Η Αλεξάνδρα Πενταράκη θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο "Σπάζοντας τα Δεσμά της Γυναικείας Κατάθλιψης", εκδόσεις Brain Matters Institute και θα απαντήσει σε ερωτήσεις που θα της θέσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσιάνης., την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 και ώρα 19.00μ.μ., στον ΙΑΝΟ Θεσσαλονίκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μιχάλης Αρκούδας, Οικονομολόγος-τ. Διοικητής Νοσοκομείου Κιλκίς, Ειρήνη Κοντοπίδου, Κλινική Διαιτολόγος, MSc. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσιάνης.

Στην εμπεριστατωμένη αυτή έκδοση, η συγγραφέας αναλύει τις αιτίες της γυναικείας κατάθλιψης και δίνει πολύτιμες, πρακτικές συμβουλές που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε γυναίκα, με σκοπό να ενεργοποιήσει τις εσωτερικές της δυνάμεις για να αντιμετωπίσει την κατάθλιψη και το άγχος και να ξαναβρεί τον ενθουσιασμό της, την λειτουργικότητας της και την όρεξη της για την ζωή.

Αξιοσημείωτο στοιχείο του βιβλίου είναι ότι εξετάζει και δίνει συμβουλές για ψυχικές δυσκολίες που συνδέονται με την κατάθλιψη όπως το άγχος και οι κρίσεις πανικού, το εργασιακό άγχος, την ανορεξία και την βουλιμία, την μειωμένη σεξουαλικότητα, τις δυσκολίες μνήμης και συγκέντρωσης. Το βιβλίο παρουσιάζει για πρώτη φορά για τα Ελληνικά δεδομένα, μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει την γνωσιακή θεραπεία και την ανάπτυξη της σχέσης σώματος-ψυχής μέσα από την προσέγγιση του Mindfulness η οποία βοηθάει το άτομο να έρθει σε επαφή με το σώμα και την ψυχή του στο εδώ και τώρα (το βιβλίο επίσης συνοδεύεται προαιρετικά από CD).

Το βιβλίο προλογίζει ο επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Φουντουλάκης.

Η Αλεξάνδρα Πενταράκη είναι Λέκτορας Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας, University of Liverpool, UK.