Τα 4 OVAs του "Okane ga Nai" βασίζονται στο ομώνυμο manga των Hitoyo Shinozaki και Tohru Kousaka, με τον πρώτο να υπογράφει το σενάριο και τον δεύτερο το σχέδιο. Το manga είναι επίσης γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "No money", ενώ μετράει ως σήμερα 8 ολοκληρωμένους τόμους που ξεκίνησαν να εκδίδονται το 2002 από την Gentōsha Comics και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. Βασισμένα, λοιπόν, στα πρώτα 2 τεύχη της σειράς, τα 4 αυτά OVAs είναι παραγωγής του studio Yricc, ενώ προβλήθηκαν στο διάστημα μεταξύ 09 Φεβρουαρίου 2007 και 22 Ιουνίου 2007. Αξίζει να αναφέρουμε πως το manga έχει φανατικό κοινό ενώ τα OVAs είναι από τα πλέον αγαπημένα ανάμεσα στις κοινότητες των yaoi fans.





Η ΥΠΟΘΕΣΗ:
Στο 1ο OVA γνωρίζουμε τους Yukiya Ayase, έναν νεαρό φοιτητή που μοιάζει πολύ μικρότερος απ' όσο είναι στην πραγματικότητα, αλλά και τον Somuku Kanou, επιχειρηματία και γκάνγκστερ. Όταν ο Ayase θα βρεθεί μπλεγμένος εξαιτίας των χρεών του ξάδερφού του, ο οποίος τον πουλάει για να μπορέσει να γλιτώσει το τομάρι του, ο Kanou είναι εκείνος που τον σώζει από μια αγοραπωλησία που άγνωστο ήταν το που θα τον οδηγούσε. 4 χρόνια πριν, ο Ayase είχε δείξει καλοσύνη και είχε βοηθήσει τον Kanou παρά που του ήταν άγνωστος. Σήμερα, θέλει να του ξεπληρώσει την χάρη αλλά και να τον σώσει επειδή έχει βαθύτερα αισθήματα για εκείνον. Και κάπου εδώ αρχίσει να περιπλέκεται το πράγμα αφού ο Ayase δεν θυμάται τον Kanou, γεγονός που τον εξοργίζει συνδυαστικά με το ότι ο Ayase μοιάζει να τον φοβάται και τον απορρίπτει. Αυτό οδηγεί στον βιασμό του πρώτου από τον δεύτερο ο οποίος, εκτός των άλλων, του κάνει μια πρόταση. Να σβήσει το χρέος της αγοράς του με αντάλλαγμα το σεξ.
Στο 2ο OVA ο Ayase προσπαθεί να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του, την ίδια ώρα που ο Kanou προσπαθεί να ελέγξει την ψυχραιμία του και να μην κάνει και πάλι κάτι που θα το μετανιώσει. Ο Ayase έχει αρχίσει να αποδέχεται τη μοίρα του, αλλά και την προδοσία του ξάδερφού του, ενώ προσπαθεί να αποδεχθεί και τον Kanou στη ζωή του που κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να δείξει το καλό του πρόσωπο. Διατηρώντας χαμηλό προφίλ και με το να συμπεριφέρεται στον Ayase με λεπτότητα και ευγένεια, μόνο έτσι θα μπορέσει να τον πλησιάσει και να μπορέσει να διεκδικήσει την πιθανότητα μιας σχέσης που δεν θα είναι εξαναγκαστική, ούτε όμως μόνο πνευματική ή φιλική αλλά που οικειοθελώς, θα μπορεί να περάσει σ' ένα δεύτερο επίπεδο, σωματικά και όχι μόνο.
Περνώντας στο 3ο OVA τα πράγματα αρχίζουν να... ζεσταίνονται. Ο Kanou έχει αρχίσει να πλησιάζει τον Ayase με ποικίλους τρόπους με έναν από αυτούς να είναι φυσικά, ο σωματικός. Και παρά τις αντιρρήσεις του Ayase, ο ίδιος, συνειδητοποιεί σταδιακά πως όσο κι αν δεν το θέλει, του αρέσει αυτό που αισθάνεται, παρά που θα προτιμούσε να νιώθει διαφορετικά. Νιώθει πως αλλάζει και αυτό είναι το πιο τρομακτικό απ' όλα. Να γίνει κάποιος άλλος από αυτόν που ήταν, κάποιος που δεν θα έχει όρια αλλά ούτε τον έλεγχο του εαυτού του. Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποκόψει τον εαυτό του, ζητάει από τον Kanou να βρει έναν άλλον τρόπο να ξεπληρώσει το χρέος που έχει απέναντί του κι εκείνος, φανερά ενοχλημένος, αποφασίζει να του δείξει πως υπάρχουν πολύ πιο σκληρά πρόσωπα από το δικό του.
Στο 4ο και τελευταίο OVA, η υπόθεση μοιράζεται στην "ολοκλήρωση" της ιστορίας και σε ένα μικρό εξτραδάκι, πιο κωμικής φύσης, το οποίο έχει προστεθεί -προφανώς- για να ελαφρύνει λίγο το κλίμα. Ο Ayase, έχει πέσει στα χέρια των εχθρών του Kanou ο οποίος -φυσικά- δεν είναι διατεθειμένος να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια αλλά αντίθετα, είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να πάρει τον Ayase πίσω. Ή, σχεδόν ό,τι χρειαστεί αφού ο Ayase τον έχει αλλάξει με τρόπους που δεν περίμενε. Όμως, το ίδιο ισχύει και για την επιρροή που έχει ασκήσει ο Kanou στον Ayase με τους δυο τους να ακολουθούν πλέον ένα κοινό μονοπάτι, αποδεχόμενοι τα θετικά και τ' αρνητικά τους στοιχεία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ:
- Δεδομένου ότι τα yaoi Ovas αντιμετωπίζουν συνήθως μεγάλα προβλήματα, οφείλουμε να παραδεχτούμε πως στο τεχνικό σκέλος, τα συγκεκριμένα, είναι προσεγμένα και καλοδουλεμένα. Δεν υπάρχει η αίσθηση της προχειρότητας και όσον αφορά την μεταφορά του πρωτότυπου story, τόσο σεναριακά όσο και σχεδιαστικά, υπάρχει απόλυτος σεβασμός στο πρωτότυπο υλικό. Η εικόνα είναι καθαρή, οι γραμμές ξεκάθαρες και οι χαρακτήρες ιδιαίτερα ρεαλιστικοί, με την διαφορετικότητά τους να είναι τονισμένη τόσο όσο χρειάζεται.
- Θέλω να είμαι ειλικρινής γι' αυτό πρέπει να ομολογήσω πως η συγκεκριμένη ιστορία, παρά που έχει
πολλούς fans, δεν είναι από τις αγαπημένες μου στο είδος αυτό. Ο Ayase παραείναι θηλυπρεπής και σε σχέση με τον Kanou μοιάζει να είναι... μωρό. Από αισθητικής άποψης, λοιπόν, ο συνδυασμός των δυο τους με ξενίζει κάπως, ενώ η αλήθεια είναι πως οι rape theme ιστορίες δεν είναι και πολύ του γούστου μου ενώ παράλληλα, δεν καταλαβαίνω απόλυτα την αισθηματική εξέλιξη μιας ιστορίας που έχει τέτοιο ξεκίνημα.
- Βέβαια, οφείλω να ομολογήσω -επίσης- πως μου αρέσει αρκετά η τελική προσέγγιση της εξέλιξης των ίδιων των χαρακτήρων και αυτό δεν έχει να κάνει με την μεταξύ τους σχέση. Μου αρέσει που ο καθένας παίρνει τις προσωπικές του αποφάσεις με τον μεν Ayase να συνειδητοποιεί πως δεν είναι απαραίτητο να είναι τέλειος για να είναι καλός, και με τον δε Kanou να συνειδητοποιεί με τη σειρά του πως δεν υπάρχει απόλυτα κακό αλλά πως όλοι μας έχουμε κάτι καλό μέσα μας, αρκεί να υπάρχει κάποιος να το αναδείξει ή να πιστέψουμε σ' αυτό.
- Παρά που το θέμα είναι κάπως βαρύ και έχει τις άγριες και σκληρές στιγμές του, έχει κι εκείνες τις
κωμικές πινελιές που είναι απολαυστικές και σε κάνουν να χαμογελάσεις και γιατί όχι, να γελάσεις. Επίσης, όσον αφορά το σεξουαλικό σκέλος, οι πιο τολμηρές σκηνές είναι πολύ καλά δουλεμένες και δεν διακρίνονται από την σοβαροφάνεια και τον κρυψινισμό που έχουμε συνηθίσει σε anime αυτής της θεματολογίας, όπου οι πιο τολμηρές λεπτομέρειες δεν μας δίνονται συνήθως στο πιάτο.

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Θεωρώ πως το "Okane ga Nai" είναι λίγο υπερεκτιμημένο, ωστόσο, μπορώ να καταλάβω και να κατανοήσω τους λόγους που έχει τόσους υποστηρικτές. Ποτέ δεν θα γίνει το δικό μου αγαπημένο, δεν μπορώ όμως να αρνηθώ πως το παρακολούθησα ευχάριστα. Τεχνικά είναι ιδιαίτερα καλό, με το art του να είναι κάτι παραπάνω από αξιοπρεπές, κι ενώ μπορεί η ιστορία να μην μας παρουσιάζεται ολοκληρωμένη, εφόσον το manga έχει συνέχεια, αλλά δεν μας αφήνει με κενά ή απορίες. Ουσιαστικά, δίνεται ένα τέλος και παρά το ότι γνωρίζουμε πως υπάρχει συνέχεια, δεν αισθανόμαστε την ανάγκη να μάθουμε τι συνέβη παρακάτω. Άλλωστε, το ίδιο το manga είναι τόσο τραβηγμένο που, πραγματικά, δεν θα ήθελα να το δω να αποτυπώνεται στην οθόνη.