι διαφορετικά όταν πηγή έμπνευσης αποτελεί μια παιδική ιστορία. Και μπορεί οι ήρωες και η κεντρική ιδέα να είναι παρμένοι από το ομώνυμο κινούμενο σχέδιο που αγαπήθηκε ανά τον πλανήτη όμως, η απόδοσή τους δεν θα λέγαμε ότι είναι ακριβώς όπως θα την περιμέναμε, βάση πάντα των όσων θυμόμασταν.

Στα υπέρ της υπόθεσης δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε την CGI τεχνική με την οποία δημιουργήθηκαν τα ψηφιακά σκιουράκια. Τα χαρακτηριστικά τους, οι εκφράσεις τους αλλά και οι κινήσεις τους, είναι θα λέγαμε εξαιρετικές, σε τέτοιο σημείο μάλιστα που ορισμένες στιγμές, αν ήθελες να παρασυρθείς, θα μπορούσες να υποθέσεις ότι όχι απλά είναι εναρμονισμένα με το πραγματικό υπόβαθρο αλλά, ότι αποτελούν αληθινό, ζωτικό κομμάτι του. Ο Tim Hill φαίνεται πως ξέρει πολύ καλά να χειρίζεται τα τεχνολογικά μέσα τα οποία έχει στην διάθεσή του όμως, όλη του η τέχνη φτάνει κι εξαντλείται ακριβώς εκεί αφού, στην ουσία δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι αξιόλογο.

Ο Jason Lee, σε έναν από τους συνηθισμένους χαζούς ρόλους που τον έχουμε συνηθίσει, προσπαθεί να ενσωματωθεί σε ένα περιβάλλον που δείχνει να μην του ταιριάζει και να τον κάνει να αισθάνεται άβολα. Όσο και να προσπαθεί, δεν καταφέρνει, ούτε να βρεθεί πάνω από David Cross ως αντίπαλο δέος, πολύ περισσότερο από τα τρισχαριτωμένα, άτακτα σκιουράκια που, ακόμα και αν μας κουράζουν με τα τραγουδιστά νιαουρίσματά τους, δεν παύουν να είναι μια σκέτη γλύκα.

Δεν φταίω εγώ που μεγαλώνω, φταίει ο χρόνος που κυλά και με κάνει παράξενη. Ίσως βέβαια αν άνηκα στην κατηγορία εκείνη των fans του κινουμένου σχεδίου του κατά τ’ άλλα συμπαθέστατου, γλυκούλη σκίουρου Alvin αλλά, και όλου του συρφετού που τον ακολουθεί, να ήμουν κάπως πιο χαλαρή σχετικά με το πώς θα αντιμετώπιζα μια CGI ταινία αυτού του επιπέδου. Αν δεν είστε fans ή αν δεν έχετε μικρά κουτσούβελα να συνοδεύσετε την παρακολούθησή της, το πιθανότερο είναι να βαρεθείτε ή να κουραστείτε. Αν πάλι ανήκετε σε κάποια από τις δύο αυτές κατηγορίες, τότε η ταινία αυτή είναι μια καλή και εύκολη λύση για το dvd.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Άλβιν Και Η Παρέα Του
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Tim Hill
Πρωταγωνιστές: Jason Lee, David Cross, Cameron Richardson, Jane Lynch, Matthew Gray Gubler, Jesse McCartney
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 92’

Επίσημο site:
http://www.chipmunks.com/