Την καλοκαιρινή season, πολλά ήταν τα anime που ξεχώρισαν και έκαναν εντύπωση. Γενικά, θα λέγαμε πως ήταν μια ιδιαίτερα καλή περίοδος. Ένα από αυτά, ήταν αναμφίβολα το "Gekkan Shoujo Nozaki-kun" το οποίο από πολλούς anime fans χαρακτηρίστηκε ως "η ένοχη απόλαυση" και "η έκπληξη της season". Προσωπικά, συμφωνώ και στα δύο επίπεδα, αν και στην ένοχη απόλαυση ενέταξα και το "Love Stage!!" το οποίο θα το αναλύσω σε άλλο, ανάλογο post. Γιατί, λοιπόν, ένα φαινομενικά συνηθισμένο anime σαν το "Gekkan Shoujo Nozaki-kun" ξεχώρισε; Γιατί τα φαινόμενα απατούν και μόνο συνηθισμένο δεν είναι. Αντίθετα, είναι παράδειγμα καθαρής σάτιρας που όμοιό του, προσωπικά, είχα πολύ καιρό να δω.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το manga "Gekkan Shoujo Nozaki-kun", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Monthly Girls' Nozaki-kun" είναι μια ρομαντική κομεντί -ή μια κωμωδία ή σάτιρα-, με την υπογραφή της Izumi Tsubaki στην οποία ανήκει τόσο ο σχεδιασμός του manga, όσο και η πρωτότυπη ιδέα αυτού. Την πρώτη του εμφάνιση έκανε στις 25 Αυγούστου του 2011, όπου ξεκίνησε να ανεβαίνει ανά κεφάλαιο στο περιοδικό "Gangan Online". Στην πορεία, τα κεφάλαια αυτά συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν να κυκλοφορούν πλήρεις τεύχη από την Square Enix, με το πρώτο να εκδίδεται στις 20 Απριλίου 2014. Αυτή τη στιγμή, το manga συνεχίζεται, ενώ κυκλοφορούν 5 ολοκληρωμένοι τόμοι, με τον τελευταίο να έχει εκδοθεί στις 22 Ιουλίου του 2014.




ΤΟ ANIME:
Η Media Factory ανακοίνωσε την τηλεοπτική μεταφορά του manga στις 21 Μαρτίου 2014, ποστάροντας στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι την πρεμιέρα, μπόλικο υλικό για να ιντριγκάρει τους θεατές. Την παραγωγή του anime ανέλαβε το studio Dogakobo και την σκηνοθεσία ο Mitsue Yamazaki, γνωστός από την συμμετοχή του στο "Hakkenden: Eight Dogs of the East and Durarara", ενώ το σενάριο έγραψε η Yoshiko Nakamura και o Junichirō Taniguchi ανέλαβε τον σχεδιασμό. Η πρεμιέρα του anime έγινε στις 06 Ιουλίου 2014 μέσω του δικτύου TV Tokyo,, ενώ αργότερα προβλήθηκε και μέσω των TV Osaka, TV Aichi, TSC, TV Hokkaido, TVQ και AT-X. Η season ολοκληρώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 έπειτα από 12 επεισόδια. Στο μεσοδιάστημα, και πιο συγκεκριμένα στις 25 Ιουλίου 2014, Sentai Filmworks ανακοίνωσε πως απέκτησε τα δικαιώματα για την κυκλοφορία της σειράς σε Blu-ray και DVD, τα οποία ξεκίνησαν να κυκλοφορούν στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, για να ολοκληρώσουν την συλλογή με 6 DVDs όπου το καθένα θα περιέχει κι από ένα mini-OVA που δεν προβλήθηκε στην τηλεόραση.

ΤΟ STORY:
Η Chiyo Sakura, μαθήτρια λυκείου, είναι τρελά ερωτευμένη με έναν συμμαθητή της, τον Umetarō Nozaki. Συγκεντρώνοντας όλο της το κουράγιο, αποφασίζει να του εξομολογηθεί τα αισθήματά της, όμως τα πράγματα δεν εξελλίσσονται όπως εκείνη περίμενε. Ο Nozaki την περνά για θαυμάστρια, της δίνει ένα αυτόγραφο κι εκείνη δεν κάνει τίποτα για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση. Αντιθέτως, τα κάνει ακόμα χειρότερα, για να καταλήξει στο σπίτι του βοηθώντας τον μα ολοκληρώσει κάποια σχέδια. Η Chiyo ανακαλύπτει πως ο Nozaki είναι πολύ δημοφιλής shōjo manga artist, υπογράφοντας τα έργα του με το
γυναικείο ψευδώνυμο Sakiko Yumeno, και τότε δέχεται να γίνει βοηθός του, έτσι ώστε να μπορεί να είναι κοντά του, περιμένοντας να της δοθεί η κατάλληλη ευκαιρία. Καθώς οι δυο τους κάνουν παρέα και δουλεύουν πάνω στο manga του Nozaki, "Let's Fall in Love", θα έρθουν σε επαφή με αρκετούς συμμαθητές τους οι οποίοι είτε βοηθάνε στην ολοκλήρωση των manga, είτε εμπνέουν τον Nozaki με τις καθημερινές τους ιστορίες, ώστε να κάνει τα manga του πιο ρεαλιστικά, με όλους αυτούς να μπλέκονται σε κωμικοτραγικές καταστάσεις.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά μου, είναι η καφρίλα, η οποία έχω αρχίσει να πιστεύω πως είναι ένα χαρακτηριστικό που φέρεις από τη γέννα σου κιόλας, αν κρίνω από την δική μου περίπτωση αφού μια ζωή έτσι με θυμάμαι. Διακρίνομαι για τον κυνισμό και την καυστικότητά μου, οπότε εκ των πραγμάτων μου αρέσει και εκτιμώ την καλή σάτιρα. Θα ήταν, λοιπόν, φύση αδύνατον να μην εκτιμήσω το συγκεκριμένο anime που είναι ανυπέρβλητο και μου χάρισε μερικές από τις ωραιότερες στιγμές που πέρασα κατά την διάρκεια των προβολών της καλοκαιρινής season. Γιατί, ναι, είναι καθαρόαιμη, πηγαία σάτιρα και δεν χάνει καθόλου τον στόχο και την ουσία της.
- Ας το παραδεχτούμε... Όλοι μας έχουν σοροπιάσει μπροστά στην οθόνη βλέποντας μια αισθηματική
ταινία, ή καθισμένοι στον καναπέ μας διαβάζοντας ένα βιβλίο ανάλογου περιεχομένου. Ας παραδεχτούμε και τ' άλλο... Όλοι μας έχουμε κράξει, σατιρίσει, πείτε το όπως θέλετε, όλα τα παραπάνω, κάποια στιγμή όπου το συναισθηματικό μας θερμόμετρο βρισκόταν σε πολικές θερμοκρασίες ή που η συζήτηση τα έφερε έτσι ώστε να μας επιτρέπεται να το κάνουμε. Δεν είναι κακό, το αντίθετο, μάλιστα. Δηλώνει πως μπορείς ν' αυτοσαρκάζεσαι και με το να πεις πως σου αρέσει το συγκεκριμένο anime, ακριβώς αυτό κάνεις.
- Συμπληρωματικά με τα παραπάνω, το "Gekkan Shoujo Nozaki-kun", σατιρίζοντας, όχι ακριβώς τον ίδιο τον έρωτα, αλλά την εξιδανίκευσή του μέσα από τα αισθηματικά μυθιστορήματα, manga, θεάματα πάσης φύσεως τέλος πάντων, πετυχαίνει το στόχο του και κάνει την διαφορά. Παραμένει μια αισθηματική ιστορία, αφού τα ειδύλλια είναι πολλά και συνεχώς στο προσκήνιο, τα παρατηρούμε όμως να εξελίσσονται μέσα από ένα διαφορετικό πρίσμα που παρά την όποια υπερβολή του, είναι πιο ρεαλιστικό από την τέλεια απεικόνιση των κλασσικών shoujo. Ίσως γι' αυτό και να μπορούμε να ταυτιστούμε πιο εύκολα.
- Παράλληλα, ακριβώς επειδή είναι πιο ρεαλιστικό και κωμικό συνάμα, δεν είναι από εκείνα τα anime
που απευθύνεται αποκλειστικά σε κορίτσια. Όχι... αντίθετα μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι και μάλιστα, αυτός είναι και ο λόγος που σε πρόσφατη ψηφοφορία αναδείχθηκε το anime έκπληξη της καλοκαιρινής season. Και το πιο παράξενο απ' όλα; Ήταν το anime εκείνο που δεν αμφισβήτησε κανένας και που όλοι όσοι το παρακολουθούσαν, το πρότειναν εκείνη την περίοδο -ή και τώρα, ακόμα- σε άλλους που δεν το είχαν δει. Άλλωστε, η δράση μοιράζεται ανάμεσα στα αγόρια και στα κορίτσια, οπότε όλα τα φύλα έχουν την μερίδα που τους αναλογεί στα πλαίσια της ένοχης απόλαυσης.
- Οι χαρακτήρες! Πραγματικά, δεν ξέρω τι να πω γι' αυτούς. Είναι τόσο ανυπέρβλητα γαμάτοι και απερίγραπτοι, που δεν μπορείς να μην τους λατρέψεις. Ειλικρινά, δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον που να μου ήταν αδιάφορος. Καλά, δεν θα συζητήσω καν για το πρωταγωνιστικό δίδυμο που είναι στην κοσμάρα του με τρόπο απολαυστικό, και που δεν σου αφήνει περιθώρια να προετοιμαστείς για το επόμενο κύμα γέλωτος που θα σκάσει εξαιτίας τους. Οι δεύτεροι χαρακτήρες, που ουσιαστικά δεν είναι δεύτεροι, εκπροσωπούν την σατιρική πλευρά κάθε εξιδανικευμένου καλού ή κακού χαρακτήρα στα shoujo, αποδεικνύοντας πως όχι μόνο οι σχέσεις δεν είναι ιδανικές και απόλυτες, αλλά ούτε καν οι ίδιοι οι άνθρωποι.
- Και για να κλείσω τον σχολιασμό μου, γιατί δεν με βλέπω να σταματάω να παραλληρώ, οφείλω να
παινέψω και το σχέδιο που είναι φρέσκο, σύγχρονο, καθαρό, όμορφο, με έντονα χρώματα και κυρίως, με άψογη έκφραση και κίνηση, στα πλαίσια της σάτιρας και μη. Φυσικά και υπάρχουν πάρα πολλές γκριμάτσες και υπερβολικές φάτσες, φυσικά και τις γουστάρουμε, φυσικά και δεν τις χορταίνουμε. Φυσικά και είναι επιθυμητές και δεν ξεπερνάνε τα εσκαμμένα γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχουν όρια. Όχι στην προκειμένη περίπτωση, και όχι όταν μας κάνουν να γελάμε τόσο, μα τόσο πολύ, που να πονάνε οι κοιλιακοί μας. Το λες και γυμναστική, αυτό...

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Το opening theme της σειράς είναι το "Kimi Janakya Dame Mitai", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Seems It Can't Be Anyone Other Than You", σε σύνθεση κι ερμηνεία Masayoshi Ōishi. Το ending theme είναι το "Uraomote Fortune" από την Ari Ozawa, υπό το όνομα του χαρακτήρα της, Chiyo Sakura. Έχουν κυκλοφορήσει 3 cd singles, ένα που περιλαμβάνει μόνο τα δύο αυτά τραγούδια, και άλλα 2, αποτελούμενα από 4 τραγούδια το καθένα, βασισμένα στο opening και στο ending αντίστοιχα, σε παραλλαγές τους και άλλες ορχηστρώσεις.



Gekkan Shoujo Nozaki-kun - Opening



Gekkan Shoujo Nozaki-kun - Opening Full Song



Gekkan Shoujo Nozaki-kun - Ending



Gekkan Shoujo Nozaki-kun - Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Δεν έχω ιδέα μέχρι ποιο σημείο του manga έφτασε η season αυτή, αλλά αν θέλετε τη γνώμη μου, θα έπρεπε να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε μια 2η. Με τόσο φανατικό κοινό, το θεωρώ απίθανο το να μην πιάσει στην αγορά ένας δεύτερος κύκλος, ειδικά αφού υπάρχει και το κατάλληλο υλικό για να δουλευτεί μια συνέχεια. Άλλωστε, πολλά ζητήματα έχουν μείνει στον αέρα και οι ήρωές μας, έχουν πολλές εκκρεμότητες αναμεταξύ τους. Ίσως, πάλι, να ψάχνω να βρω δικαιολογίες, αλλά δεν έχει καμία
απολύτως σημασία. Η γνώμη μου, είναι η γνώμη της πλειοψηφίας στην προκειμένη περίπτωση, άρα είναι η σωστή! Αντικειμενικά μιλώντας, πάντα. Όπως και να 'χει, αν δεν έχετε ήδη παρακολουθήσει το "Gekkan Shoujo Nozaki-kun", σπεύσατε να το κάνετε άμεσα. Όχι μόνο θα σας φτιάξει η διάθεση, όχι μόνο θα διασκεδάσετε και θα περάσετε ευχάριστα την ώρα σας, όχι μόνο θα γελάσετε μέχρι δακρύων, αλλά θα φτιάξετε καινούργιο συκώτι. Και ειδικά τέτοιες εποχές, όπου η καλή σάτιρα και η πηγαία κωμωδία σπανίζουν και που οι λόγοι για να γελάμε όλο και μειώνονται, το έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ.