ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ
Το νο1 μπεστ σέλερ της αμερικανίδας Τζίλιαν Φλιν
στη μεγάλη οθόνη από τον Ντέιβιντ Φίντσερ

Έφτασε επιτέλους η στιγμή να απολαύσουμε στο σινεμά την πολυαναμενόμενη κινηματογραφική μεταφορά του σκοτεινού θρίλερ της Τζίλιαν Φλιν, της σημαντικότερης νέας φωνής αστυνομικής λογοτεχνίας. Η ταινία θα αρχίσει να προβάλλεται στις αίθουσες από τις 02 Οκτωβρίου από την Twentieth Century Fox, μία ημέρα νωρίτερα από την αμερικανική πρεμιέρα, με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Μπεν Άφλεκ. Το σενάριο της ταινίας υπογράφει η ίδια η συγγραφέας. Στον ρόλο της μυστηριώδους Έιμι η βρετανίδα Ρόζαμουντ Πάικ. Οι σινεφίλ και φανατικοί αναγνώστες της Φλιν θα έχουν την ευκαιρία να δουν την ταινία στο 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας», την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 19:30 μ.μ., στον κινηματογράφο Odeon – Όπερα, μετά την τελετή λήξης.
Ο δημιουργός των αριστουργηματικών Seven και Fight Club επιστρέφει με τη διασκευή του συναρπαστικού βιβλίου της Φλιν και ετοιμάζεται ήδη για τα Όσκαρ, αφού όλα δείχνουν πως η ταινία θα είναι από τις σημαντικότερες της σεζόν. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το αμερικάνικο περιοδικό Entertainment Weekly είχε στο εξώφυλλό του μία από τις χαρακτηριστικές σκηνές της ταινίας, στο διπλό του τεύχος όπου είχε αφιέρωμα στις νέες ταινίες του φθινοπώρου.
Για να πάρετε μια μικρή γεύση δείτε το επίσημο trailer.



Το παγκόσμιο μπεστ σέλερ της Τζίλιαν Φλιν, ένα ψυχολογικό θρίλερ με κοινωνικές διαστάσεις και με πωλήσεις που αγγίζουν τα τρία εκατομμύρια αντίτυπα, ξεδιπλώνει την ιστορία ενός φαινομενικά ειδυλλιακού γάμου, αποτυπώνοντας την παράνοια που μπορεί να κρύβεται στο μυαλό των «χρυσών παιδιών» που ενηλικιώθηκαν στις ΗΠΑ κατά την ανέμελη δεκαετία του ’90. Παράλληλα, το βιβλίο θίγει την κατάρρευση των παραδοσιακών ΜΜΕ και την ανεργία των κάθε λογής γραφιάδων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για ένα ανατριχιαστικό θρίλερ για τα θανάσιμα μυστικά του συζυγικού βίου με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα που εξαφανίζεται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στην πέμπτη επέτειο του γάμου της, το οποίο απαιτεί από τους αναγνώστες γερό στομάχι. Σκοτεινό, συγκλονιστικό, με γρήγορη και έξυπνη πλοκή, σε γραπώνει από την πρώτη σελίδα, ενώ ως την τελευταία η συγγραφέας χειρίζεται επιδέξια την τέχνη του σασπένς.

Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων βιβλίων της Αιχμηρά αντικείμενα (μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη) και Σκοτεινός τόπος (μετάφραση: Γωγώ Αρβανίτη), η αμερικανίδα Τζίλιαν Φλιν με το Κορίτσι που εξαφανίστηκε (μετάφραση: Βάσια Τζανακάρη) ξεδιπλώνει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της και αποδεικνύει πως είναι πραγματικά μια από τις σπουδαιότερες συγγραφείς θρίλερ διεθνώς.
Ο Στίβεν Κινγκ γράφει για τη Φλιν: «Η γραφή της διαθέτει σφρίγος, διεισδυτικότητα και μια υπνωτιστική τάση προς το μακάβριο. Το πρώτο της βιβλίο είναι το πιο ανατριχιαστικό ψυχολογικό θρίλερ των τελευταίων τριάντα ετών». Η Τζίλιαν Φλιν κέρδισε τις πιο θερμές κριτικές και για τα τρία της μυθιστορήματα που εμβαθύνουν ψυχολογικά στους χαρακτήρες και πλάθουν μια πειστική ατμόσφαιρα τρόμου.

Αλλά και τα δύο προηγούμενα βιβλία της πρόκειται να μεταφερθούν στην οθόνη: το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Αιχμηρά αντικείμενα θα γίνει τηλεοπτική σειρά, ενώ το δεύτερο με τίτλο Σκοτεινός τόπος θα το δούμε πολύ σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες με τον φακό του γάλλου σκηνοθέτη Gilles Paquet-Brenner και πρωταγωνίστρια τη βραβευμένη με Όσκαρ σταρ του Χόλιγουντ Σαρλίζ Θερόν.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πόσο καλά πιστεύεις πως γνωρίζεις αυτόν που αγαπάς; Αυτό πρέπει να αναρωτήθηκε ο Νικ Νταν το πρωινό της πέμπτης επετείου του γάμου του διαπιστώνοντας ότι η σύζυγός του Έιμι έχει εξαφανιστεί. Η αστυνομία αμέσως υποψιάζεται τον Νικ. Οι φίλοι της αποκαλύπτουν ότι η Έιμι φοβόταν τον άντρα της και ότι του κρατούσε μυστικά.  Αυτός παίρνει όρκο πως τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Ενώ τα ενοχοποιητικά στοιχεία αποκαλύπτονται το ένα μετά το άλλο, ο Νικ επιμένει στην αθωότητά του. Τι έχει λοιπόν συμβεί στην όμορφη σύζυγό του;

Διαβάστε ΕΔΩ την αρχή του βιβλίου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί και σε e-book / epub.

Η Βάσια Τζανακάρη, μεταφράστρια του βιβλίου και συγγραφέας η ίδια τριών λογοτεχνικών βιβλίων, γράφει γιατί αγαπάμε τη σκοτεινιά της Τζίλιαν Φλιν.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
«Η Φλιν, εξαιρετική πραγματικά συγγραφέας, χειρίζεται τους αναγνώστες της με την επιδεξιότητα και τη λεπτότητα του γητευτή. Χρησιμοποιεί τους αφηγητές της –ποιοι είναι στην πραγματικότητα;– με εκπληκτικό τρόπο, δημιουργώντας τέτοιες αμφιβολίες, ανησυχίες, υποψίες, που είναι απολύτως σίγουρο ότι με το που θα το ολοκληρώσεις θα ξαναρχίσεις να το διαβάζεις. Αυτό είναι το καλύτερο βιβλίο της. Υποψήφιο από τώρα για θρίλερ της χρονιάς και το απόλυτο must του καλοκαιριού».
Observer, Το θρίλερ του μήνα (Ιούνιος 2012)

«Εξαιρετικό. Οι φωνές των ηρώων της είναι τόσο αυθεντικές που ο αναγνώστης γίνεται πραγματικά κοινωνός ενός δυσλειτουργικού γάμου σε όλο του το μεγαλείο».
Guardian

«Γραφή που τρέχει με χίλια, απρόβλεπτη πλοκή που κλιμακώνεται από σελίδα σε σελίδα, η βασανιστική αίσθηση ότι τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Σατανικά καλό».
Marie Claire
 
«Συγκλονιστικό πορτρέτο ενός γάμου και ταυτόχρονα καίρια ιστορία-προειδοποίηση για μια εποχή όπου όλα τα όνειρα μοιάζουν να συμπιέζονται βίαια».
Λόρα Λίπμαν, συγγραφέας

«Χιτσκοκικό. Αριστοτεχνικά φτιαγμένη παγίδα γεμάτη απολύτως ρεαλιστικούς και αναγνωρίσιμους χαρακτήρες. Ένα λαβ στόρι με το περιτύλιγμα του μυστηρίου που θέτει το αιώνιο ερώτημα όλων των αποτυχημένων σχέσεων: Πώς φτάσαμε σ’ αυτό το σημείο».
Άνταμ Ρος, συγγραφέας

«Πρέπει να το διαβάσουν όλοι όσοι αγαπούν τα κακά κορίτσια και το καλό γράψιμο. Καθηλωτικό. Αξέχαστο».
Publishers Weekly

«Με αυτό το βιβλίο η Φλιν εδραιώνει τη θέση της στην ελίτ των συγγραφέων θρίλερ».
Library Journal

«Καθηλωτικό θρίλερ και καυτό πορτρέτο ενός γάμου. Το καλύτερο μυθιστόρημα της Φλιν. Η ιστορία της έχει τόσες ανατροπές που η κατάληξη είναι κυριολεκτικά απίθανο να προβλεφθεί».
Booklist

«Μοναδικό θρίλερ. Οι αποκαλύψεις του ενισχύουν το σασπένς αντί να διαλύουν το μυστήριο».
Kirkus Reviews

«Το κορίτσι που εξαφανίστηκε δεν είναι μόνο ένα φοβερό ψυχαναλυτικό θρίλερ, αλλά και ένα εμβριθές εγχειρίδιο των διαπροσωπικών σχέσεων».
Δημήτρης Μαστρογιαννίτης, ATHENS VOICE

«Η συγγραφέας των εξαιρετικών βιβλίων Αιχμηρά αντικείμενα και Σκοτεινός τόπος επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα που κατοχυρώνει πλήρως το ταλέντο της και την αναδεικνύει σε δεξιοτέχνη της πλοκής. Η Τζίλιαν Φλιν στήνει ένα καταπληκτικό παιχνίδι μυαλού και ρουφάει στη δίνη του τόσο τους ήρωες όσο και τον αναγνώστη. […] Η κατάληξη απρόβλεπτη και ανατριχιαστική. Η συγγραφέας παγιδεύει πρώτα τους ήρωές της και ύστερα τον ίδιο τον -όσο υποψιασμένος και να ’ναι, καταντά μάταιο- αναγνώστη της. Βγάζω το καπέλο στη μαεστρία της Φλιν που χρησιμοποιώντας ως καμβά τη συζυγική ζωή συνεχίζει και σε αυτό το βιβλίο της να “κεντά” το ψηφιδωτό της αμερικανικής κοινωνίας, τώρα πια στην εποχή της κρίσης, και να εξιχνιάζει μέσα από τα πραγματικά ασφυκτικά θρίλερ της τα όρια της ανθρώπινης ψυχής. Κατάφερε να με κάνει από το πρώτο της βιβλίο ενθουσιώδη θαυμάστριά της, στο τρίτο της αναγκάζομαι πλέον να το δηλώσω απερίφραστα».

Σταυρούλα Σκαλίδη

Διαβάστε δύο συνεντεύξεις της Τζίλιαν Φλιν σε ελληνικά έντυπα:
• στη LIFO
• στο περιοδικό SOUL

Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερες κριτικές για το βιβλίο.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΤΖΙΛΙΑΝ ΦΛΙΝ
Τα τρία μυθιστορήματα της Τζίλιαν Φλιν μας εισάγουν σε έναν κόσμο ζοφερό, γεμάτο πάθη και καταπιεσμένες μνήμες.
Γυναίκες εν πολλοίς αναγνωρίσιμες –άλλες της διπλανής πόρτας και άλλες της διπλανής αρένας– προκαλούν τον αναγνώστη πρώτα να ταυτιστεί, πριν αρχίσουν αργά και σταθερά να ξεδιπλώνουν τις σκοτεινές πτυχές τους, καθιστώντας τον συμμέτοχο στις σπαρακτικές αποκαλύψεις τους. Ποια είναι πραγματικά η Έιμι, η Λίμπι, η Καμίλ, αλλά και οι άλλες, οι δευτερεύουσες ηρωίδες της; Σίγουρα δεν είναι οι ίδιες γυναίκες με αυτές που συναντάμε στην αρχή του κάθε βιβλίου: Το αληθινό τους πρόσωπο φανερώνεται σταδιακά, με την εξέλιξη της αφήγησης και τη μύηση στην περιπέτειά τους. […]
Η Φλιν διαχειρίζεται τον γυναικείο μικρόκοσμο δίνοντάς μας τον σπαρακτικό αγώνα των γυναικών ενάντια στον άδικο εκτοπισμό τους, τον ανεκδήλωτο θυμό τους και κυρίως την αποκατάσταση της ατομικότητάς τους: Η Έιμι  καλλιεργεί την ατομικότητά της στα ημερολόγιά της, η Λίμπι ανοίγοντας το κουτί με τα οικογενειακά ενθύμια και φέροντας την ιστορία της στο φως, και η Καμίλ τολμώντας να δείξει το χαρακωμένο σώμα της σε έναν τρυφερό εραστή.  Με τα πρώτα ψήγματα αγάπης και αποδοχής αφήνονται, καθώς στη βάση τους και παρά το σκληρό περίβλημά τους, είναι ρομαντικές κι ευάλωτες και θέλουν να εμφανιστούν. Επίσης διαθέτουν μια μεγάλη δόση γενναιότητας, καθώς ποτέ δεν υποπίπτουν στην τρέλα, στην παράνοια ή στην παραίτηση. Αναλαμβάνοντας οι ίδιες την αποκατάστασή τους, διαθέτουν πέρα από ευφυΐα και ένα ισχυρό ένστικτο επιβίωσης και αυτοσυντήρησης.
Η συγγραφέας κατορθώνει να μεταμφιέζει τα αγριότερα συναισθήματα αν όχι σε αναμενόμενα, τουλάχιστον σε μια πιθανή αντίδραση μιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί με διάφορους τρόπους και τώρα αποφασίζει να διεκδικήσει ξανά τη θέση της, να αναγκάσει και τους άλλους να την αποδεχτούν και κυρίως να μην αφεθεί αμαχητί στον αφανισμό της.
Αργυρώ Μαντόγλου, BOOK PRESS

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΖΙΛΙΑΝ ΦΛΙΝ
Η Τζίλιαν Φλιν ήταν επί χρόνια τηλεκριτικός στο αμερικάνικο περιοδικό Entertainment Weekly μέχρι που αφοσιώθηκε στη συγγραφή. Σήμερα ζει στο Σικάγο. Το πρώτο της βιβλίο Αιχμηρά αντικείμενα δημιούργησε τεράστια αίσθηση διεθνώς, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες, ενώ χάρισε στη συγγραφέα του τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger. Το δεύτερο μυθιστόρημά της Σκοτεινός τόπος, το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία, την καθιέρωσε ως μια από τις σημαντικότερες νέες συγγραφείς ψυχολογικών θρίλερ. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν εκδοθεί σε περισσότερες από είκοσι πέντε χώρες. Στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Η επίσημη σελίδα της στο Internet: gillian-flynn.com
Η σελίδα της στο fb: www.facebook.com/authorgillianflynn