Γνωρίζετε τι είναι το λεγόμενα, AniMix; Όχι; Λοιπόν, ούτε κι εγώ γνώριζα, όχι μέχρι πριν λίγο καιρό, τουλάχιστον, και για να πω την μαύρη μου αλήθεια, αν είχε έστω και την παραμικρή ιδέα, μπορεί και να τ' απέφευγα όπως ο διάολος το λιβάνι. Αλλά επειδή δεν είμαι τόσο τυχερή, και επειδή η περιέργειά μου υπερέχει όλων, ειδικά όταν πρόκειται για την μεταφορά μιας αγαπημένης σειράς manga, αποφάσισα να δω το πρώτο μου AniMix, με τίτλο "Viewfinder", εμπνευσμένο από την σειρά "Finder" της Yamane Ayano. Η συγκεκριμένη μεταφορά, διάρκειας 39', αποτελείται από 2 επεισόδια τα οποία κι έχουν ενωθεί σε μία ταινία και κυκλοφόρησε στις 29 Φεβρουαρίου 2012, σε παραγωγή της ANiMix Project. Ουσιαστικά, πρόκειται για μεταφορά των πρώτων 2 κεφαλαίων του 1ου τεύχους της σειράς "Finder", συμπεριλαμβανομένου το Πρωτοχρονιάτικου, extra chapter, και είναι άγνωστο το αν και το πότε, τα studios, θα κυκλοφορήσουν κάποια συνέχεια, αν κι ακούγονται έντονες φήμες. 

Η ΥΠΟΘΕΣΗ:
Ο Takaba Akihito, ανεξάρτητος φωτογράφος που συνεργάζεται κατά καιρούς με την αστυνομία, μπαίνει στο στόχαστρο ενός νονού της νύχτας, γνωστός με το όνομα Asami, ο οποίος και θέλει να διασφαλίσει πως δεν θα του δημιουργήσει προβλήματα. Όταν ο Akihito θα καταφέρει να ξεφύγει από εκείνον και τους άντρες του, το μόνο που πετυχαίνει είναι να εξάψει την περιέργεια του Asami προς το πρόσωπό του, ο οποίος βάζει προσωπικό του στόχο να τον κυνηγήσει και τελικά, να τον πιάσει. Και το πετυχαίνει, σοδομίζοντάς τον και βάζοντάς τον στην διαδικασία να σκεφτεί τη ζωή του με έναν διαφορετικό τρόπο. Και όσο ο Akihito προσπαθεί να μείνει μακριά από τον Asami, τόσο τα γεγονότα της καθημερινότητας μοιάζουν να τον σπρώχνουν προς αυτόν, κάτι που τον οδηγεί αιχμάλωτο στα χέρια της Κινέζικης μαφίας, με τον αρχηγό της οποίας ο Asami, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς από το παρελθόν. Ο Asami καταφέρνει με ευκολία να πάρει πίσω τον Akihito, με την σχέση τους να αρχίζει να αποκτά άλλη τροπή και με το κυνήγι γάτας-ποντικιού, μόλις ν' αρχίζει.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
Βασικά, ως μεταφορά σεναρίου, η υπόθεση, είναι μια χαρά, εστιάζοντας στα σημεία που θα έπρεπε και αφηγούμενη μια ιστορία που ακόμα στο σημείο αυτό, φαντάζει ολοκληρωμένη. Επίσης, σκιτσογραφικά πάντα, η απόδοση των χαρακτήρων είναι εξαιρετική, με το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται απόλυτα στην απεικόνιση του πρωτοτύπου. Όμως τα θετικά, σταματάνε κάπου εδώ. Το μεγάλο πρόβλημα, είναι πως η συγκεκριμένη ταινία δεν είναι anime, αλλά AniMix. Τι εννοώ; Ότι στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται για μια πλήρη animation παραγωγή εικόνας και ήχου, αφού η εστίαση είναι πολύ συγκεκριμένη. Οι χαρακτήρες, δεν έχουν καθόλου σωματική κίνηση, παρά μόνο με πολύ μικρές, σπάνιες εξαιρέσεις, με όλη την έμφαση να δίνεται στα μάτια και στην κίνηση του στόματος, έτσι ώστε αυτή να ανταποκρίνεται, όσο γίνεται, στην αφήγηση του σεναρίου από την μεριά τους. Πολύ απλά, είναι μια εντελώς στατική απεικόνιση η οποία, εν τέλει, είναι απλά ενοχλητική. Όταν παρακολουθώ κάτι, θέλω να είναι ολοκληρωμένο, να φαντάζει ζωντανό και όχι σαν να έχεις κάνει copy-paste τα αρχεία του manga τα οποία και έχεις χρωματίσει ώστε να μοιάζουν πιο ζωντανά. Αυτό, δεν είναι κινούμενη εικόνα, όσο κι αν θα ήθελαν να πιστεύουν το αντίθετο.

ΕΚ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Αν είστε fan των mangas, θα το δείτε, γιατί πολύ απλά, δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά. Όπως ακριβώς συνέβη με μένα, έτσι ακριβώς θα συμβεί και σε σας. Η περιέργειά σας θα υπερνικήσει τα αρνητικά στοιχεία της παραγωγής, τα οποία και επισήμανα παραπάνω και το αποτέλεσμα, δεν θα είναι τίποτα περισσότερο από το να διαπιστώσετε με τα ίδια σας τα μάτια πως έχω δίκιο και πως δεν γίνομαι καθόλου μελοδραματική. Πάντως, είναι αναμφίβολα κρίμα που το concept δεν πήγε σε κάποια άλλη εταιρεία παραγωγής, η οποία θα προχωρούσε σε ένα ή και περισσότερα ovas, τα οποία θα απέδιδαν και καλύτερα την ιστορία, όχι ως ουσία, αλλά ως εικόνα.