Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Τίμοθι Κέιντ είναι το μοναδικό αγόρι στον κόσμο χωρίς μαγικές δυνάμεις -και... καταζητείται... νεκρός ή ζωντανός!
Αφού έμαθε ότι η αδυναμία του να κάνει μαγικά ξόρκια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο σ' έναν κόσμο γεμάτο μαγεία και αφού κατέστρεψε τα σχέδια του Νικόδημου να ρίξει τη Βουλή των Μάγων, ο Τίμοθι ταξιδεύει σε μια άλλη διάσταση, σ' έναν άλλο κόσμο, που κατασπαράσσεται από τον πόλεμο, στον κόσμο των Δρακύλων: ενός λαού άγριων μάγων και πολεμιστών, που κατάγονται από τη φυλή των δράκων.
Αλλά, ενώ μαζεύει κρυφά πληροφορίες για την πανάρχαια έχθρα ανάμεσα στους αιμοδιψείς Δρακύλους και στη Βουλή των Μάγων, ο Τίμοθι ξεσκεπάζει μια συνωμοσία -μια συνωμοσία που ξετυλίγει μια ιστορία εντελώς διαφορετική από αυτή που ερευνά.
Όμως, μακάρι να σταμάταγαν εκεί τα προβλήματα του: παρά το θάνατο του Νικόδημου, εξακολουθούν να εξαφανίζονται μάγοι και αυτήν τη φορά, κάποιος κάνει τα πάντα για να φανεί ότι ο Τίμοθι είναι ο κακός.

Προσωπική άποψη:
Διανύω μια περίοδο όπου αποφάσισα, όσο μπορώ τουλάχιστον, να αφιερώσω χρόνο για να ολοκληρώσω τις μισοτελειωμένες σειρές βιβλίων που περιμένουν υπομονετικά στα ράφια της βιβλιοθήκης. Μια από αυτές τις σειρές είναι εκείνη του "Εξόριστου", η ιστορία ενός νεαρού αγοριού που έχει γεννηθεί από μάγους γονείς ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή χρήση της και μάλιστα, έχει τη μοναδική ικανότητα να διαλύει όποια μαγεία τον προσεγγίζει αφού δεν μπορεί να τον αγγίξει, πόσο μάλλον να τον βλάψει. Και αυτό μπορεί να φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό σε μας, να μην μας προκαλεί το παραμικρό άγχος ωστόσο, δεν συμβαίνει το ίδιο στον κόσμο από τον οποίο προσπαθούσε ο πατέρας του, μέχρι που πέθανε, να τον προστατέψει. Στον κόσμο αυτό ο Τίμοθι είναι ένα επικίνδυνο βδέλυγμα που σχεδόν όλοι τον αντιμετωπίζουν καχύποπτα και δεν είναι μάλιστα λίγοι εκείνοι που θα ήθελαν να τον δουν νεκρό.

Την τελευταία φορά που ασχοληθήκαμε με το θέμα, αφήσαμε τον Τίμοθι και την παρέα του να έχουν αποκαλύψει τα σατανικά σχέδια του Μέγα Μάγιστρου Νικόδημου ο οποίος και απήγαγε ισχυρούς μάγους προκειμένου να αιχμαλωτίσει τις ψυχές του αξιοποιώντας τες προς όφελός του, τόσο για να αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δύναμη όσο και αιώνια ζωή. Φυσικά τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ο ίδιος θα ήθελε αφού ο μικρός Τίμοθι φρόντισε με την βοήθεια των συντρόφων του να τον βγάλουν από τη μέση, αποκαλύπτοντας στον κόσμο των μάγων την προδοσία ενός εκ των ηγετών του, προκαλώντας νέες αναταραχές. Ο φίλος του πατέρα του και κηδεμόνας του, αναλαμβάνει καθήκοντα Μέγα Μάγιστρου στη θέση του νεκρού πλέον Νικόδημου όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να παρέχει στον Τίμοθι προστασία και ασφάλεια. Το συμβούλιο των μάγων αποφασίζει να ορίσει έναν εκπρόσωπο, έναν αστυνομικό, στον οποίο θα δώσει μεγάλες δυνάμεις και εξουσία και ως γνωστόν,η εξουσία φέρνει ευθύνες αλλά, μπορεί να οδηγήσει και σε ακραίες συμπεριφορές απόλυτης εκμετάλλευσής της.

Η συνέχεια της ιστορίας παίζει σε δύο επίπεδα. Το ένα έχει να κάνει με την φιλία, την αφοσίωση και την προστασία της τιμής σου, κρατώντας τον λόγο σου και προσπαθώντας να είσαι όσο το δυνατόν πιο δίκαιος ακόμα κι όταν φαντάζουν εναντίον σου. Σε αυτό το άκρο βρίσκεται ο Τίμοθι ο οποίος κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του προκειμένου προκειμένου να απελευθερώσει τον Δράκυλο φίλο του, Βέρλις, που στην προσπάθειά του να βρει τρόπο να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα του τη Δρακονία, πιάστηκε αιχμάλωτος από τον Γκρίμσο, φέρνοντας εκ νέου στην επιφάνεια την ιστορία ενός άσβεστου μίσους που τελικά, ίσως κρύβει περισσότερα απ' όσα φαίνεται. Το άλλο έχει να κάνει με την ίδια την ανθρώπινη φύση μέσα στα πλαίσια μιας κοινωνίας η οποία είναι ανίκανη να αναλάβει το βάρος των ευθυνών της, που κρίνει το κάθε τι επιφανειακά και αρνείται να δεχτεί το διαφορετικό εξαιτίας του φόβου της άγνοιας αλλά και εξαιτίας της παραπληροφόρησης με την οποία γαλουχήθηκε προκειμένου να εξυπηρετήσει απώτερους σκοπούς που συνεχίζουν να απλώνουν τα σκοτεινά του δίχτυα μέχρι και το σήμερα.

Το να συνεργάζονται δύο άνθρωποι για την συγγραφή ενός βιβλίου, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Όσο κι αν υπάρχει ταύτιση απόψεων, οι ιδέες δεν μπορεί να μην συγκρούονται ποτέ. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά έχει σημασία, είναι να μπορείς να βρεις την αρμονία, συνδυάζοντας αποδοτικά αυτά που σκέφτεσαι εσύ, με αυτά που σκέφτεται ο άλλος. Οι Christopher Golden και Tom Sniegoski φαίνεται να το πετυχαίνουν αυτό σε μεγάλο βαθμό και μάλιστα, σε μεγαλύτερο βαθμό από το πρώτο βιβλίο της σειράς δίνοντάς σου την αίσθηση πως πλέον έχουν κατασταλάξει, ξέρουν προς τα που οδεύουν και το που θέλουν να οδηγήσουν την ιστορία τους αλλά και την εξέλιξη των χαρακτήρων τους των οποίων οι προσωπικότητες είναι ιδιαίτερα ισχυρές, εξαιρετικά συμπαθείς και όσο τα πράγματα δυσκολεύουν, ακόμα πιο ενδιαφέρουσες και πολύπλευρες. Τα ηθικά ζητήματα φαίνεται να αποτελούν βασική προτεραιότητα για τους συγγραφείς, χωρίς όμως να αφήνουν τη δράση να γίνει θύμα μιας ηθικολογικής, δήθεν κατά βάθος, προσπάθειας προσφέροντάς μας παράλληλα και epic στοιχεία που ένας κόσμος σαν αυτός του Τίμοθι, χρειάζεται οπωσδήποτε για να επιβιώσει.

Το δεύτερο βιβλίο της σειράς του "Εξόριστου" διαβάζεται εξαιρετικά εύκολα κι ευχάριστα, ταξιδεύοντάς μας ακόμα πιο βαθιά στον κόσμο των μάγων, επιτρέποντάς μας να ρίξουμε μια πιο αυστηρή και προσεκτική ματιά στο κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο της χώρας, στους θρύλος, τους μύθους και την ιστορία του τόπου αυτού και των μελών που τον αποτελούσαν στο παρελθόν και εκείνων που τον αποτελούν σήμερα. Οι περιγραφές είναι παραστατικές και λεπτομερείς, αποδίδοντάς μας με ακρίβεια την εικόνα που θα θέλαμε να είχαμε για τον μαγικό αυτό κόσμο, συνδυάζοντάς τον με κατάλληλες δόσεις δράσης και περιπέτειας, που όχι μόνο εξυπηρετούν την υπάρχουσα τροπή της ιστορίας αλλά, της προσφέρουν τα φόντα που χρειάζεται προκειμένου στο μέλλον να εξελιχθεί σε μια περιπέτεια που θα έχει ακόμα περισσότερα πράγματα να δώσει. Μια ιστορία που κατά βάθος, παρά το γεγονός ότι διαδραματίζεται σε έναν μαγικό κόσμο, είναι ανθρωπιστική και αποδεικνύει περίτρανα ότι το ανθρώπινο πνεύμα και η νόηση, μπορούν να ξεπεράσουν ακόμα και τη δύναμη της μαγείας.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: Christopher Golden & Tom Sniegoski
Μεταφραστής: Τουρκολιά-Κυδωνιέως Ρένια
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2007
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-16-2374-0