Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
"Εγώ δεν ήθελα να παντρευτώ. Τώρα θα μου πείτε «κοπελιά, κάτι έκανες λάθος στην πορεία» και θα συμφωνήσω. Από υπέρμαχος του «Εγώ να παντρευτώ; Ποτέ!» βρέθηκα μετά από δέκα μήνες σχέσης αρραβωνιασμένη.
Είμαι η Τατιάνα και είναι ο Μιχάλης. 
ίμαι Αιγόκερως (αργότερα θα εξηγηθούν πολλά έτσι) και είναι Ζυγός.
Είμαι μοναχοπαίδι και έχει έναν αδελφό.
Ο γάμος ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο του 2013. Μετά από αρκετά τρεχάματα και γραφειοκρατία, η εκκλησία κλείστηκε και πλέον βρισκόμαστε και επίσημα σε pre wedding season. Τώρα αν περιμένετε να διαβάσετε τα κείμενα μίας bridezilla, τότε δυστυχώς δεν είμαι ο άνθρωπος σας. Από τη μία δεν μπορώ τα τρεχάματα και να δοκιμάζω είκοσι διαφορετικές τούρτες για να ανακαλύψω τη διαφορά της απλής κρέμας από την κρέμα Βαυαρίας και από την άλλη θέλοντας κάτι λιτό, απλό και απέριττο έχω μία αρκετά συγκεκριμένη ιδέα για το πώς θα είναι αυτό το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου".
Λίγο μετά το "ναι" πελάγωσα. Πολλά αυτά που έπρεπε να γίνουν. Καθ' ότι δημοσιογράφος, το word είναι ο καλύτερος μου φίλος. Και αν δε μοιραστείς με τον κολλητό σου τους προβληματισμούς σου, με ποιον θα τους μοιραστείς.
Κάπως έτσι γεννήθηκε. Έγινε το δικό μου ημερολόγιο και το δικό μου αγχωλυτικό. Λίγους μήνες μετά το γάμο, το ημερολόγιο πήρε τη μορφή e-book και στόχο έχει να σας κάνει να γελάσετε και -γιατί όχι- να ταυτιστείτε.

Προσωπική άποψη:
"Το ημερολόγιο μιας νύφης" έφτασε στα χέρια μου μέσω της ίδιας της συγγραφέως του, της Τατιάνα Τζινιώλη, με την οποία τυγχάνει να γνωριζόμαστε και να έχουμε μια πιο προσωπική σχέση. Για κάποιο λόγο, η Τατιάνα είχε άγχος σχετικά με το τι θα έλεγα για το πρώτο της πόνημα, πιστεύοντας ίσως πως δεν ανήκει στα αναγνωστικά μου γούστα. Ήθελε, λοιπόν, να της πω την ειλικρινή μου άποψη και ακριβώς αυτό σκοπεύω να κάνω, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο κάτι πολύ σημαντικό πριν συνεχίσω. Δεν κρίνω το βιβλίο της ως μυθιστόρημα -γιατί δεν είναι-, αλλά ως το ημερολόγιο μιας κοπέλας που είχε την ανάγκη να εξωτερικεύσει τις σκέψεις της ή στην καλύτερη περίπτωση, ως ένα είδος editorial σε κάποιο περιοδικό σχετικά με τον γάμο.

Για να σου αρέσει η εξομολόγηση της Τατιάνας, πρέπει να μπορείς να ταυτιστείς μαζί της. Τι εννοώ με αυτό; Να ανήκεις στο ίδιο είδος νύφης με εκείνη! Όσον αφορά εμένα, αυτό είναι το μεγάλο μου πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση. Είμαι ένας άνθρωπος εκ διαμέτρου αντίθετος με την Τατιάνα και ως εκ τούτου, ήμουν μια εκ διαμέτρου αντίθετη νύφη. Και όντας Αιγόκερως και η ίδια μπορώ να πω πως, Τατιάνα μου... όχι, το ζώδιό σου, δεν δικαιολογεί απολύτως τίποτα. Προσωπικά, ήξερα πολύ καλά τι ήθελα για το γάμο μου -που ήταν κάτι που επιθυμούσα να συμβεί κάποια στιγμή στη ζωή μου αφού από μικρή ήθελα να κάνω οικογένεια-, πήγα σε έναν οίκο μόδας, διάλεξα νυφικό σε δύο λεπτά, είχε κλείσει τα πάντα δέκα μήνες πριν το γάμο και στο μεσοδιάστημα απλά ασχολιόμουν με προκαταβολές και παραδόσεις, δεν τρώω κουφέτα και δεν έχω πρόβλημα με τα τακούνια όταν πρέπει να τα φορέσω.

Αν λοιπόν δεν ανήκετε στην κατηγορία του ψυχρού control freak -όπως εγώ-, που έχει τα πάντα υπό έλεγχο, είναι μονίμως on time, δεν βγαίνει από τον προγραμματισμό του και έχει τακτοποιημένα τα μικρά πράγματα των μεγάλων γεγονότων ένα χρόνο πριν συμβούν, θα βρείτε διασκεδαστική την ειλικρινή εξομολόγηση της Τατιάνας και πολύ πιθανόν να γελάσετε με ορισμένα από τα ευτράπελα που συνάντησε στον δρόμο για την εκκλησία -τα οποία αν ήταν ψύχραιμη και όχι σε panic allert θα μπορούσε να έχει αποφύγει κατά την ταπεινή μου άποψη-, αφού σε αυτά θα βρείτε ένα κομμάτι του εαυτού σας. Άλλωστε, όλες οι νύφες ξέρουν πόσο στρεσογόνα είναι η περίοδος των προετοιμασιών, κι ακόμα κι αν ανήκετε στην άλλη κατηγορία, μπορείτε να νιώσετε καλύτερα για τον εαυτό σας, ίσως και μια κάποια περηφάνια, που δεν του επιτρέπετε να φρικάρει για πράγματα που πρέπει μόνο χαμόγελο να φέρνουν και όχι να προκαλούν ρυτίδες άγχους.

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τζινιώλη Τατιάνα
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 106
ISBN: 978-690-93-6063-0