Αφού κατάφερα να ξεπεράσω την κατάθλιψη στην οποία πέφτω όταν τελειώνω μια καλή σειρά anime, πήρα την απόφαση να καθίσω και να καταγράψω, έστω και με μισή καρδιά, τα συναισθήματα που αυτή που προκάλεσε, αλλά και τις σκέψεις που μου δημιούργησε γύρω απ' αυτήν. Μια τέτοια περίπτωση, είναι και το "Sword Art Online", μια από τις πλέον δημοφιλείς anime σειρές, η οποία έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς πολέμιους, κυρίως επειδή ορισμένοι ισχυρίζονται πως είναι αρκετά κοριτσίστικη, μια άποψη την οποία δεν συμμερίζομαι για κανέναν λόγο και σε κανένα απολύτως επίπεδο και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την συγκεκριμένη σειρά, αλλά με τον ευρύτερο τρόπο σκέψης που οδηγεί σε άκυρους και δίχως νόημα χαρακτηρισμούς.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Sword Art Online", γνωστό και ως "SAO" προς χάριν συντομίας, είναι μια Ιαπωνική σειρά light novels του Reki Kawahara, με art της abec, η δράση της οποίας τοποθετείται σε διαφορετικά, κάθε φορά, περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας μέσω games, στο κοντινό μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, οι κόσμοι τους οποίους επισκέπτεται ο βασικός πρωταγωνιστής της σειράς στην εξέλιξή της είναι το Sword Art Online, το ALfheim Online, το Gun Gale Online, αλλά και το UnderWorld. Τα light novels αυτά, ξεκίνησαν να εκδίδονται και να κυκλοφορούν στην αγορά από την ASCII Media Works' Dengeki Bunko στις 10 Απριλίου 2009, ενώ συνεχίζουν να εκδίδονται μέχρι και σήμερα, έχοντας φτάσει αισίως τους 13 τόμους. Βέβαια, ο Kawahara, έγραψε τον πρώτο τόμο πολύ πριν αυτός κυκλοφορήσει και πιο συγκεκριμένα, το 2002 προκειμένου να συμμετάσχει στο ASCII Media Works' Dengeki Game Novel Prize, αν και το κείμενό του δεν έγινε τελικά δεκτό αφού είχε ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο σελίδων. Έτσι, οδηγήθηκε στην απόφαση να το εκδόσει ως ψηφιακή νουβέλα με το ψευδώνυμο Fumio Kunori, προσθέτοντας 3 ακόμα τόμους και πάρα πολλές ιστορίες μικρού μήκους. Το 2008 συμμετείχε ξανά στον διαγωνισμό με το "Accel World", κερδίζοντας το μεγάλο βραβείο και ξεκινώντας την συνεργασία του με την ASCII Media Works, για χάρη της οποίας απέσυρε το έργο του από το διαδίκτυο προκειμένου να εκδοθεί από εκείνους. Στις 10 Οκτωβρίου 2012 κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος της σειράς "Sword Art Online: Progressive". Η Yen Press, όχι πολύ καιρό πριν, ανακοίνωσε επίσημα πως απέκτησε τα δικαιώματα της σειράς για τις Η.Π.Α., με τον πρώτο τόμο να κυκλοφορεί σε λίγες μέρες και πιο συγκεκριμένα, στις 22 Απριλίου 2014. Η σειρά έχει κυκλοφορήσει επίσης στην Γαλλία από την Ofelbe Éditions, όπως επίσης στην Κίνα, την Ταιβάν, τη Βόρεια Κορέα και την Ταϋλάνδη. Συνολικά, περισσότερα από 11 εκατομμύρια αντίτυπα έχουν τυπωθεί και πουληθεί παγκοσμίως, ενώ υπάρχουν μελλοντικά σχέδια κυκλοφορίας της σειράς στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Ελβετία και σε άλλες χώρες.

ΤΟ ANIME:
Η anime μεταφορά του "Sword Art Online" ανακοινώθηκε στο Dengeki Bunko Autumn Festival του 2011, μαζί με την άλλη σειρά του Reki Kawahara, το "Accel World". Το anime κυκλοφόρησε από την Aniplex, σε παραγωγή της A-1 Pictures και σε σκηνοθεσία Tomohiko Ito, με την Yuki Kajiura να αναλαμβάνει να το ντύσει μουσικά. Η σειρά προβλήθηκε σε πάρα πολλά δίκτυα και πιο συγκεκριμένα, στα Tokyo MX, tvk, TVS, TVA, RKB, HBC και MBS στο διάστημα μεταξύ 07 Ιουλίου 2012 και 22 Δεκεμβρίου 2012, όπου και ολοκλήρωσε τον κύκλο της έπειτα από 25 επεισόδια. Επιπλέον, προβλήθηκε και από τα δίκτυα AT-X, Chiba TV και BS11, ξεκινώντας, ωστόσο, και ολοκληρώνοντας τον κύκλος της με καθυστέρηση σε σχέση με τα άλλα δίκτυα που προηγήθηκαν αυτών, ενώ η προβολή της έγινε και μέσω των Crunchyroll και Hulu. Τα δικαιώματα για την προβολή της σειράς στη Βόρειο Αμερική αποκτήθηκαν από την εκεί Aniplex, και μια μεταγλωττισμένη εκδοχή της ξεκίνησε να προβάλλεται από το Adult Swim's Toonami στις 17 Ιουλίου 2013 και ολοκληρώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2014. Η ίδια εταιρεία προχώρησε και στην κυκλοφορία της σειράς σε 4  DVD και Blu-ray sets τα οποία περιέχουν και ειδικό extra υλικό, μεταξύ 13 Αυγούστου 2013 και 19 Νοεμβρίου 2013. Για την Αγγλία, τα δικαιώματα απέκτησε η Manga Entertainment που κυκλοφόρησε τα BD/DVD τον Δεκέμβριο του 2013, ενώ η Madman Entertainment έκανε το ίδιο στην Αυστραλία. Από τις 15 Μαρτίου 2014, στη Βόρειο Αμερική, από τη Netflix, η σειρά είναι διαθέσιμη με αγγλική μεταγλώττιση αλλά και με αγγλικούς υπότιτλους. Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, προβλήθηκε μία ειδική ταινία που κυκλοφόρησε με τον τίτλο "Sword Art Online Extra Edition", η οποία αναμένεται να κυκλοφορήσει σε Blu-ray Disc και DVD στις 23 Απριλίου 2014 στην Ιαπωνία.

ΤΟ STORY:
Το "Sword Art Online", γνωστό και ως "SAO", είναι ένα διαδραστικό παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας όπου ο κάθε παίκτης, υιοθετεί σε αυτό έναν συγκεκριμένο ρόλο με το να γίνεται ο ίδιος ο χαρακτήρας που χειρίζεται, χάρη σε μια ειδική συσκευή που αξιοποιεί τα εγκεφαλικά κύματα του παίκτη, προκειμένου να του επιτρέπει να χειρίζεται τον avatar του. Στις 06 Νοεμβρίου του 2022, οι παίκτες του "SAO" συνδέονται για πρώτη φορά στον φανταστικό εικονικό κόσμο που δημιούργησε ο Akihiko Kayaba, για να ενημερωθούν λίγο αργότερα από τον ίδιο πως είναι αδύνατον το να αποσυνδεθούν από αυτό. Επιθυμία του, είναι να τους κρατήσει εγκλωβισμένους εκεί, προκαλώντας τους να φτάσουν μέχρι τον 100ο και τελευταίο όροφο του παιχνιδιού, όπου θα πρέπει να νικήσουν τον τελευταίο αρχηγό, αποκτώντας την ελευθερία τους και την επαναφορά της συνείδησής τους στα σώματά τους. Ωστόσο, αν τα avatar
τους πεθάνουν στο παιχνίδι, τότε εκείνοι, θα πεθάνουν και στον πραγματικό κόσμο. Ένας από τους παίχτες που αιχμαλωτίζονται στον κόσμο του "SAO", είναι ο Kirito, ο οποίος ήταν ένας από τους 1000 δοκιμαστές του παιχνιδιού, πριν αυτό κυκλοφορήσει στην αγορά. Το γεγονός αυτό, καθώς και το ότι έχει μια γνώση κι εμπειρία πάνω στο παιχνίδι που οι περισσότεροι δεν έχουν, τον κάνει να πιστέψει πως κάποια στιγμή θα καταφέρει να κερδίσει και να βγει νικητής. Έτσι, ξεκινάει έναν μοναχικό δρόμο στον κόσμο του "SAO", με τη φήμη του να ξεπερνάει τα βήματά του μέσα σε αυτό. Δύο χρόνια περνάνε απ' όταν το αρρωστημένο αυτό παιχνίδι ξεκίνησε και ο Kirito, που κρατάει τις αποστάσεις του από τους παίκτες που έχουν καταφέρει να επιβιώσουν, έρχεται κοντά με την Asuna και οι δυο τους, τελικά, ερωτεύονται και μαζί προσπαθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου να επιστρέψουν στον αληθινό κόσμο. Όταν η ταυτότητα του Kayaba αποκαλύπτεται μέσα στο παιχνίδι, ο Kirito, βρίσκει την ευκαιρία που χρειαζόταν προκειμένου να το τερματίσει. Ωστόσο, επιστρέφοντας στον πραγματικό κόσμο, ανακαλύπτει πως η Asuna δεν έχει ξυπνήσει ακόμα από την κωματώδη κατάσταση που βρισκόταν όσο ήταν στο "SAO", και το ίδιο συμβαίνει με άλλους 300 παίκτες που θα έπρεπε να έχουν ανακάμψει. Από μια τυχαία μαρτυρία, ο Kirito μαθαίνει την πιθανότητα η Asuna να βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν διαφορετικό εικονικό κόσμο, το "Alfheim Online", γνωστό και ως "ALO". Αποφασισμένος να την βρει και να την φέρει πίσω, ενώ τα περιθώριά του στενεύουν στον πραγματικό κόσμο, εισχωρεί στον κόσμο του "ALO" προσπαθώντας να την εντοπίσει και ανακαλύπτοντας παράλληλα πως πίσω από τον νέο αυτό κόσμο, βρίσκεται ένα διεστραμμένο σχέδιο που σκοπό έχει το να ελέγξει τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Αν υπάρχει μία λέξη για να χαρακτηρίσει κανείς το "SAO", αυτή θα ήταν το δίχως άλλο, σύγχρονο. Είναι ένα anime το οποίο βρίσκεται μέσα στο πνεύμα της εποχής του και που τοποθετημένα πολύ έξυπνα στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, αποτυπώνει την εξέλιξη μιας τεχνολογίας που ήδη βρίσκεται σε εξελικτική πορεία, αλλά και του τι μπορεί αυτή να αποφέρει, είτε ως προς τα θετικά, είτε ως προς τα αρνητικά της. Γιατί, ναι, μπορεί ο Kayaba ως χαρακτήρας να ξεκινάει αυτό το διεστραμμένο παιχνίδι με κάποιους σκοπούς που ίσως αρχικά να μην καταλαβαίνουμε, ωστόσο, στην πορεία, χωρίς να παύει να είναι άρρωστος ο τρόπος που σκεφτόταν όταν πήρε κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, τον καταλαβαίνουμε και τον κατανοούμε και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και με τους ίδιους τους παίκτες που δεν απορρίπτουν την εικονική ψηφιακή τεχνολογία μετά το πάθημά τους, αλλά την αγκαλιάζουν διευρύνοντας ορίζοντες. Άλλωστε, έζησαν εκεί 2 χρόνια και αυτό, δεν είναι λίγο.
- Αγαπώ όλες τις παραγωγές της A-1 Pictures και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, πλέον, πως η
αισθητική τους, μου ταιριάζει απόλυτα. Αγαπώ την ιδιαιτερότητα του art τους, που ξεχωρίζει ανάμεσα σε άλλα anime με περισσή ευκολία, αλλά αγαπώ και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται την κάθε ιστορία, αποτυπώνοντάς την με εικόνες στο πανί. Γιατί αξιοποιούν ένα πρωτογενές καλό υλικό, απογειώνοντάς τα και εστιάζοντας στα σημεία που πρέπει, τόσο-όσο, χωρίς να υποβαθμίζουν, ούτε τη δράση, αλλά ούτε και το συναίσθημα, δύο χαρακτηριστικά που πορεύονται αρμονικά καθ' όλη την διάρκεια της προβολής, από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο.
- Κακά τα ψέματα, σε ιστορίες όπως αυτή εδώ, χρειάζεσαι χαρακτήρες με τους οποίους να μπορείς να ταυτιστείς, χαρακτήρες που να μπορείς να αγαπήσεις και να δεθείς μαζί τους, τόσο για τα προτερήματα, όσο και για τα μειονεκτήματά τους. Και οι χαρακτήρες στην προκειμένη, έχουν πολλά θετικά, αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία και αυτό γιατί, έτσι είναι και πρέπει να είναι πάντοτε, η ανθρώπινη φύση. Είμαι σίγουρη πως οι κοπέλες που έχουν δει τη σειρά, έχουν λατρέψει τον Kirito, που συνδυάζει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας κάνουν να αγαπάμε τα καλά "κακά" αγόρια με την εσωτερικότητά τους, το προσωπικό τους δράμα, τις ανασφάλειές τους, αλλά και την δυναμική τους που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, όταν έχουν θέσει έναν στόχο. Από την άλλη, έχουμε την Asuna που μόνο συμβατική πρωταγωνίστρια δεν θα χαρακτηρίζαμε. Γιατί μπορεί να μην χάνει την κοριτσίστικη ταυτότητά της, είναι όμως μια δυναμική και τολμηρή προσωπικότητα που θα ριχτεί πρώτη στη μάχη και που μπορεί να έχει ένα λατρεμένο αγόρι δίπλα της, αλλά δεν το έχει ανάγκη για να την προστατέψει.
- Και μιας και αναφέρθηκα στους δύο βασικούς χαρακτήρες της σειράς, θα περάσω στο αισθηματικό σκέλος της ιστορίας που όχι μόνο περιττό δεν είναι, αλλά εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς μέσα στην πλοκή. Πρώτα απ' όλα, αποδεικνύεται η ανάγκη του ανθρώπου για συντροφικότητα, κάτω από οποιοσδήποτε συνθήκες. Δεύτερον, αποδεικνύεται πως όταν υπάρχει αγάπη, βρίσκεις κίνητρο να παλέψεις ακόμα πιο παθιασμένα και παρά τον φόβο και τις αγωνίες
σου, θέτεις πάντα ως προτεραιότητά σου την προστασία του άλλου. Αν μη τι άλλο, έχεις κάτι για το οποίο αξίζει να παλέψεις, ακόμα και να θυσιαστείς. Τρίτον, αποδεικνύεται πως όπου μπορεί να ανθίσει η αγάπη, ερωτική ή μη, μπορεί να υπάρχει ακόμα ζωντανή η ελπίδα. Μπορεί οι χαρακτήρες να ζούνε σε ένα εικονικό κόσμο, όμως αυτή η ζωή τη δεδομένη στιγμή, είναι πραγματική για εκείνους και το να τη ζουν όσο πιο έντονα κι αληθινά μπορούν, είναι ότι πιο μεγαλειώδες και ανθρώπινο μπορούν να κάνουν, χωρίς να ξεχνάνε έτσι ποιοι είναι και τι στοχεύουν. Τέταρτον, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα ανάγκη για δικαιολογίες. Δεν καταλαβαίνω καν γιατί τις χρησιμοποιώ. Η Asuna βοηθάει τον Kirito να γίνει αυτό που είναι και αγαπάμε και η σχέση τους δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά εξελίσσεται σταδιακά, κάτι που την καθιστά αληθινή και ρεαλιστική, χωρίς να ακυρώνει το βαθύ συναίσθημα που σου προκαλεί.
- Οι σκηνές δράσης, είναι ανυπέρβλητες. Πραγματικά, δεν ξέρω γιατί εντυπωσιάζομαι τόσο πολύ, δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, τα συγκεκριμένα studios ξέρουν πάρα πολύ καλά πως να χειρίζονται την δράση, αλλά υπήρχαν στιγμές που εντυπωσιαζόμουν από αυτό που έβλεπα και άλλες πάλι, που μου κοβόταν η ανάσα. Οπτικά, ακουστικά, σε επίπεδο έντασης, ταχύτητας και ποιότητας αποτύπωσης της αισθητικής ενός game αλλά σε virtual reality περιβάλλον, οι σκηνές αυτές είναι μια απόλαυση για τον θεατή και φορτισμένες από διαφορετικά συναισθήματα κάθε φορά, τόσο όσο χρειάζεται, αλλά και τόσο στοχευμένες ώστε να αποδίδουν αυτό που οφείλουν, τη δεδομένη στιγμή που χρειάζεται προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένας απώτερος σκοπός.
- Το anime αξιοποιεί τους δύο πρώτους κόσμους των light novels, μοιράζοντας την season ανάμεσά τους. Θα την πω την αμαρτία μου, αγαπώ λίγο περισσότερο τον κόσμο του "SAO" από
του "ALO", χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως απόλαυσα λιγότερο τον δεύτερο. Απλά, μου έλειπε αρκετά η Asuna, και είμαι άνθρωπος που κολλάει με τον πρώτο του έρωτα και το "SAO", ήταν αυτός στην προκειμένη. Παρ' όλα ταύτα, οι δύο αυτές περίοδοι, χαρακτηρίζονται από διαφορετικά κίνητρα, επιθυμίες και τέλος, αποτελέσματα, και οφείλω να ομολογήσω πως αξιοποιούνται με μοναδικό τρόπο, χωρίς να μπερδεύονται μεταξύ τους, όχι περισσότερο τουλάχιστον, απ' όσο είναι πραγματικά απαραίτητο. Φυσικά και συνδέονται με κάποιον τρόπο, αλλά σε καμία περίπτωση με αυτόν ακριβώς που θα περιμέναμε. Επιπλέον, το "ALO", έχει τον πιο σιχαμένο και αντιπαθητικό κακό που έχει δει εδώ και καιρό, προσφέροντας ένα συγκλονιστικό twist στο όλο story, και καταφέρνοντας να μας εξοργίσει στον μέγιστο βαθμό.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Έχουν κυκλοφορήσει πάρα πολλά cds στην αγορά, τα οποία περιέχουν τα τραγούδια των τίτλων έναρξης και τέλους των επεισοδίων της σειράς, αλλά και μουσικά της θέματα, σε σύνθεση της Yuki Kajiura, ωστόσο, μόνο δύο ολοκληρωμένα. Το πρώτο κυκλοφόρησε 23 Ιανουαρίου 2013, αποτελούμενο από 33 κομμάτια σύνολο, ενώ το δεύτερο κυκλοφόρησε 25 Απριλίου 2013, αποτελούμενο από 27 κομμάτια, με το καθένα από αυτά να εμπεριέχει την επική μουσική θεματολογία της κάθε μίας από τις δύο περιόδους του anime. Για τα πρώτα 14 επεισόδια, το opening theme της σειράς είναι το "Crossing Field" ερμηνευμένο από την LiSA, ενώ το ending theme για τα αντίστοιχα επεισόδια είναι το "Yume Sekai" από την Haruka Tomatsu. Από το επεισόδιο 15 και μετά, το opening theme είναι το "Innocence" από την Eir Aoi και το ending theme είναι το "Overfly" από την Luna Haruna. Μόνο το τελευταίο επεισόδιο της σειράς δεν είναι opening theme ενώ για ending, χρησιμοποιήθηκε το πρώτο opening, τιμής ένεκεν, υποθέτω.

Sword Art Online 1st Opening



Sword Art Online 1st Opening Full Song



Sword Art Online 1st Ending



Sword Art Online 1st Ending Full Song



Sword Art Online 2nd Opening



Sword Art Online 2nd Opening Full Song



Sword Art Online 2nd Ending



Sword Art Online 2nd Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Έχοντας διαβάσει όλα τα παραπάνω, πιθανολογώ πως έχετε καταλάβει πόσο πολύ με ενθουσίασε αυτή η σειρά και πόσο, μα πόσο πολύ την αγαπώ. Ναι, αγαπώ το "SAO", ναι, αγαπώ τον Kirito και δεν με νοιάζει ακόμα κι αν με πάρετε για τρελή. Άλλωστε, πιθανολογώ πως αυτό έχει συμβεί εδώ και πάρα πολύ καιρό και δεν περιμένατε την σημερινή ανάρτηση για να καταλήξετε σε συμπεράσματα αυτού τους είδους. Anyway... Το "SAO" είναι ένα anime που θα πρότεινα τόσο σε κορίτσια, όσο και σε αγόρια, αφού καταφέρνει να συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα και χαρακτηριστικά. Είναι μια σύγχρονη περιπέτεια, με πολλή αγωνία, πάρα πολύ καλές και έντονες σκηνές δράσης και με αρκετές ανατροπές, μοιρασμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους,
δύο προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, δύο πολέμους που πρέπει να κερδηθούν, χαρακτηριζόμενη ωστόσο από έντονο συναίσθημα, εμπεριέχοντας πολλές σκηνές που θα σας συγκινήσουν σε πολλαπλά επίπεδα. Και όχι, δεν μιλάμε για φτηνή, μελό συγκίνηση, αλλά για την μορφή εκείνη που πηγάζει από τον προβληματισμό που έχει σκοπό να γεννήσει η σειρά, αλλά και τα μηνύματα που θέλει να περάσει. Γιατί εκτός των άλλων, δεν παύει να έχει μια κάπως δυστοπική φύση η οποία και μας προκαλεί να εξερευνήσουμε τη συνείδησή μας, αλλά και να αναρωτηθούμε κατά πόσο θα μπορούσαμε να διατηρήσουμε την ανθρώπινη φύση μας, με ότι την συνοδεύει, κάτω από συνθήκες που θα προσπαθούσαν να μας οδηγήσουν μακριά από αυτήν. Αυτά, λοιπόν, μέχρι τον προσεχή Ιούλιο, τουλάχιστον, όπου η 2η season του "Sword Art Online", γεγονός επιβεβαιωμένο και αδιαμφισβήτητο, θα βρίσκεται στους δέκτες μας.