1ο Εργαστήριο Δραματοθεραπείας: Περνώντας από τον ασφαλή μου χώρο στον ασφαλή μας χώρο το Σάββατο 18 Οκτωβρίου

Περνώντας από τον ασφαλή μου χώρο στον ασφαλή μας χώρο.
Τα δύο κύρια βιώματα στις σχέσεις των ανθρώπων είναι η αίσθηση της ομοιότητας και η αίσθηση της διαφοράς.
Πώς μπορούμε να χαρούμε τις ομοιότητές μας αλλά και να αναγνωρίσουμε και να σεβαστούμε τις διαφορές μας;
Πώς μπορούμε να συν-υπάρξουμε σε έναν κοινό ασφαλή χώρο;
Θα ανακαλύψουμε τον εσωτερικό ασφαλή μας χώρο και θα προχωρήσουμε από το ατομικό στο ομαδικό. Θα διερευνήσουμε τους τρόπους που μπορούμε να διατηρούμε την ατομικότητά μας μέσα στην ομάδα, αποτελώντας ενεργά και ζωντανά μέλη.

ΔΡΑΜΑΤΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
Αναζητώντας την επικοινωνία…
Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας ΑΙΩΝ (Πρατίνου 72, Παγκράτι)
Κύκλος εργαστηρίων 2014-2015

Συντονίστριες:
Ειρήνη Καβαλάρη, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος της ΕΔΠΕ
Ανδρονίκη Νικολακάκη, Κοινωνιολόγος – Δραματοθεραπεύτρια
Μαρία Σούμπερτ, Θεατρολόγος – Δραματοθεραπεύτρια, μέλος του Δ.Σ. της ΕΔΠΕ

Ώρες εργαστηρίων: 11.00π.μ. - 15.00μ.μ.
Σημείωση: Τα εργαστήρια είναι βιωματικά.
Δεν χρειάζεται προηγούμενη εμπειρία αλλά για την καλύτερη διεξαγωγή του, σας παρακαλούμε να φοράτε άνετα ρούχα και κάλτσες.

Κόστος συμμετοχής ανά εργαστήριο: 30€, 20€ (για ανέργους)
Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνεται ο Φ.Π.Α.

Οι συνθήκες της καθημερινής ζωής μας κατακλύζουν με τόσα ερεθίσματα, που καμιά φορά δεν προλαβαίνουμε να τα αφομοιώσουμε, δεν προλαβαίνουμε να κοιτάξουμε τους ανθρώπους που περνούν από δίπλα μας, τους ανθρώπους που ζουν δίπλα μας. Θεωρούμε αυτονόητο πως οι άλλοι μας καταλαβαίνουν, ξέρουν τι σκεφτόμαστε και τι αισθανόμαστε.
Οι νέες τεχνολογίες και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν μετατρέψει τις ανθρώπινες σχέσεις σε συντομογραφίες και εικονίδια συναισθημάτων. Μέσα από την ταχύτατη αλλαγή των καθημερινών μας εικόνων, καλούμαστε να επικοινωνήσουμε, έχοντας, όμως, ξεχάσει πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό.
Εξερευνώντας τον αντίκτυπο της κρίσης μέσα μας στον προηγούμενο κύκλο των βιωματικών εργαστηρίων μας (Ιανουάριος – Ιούνιος 2014), «ανακαλύψαμε» ανάμεσα σε άλλα πως η επικοινωνία είναι ο τρόπος για να ξεπεράσουμε εμπόδια, να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας και τις σκέψεις μας, να δημιουργήσουμε ουσιαστικές σχέσεις.

Η Δραματοθεραπεία ανήκει στην ευρύτερη κατηγορία των Ψυχοθεραπειών μέσω Τέχνης (όπως η μουσικοθεραπεία, η χοροθεραπεία και η εικαστική θεραπεία) και μπορεί να λειτουργήσει σε ομαδικό ή ατομικό επίπεδο. Στόχος της Δραματοθεραπείας είναι να αναπτύξει την υγιή πλευρά του ατόμου, να το διδάξει νέους τρόπους διαπραγμάτευσης και αντιμετώπισης των καταστάσεων της ζωής του, επιφέροντας έτσι την ψυχική και συναισθηματική του ισορροπία.
Βοηθά την έκφραση και πέρα από τον λόγο διευρύνει τον επικοινωνιακό ορίζοντα του ατόμου, κινητοποιεί την φαντασία και την χαρά του παιχνιδιού και της δημιουργικότητας.
Μέσα από τις τεχνικές της (role-playing, κίνηση, ζωγραφική, κατασκευή και αφήγηση ιστοριών, μάσκες κτλ.) επιτυγχάνεται η διερεύνηση των εμπειριών του ατόμου και η ανάπτυξη του φάσματος των συναισθηματικών και κοινωνικών ρόλων που διαδραματίζει στη ζωή του, ενώ παράλληλα αναδεικνύεται ο ρόλος του σώματος στη κατεύθυνση της ψυχοσωματικής θεώρησης του ανθρώπου. Κατά τη διάρκεια εννέα μηνών (Οκτώβριος 2014 – Ιούνιος 2015), με μηνιαίες συναντήσεις διάρκειας τεσσάρων ωρών θα έχουμε την ευκαιρία, πέρα από την μέθοδο της Δραματοθεραπείας, να γνωρίσουμε καλύτερα και ο ένας τον άλλο.